Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Τουρκία: Εγκρίθηκε από κοινοβουλευτική επιτροπή η συμφωνία με τη Λιβύη - Σημαντικό σημείο του μνημονίου είναι το θέμα της ανακάλυψης φυσικών πηγών ενέργειας

Εγκρίθηκε και επίσημα η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την επικύρωση του Μνημονίου Συμφωνίας με τη Λιβύη, το οποίο αφορά την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, που επικαλείται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το μνημόνιο εγκρίθηκε με 293 ψήφους. Υπέρ της συμφωνίας ψήφισαν τέσσερα κόμματα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ Parti).

Ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, είπε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα του μνημονίου της με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο άφησε ανοικτό ένα παράθυρο ελιγμών, λέγοντας ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή αν μπορέσει να σταθεί στα πόδια της (στο ύψος της) η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.
Όπως μεταδίδει, η ανταποκρίτρια του sigmalive.com στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, η επιτροπή, υπό την προεδρία του βουλευτή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Βολκάν Μπόζκιρ συνεδρίασε, συζήτησε και εντέλει ενέκρινε την επικύρωση του μνημονίου.
Το κείμενο αλλά και οι χάρτες με όλες τις συντεταγμένες δόθηκαν, σήμερα, στην τουρκική Βουλή προκειμένου να εγκριθεί το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας - Λιβύης.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πληροφορίες, σημαντικό σημείο της συμφωνίας αποτελεί το θέμα της ανακάλυψης φυσικών πηγών ενέργειας στη μεταξύ των δύο χωρών ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Όπως αναφέρει η συμφωνία, εάν στο σημείο που ξεκινάει η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της μιας πλευράς βρεθούν φυσικές πηγές ενέργειας που συνεχίζονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της άλλης, σε αυτή την περίπτωση οι πλευρές μπορούν να συνεργαστούν, προκειμένου να υπάρξει εκμετάλλευση αυτών των πηγών.
Σε περίπτωση επίσης που κάποιο από τα δύο συμβαλλόμενα κράτη ξεκινήσει συνομιλίες με άλλη χώρα για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ, υποχρεούται να ενημερώσει την άλλη πλευρά (δηλ. η Τουρκία την Λιβύη ή η Λιβύη την Τουρκία) πριν από την τελική συμφωνία με το τρίτο κράτος».
Η συμφωνία είναι ένα πεντασέλιδο κείμενο και καθορίζει και την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μαζί. Η συμφωνία είναι γραμμένη σε 3 γλώσσες: Τουρκικά, Αραβικά και Αγγλικά
Νωρίτερα, η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, γνωστοποιήθηκε στην Αθήνα. Το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες περιήλθε σε γνώση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, αυτό δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης. «Το περιεχόμενο του κειμένου είναι αντίθετο με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Η συμφωνία ψηφίστηκε ενώ ακόμη ο Ερντογάν δεν έχει αναχωρήσει από την Βρετανία.

Σκληρή απάντηση Χαφτάρ σε Άγκυρα για το σύμφωνο με Λιβύη

Τη δική του απάντηση – καταδίκη για το σύμφωνο θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας – Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA) έδωσε ο Διοικητής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με το sigmalive.com.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ιστοσελίδα Αawsat, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να παρέμβει για να αντιμετωπίσει και να ματαιώσει τα τουρκικά σχέδια της Άγκυρας που στοχεύουν στην «αποκατάσταση της καταστρεπτικής επιρροής της στην περιοχή».
Σε δήλωση, περιέγραψε το GNA ως «νεκρό εγκέφαλο», λέγοντας ότι δεν έχει την εντολή να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες, επομένως, αυτές καθίστανται άκυρες. Επιπλέον, χαρακτήρισε τη συμφωνία Τουρκίας – GNA ως «επιθετική πράξη που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα».
«Η Τουρκία έχει γίνει άμεση απειλή για τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης», προειδοποίησε ο Χαφτάρ.
Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντόνετς, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα σύντομα θα αρχίσει να εξερευνά τη Μεσόγειο, σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη με την GNA.

ΠΗΓΗ newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου