Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Βουλγαρικά τεχνάσματα στα Βαλκάνια - Βουλγαρικές οργανώσεις του παρελθόντος

Βουλγαρικά τεχνάσματα στα Βαλκάνια 
Του Νίκου Λυγερού

Η Αδριανούπολη στα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα αποτελεί το κέντρο της Θράκης για την επαναστατική οργάνωση της Βουλγαρίας. Θεωρεί τη Θράκη μια ανάλογη της Μακεδονίας που παραμένει υπό τουρκικό ζυγό. Θεωρεί επίσης ότι η πλειοψηφία είναι βουλγαρικής καταγωγής.

Έτσι δημιουργεί και εκεί ένα κομιτάτο, πρωτοβουλία που θα αντιγραφεί σε όλη την περιοχή. Άλλωστε η οργάνωση αλλάζει όνομα και γίνεται Επαναστατικά βουλγαρικά κομιτάτα μακεδονο-αδριανοπολιτικά αλλά στη συνέχεια θα γίνει Μυστική επαναστατική οργάνωση μακεδονο-αδριανοπολίτικη και μετά εσωτερική επαναστατική οργάνωση μακεδονίτικη.

 Ενώ εξ αρχής τα μέλη της στην πλειοψηφία είναι Βούλγαροι προσπαθούσε να υλοποιήσει τον στόχο
της αυτονομίας για τη Μακεδονία ανεξάρτητα από τους βουλγαρικούς θεσμούς για να μη φανεί ο επίσημος ρόλος της Βουλγαρίας, αλλά κι επειδή η οργάνωση θεωρούσε ότι η αυτονομία θα ήταν πιο αποδεκτή για τις Μεγάλες Δυνάμεις παρά ένα κίνημα στις διαταγές της Βουλγαρίας, πράγμα το οποίο ήταν στην πραγματικότητα. Αυτό το τέχνασμα έρχεται βέβαια σε αντίφαση με την γλωσσολογική πραγματικότητα της περιοχής, αλλά η οργάνωση αδιαφορούσε αφού ο πυρήνας της ήταν καθαρά ιδεολογικός.

 Η οργάνωση ήταν επίσημα ανοιχτή σε όλους τους πληθυσμούς της περιοχής ακριβώς λόγω της ιδεολογίας αλλά η τεράστια πλειοψηφία των μελών ήταν βέβαια βουλγαρική.


Βουλγαρικές οργανώσεις του παρελθόντος
Του Νίκου Λυγερού

Η Εσωτερική επαναστατική οργάνωση άλλαξε πολλές φορές όχι μόνο το όνομά της και τη δομή, αλλά και την ίδια τη θεμελίωση. Μια από αυτές τις σημαντικές αλλαγές ήρθε με την ένταξη άλλων βουλγαρικών οργανώσεων οι οποίες στην αρχή αμφισβητούν και τον ρόλο του.

Πρόκειται για το Ανώτατο μακεδονικό κομιτάτο που βρίσκεται βέβαια στη Σόφια. Υπάρχει όμως και στη Θεσσαλονίκη η βουλγαρική επαναστατική μυστική αλληλεγγύη. Η τελευταία θα ενσωματωθεί στην οργάνωση το 1902, αλλά τα μέλη της θα παίξουν ένα θεμελιακό ρόλο μέσα στον πυρήνα της.

Η προηγούμενη θεωρείται εξωτερική επειδή βρίσκεται στη Βουλγαρία. Αυτή ήθελε μέσω τρομοκρατικών χτυπημάτων ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, να προκαλέσει έναν πόλεμο μεταξύ της Βουλγαρίας και της Αυτοκρατορίας έτσι ώστε σε περίπτωση νίκης να καταλάβει η Βουλγαρία τη Μακεδονία. Υπάρχουν όμως και σχίσματα εντός αυτών των οργανώσεων που λειτουργούν με απόκλιση σε στρατηγικό επίπεδο.

 Έτσι θα προκαλέσει το πιο συντηρητικό κομμάτι που διευθύνουν αξιωματικοί του στενού κύκλου του Πρίγκιπα της Βουλγαρίας μια εξέγερση στην ανατολική Μακεδονία που θα αποτύχει το 1902, αλλά και η οργάνωση θα αποτύχει το 1903. Με αυτές τις δύο ήττες προσπαθούν να αλλάξουν στόχο και να δώσουν προτεραιότητα σε μια μορφή ομοσπονδίας στα Βαλκάνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου