Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Ρομπότ - ξεναγός θα υποδέχεται τους επισκέπτες στο Σπήλαιο Αλιστράτης

Έναν παράξενο ξεναγό που θα μιλάει σαράντα γλώσσες θα έχουν σε λίγο καιρό στη διάθεση τους οι επισκέπτες στο Σπήλαιο της Αλιστράτης στις Σέρρες.
Πολύγλωσσο θα είναι το νέο ρομπότ – ξεναγός στο Σπήλαιο της Αλιστράτης στις Σέρρες, το οποίο θα μιλάει και σαράντα γλώσσες αλλά θα απαντάει και σε ερωτήσεις.
Το ρομπότ, το οποίο θα βρίσκεται στο σπήλαιο το επόμενο διάστημα θα υποδέχεται τους επισκέπτες στην είσοδο και θα τους καθοδηγεί στα πρώτα διακόσια μέτρα της διαδρομής.
Στη συνέχεια θα αναλαμβάνουν οι κανονικοί ξεναγοί που θα κατατοπίζουν στο εσωτερικό του σπηλαίου, η Δημοτική Εταιρεία που διαχειρίζεται το σπήλαιο αποσκοπεί στη δημιουργία σπηλαιολογικού μουσείου με ολογράμματα.

«Πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια είχα δει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ένα ρομπότ να ξεναγεί τον κόσμο. Ήταν τότε που θεώρησα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνεται και στο σπήλαιο και ξεκινήσαμε μια προσπάθεια αναζήτησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή χορηγιών για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος. Πλέον η χρηματοδότηση έχει εγκριθεί σε ποσοστό 100% από το πρόγραμμα Interreg και τώρα προχωρούμε στην υλοποίηση του ρομποτικού συστήματος ξενάγησης» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και επιστημονικός διευθυντής στο σπήλαιο της Αλιστράτης, Νίκος Καρτάλης.
Μάλιστα, το ρομπότ θα είναι γένους θηλυκού και θα λέγεται «Περσεφόνη», συνδέοντας τη μυθολογία της περιοχής με την τεχνολογία.
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να μειωθούν θέσεις εργασίας στο σπήλαιο, αλλά ο σχεδιασμός των υπευθύνων προβλέπει αύξηση του προσωπικού.
«Επειδή το σπήλαιο είναι και εκπαιδευτικός τόπος, θα θέλαμε οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων που επισκέπτονται το σπήλαιο να έρθουν σε άμεση επαφή με την ψηφιακή τεχνολογία και ιδιαίτερα με το ρομποτικό σύστημα. Στις σκέψεις μας είναι, μετά την ξενάγηση από το ρομπότ, να οδηγούμε τους μαθητές σε ειδική αίθουσα στην οποία θα μπορούν και μόνοι τους, με την κατάλληλη καθοδήγηση, να μάθουν βιωματικά τον τρόπο λειτουργίας του και να κατασκευάσουν και οι ίδιοι μικρά ρομπότ» σχολιάζει. 
Το σπήλαιο της Αλιστράτης θεωρείται ένα από τα ομορφότερα σπήλαια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, με σταλακτίκτες και σταλαγμίτες ύψους 18 μέτρων, αλλά και ελικτίτες, ένα σπάνιο είδος σταλακτιτών που καταργούν το νόμο της βαρύτητας καθώς αναπτύσσονται ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες.
Το σπήλαιο επισκέπτονται πάνω από 45.000 επισκέπτες το χρόνο, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό αλλά και μαθητές και μαθήτριες.

ΠΗΓΗ sputniknews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου