Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Πολεμοχαρής Ερντογάν: Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε στρατεύματα στη Λιβύη, αν μας ζητηθεί - ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, για να στηρίξει την Kυβέρνηση Eθνικής Eνότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές.

«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία και το Κατάρ. Η Ιταλία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη στη Λιβύη, φαίνεται επίσης να τάσσεται υπέρ του.


Ερντογάν: Ρωσική εταιρεία στηρίζει τον Χαφτάρ

Από την άλλη ο αντίπαλος του Φαγέζ αλ- Σάρατζ, ο Χαλίφα Χάφταρ οι δυνάμεις του οποίου εξαπέλυσαν τον Απρίλιο επίθεση εναντίον της Τρίπολης, έχει τη στήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τουλάχιστον πολιτική στήριξη των ΗΠΑ και της Ρωσίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Στη συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα ο Ερντογάν ανέφερε ότι θα συζητήσει σύντομα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για το ζήτημα της Λιβύης.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ έχουν «την υποστήριξη μιας ρωσικής εταιρείας ασφαλείας που ονομάζεται Wagner. Η εταιρεία αυτή έχει στείλει επιτόπου προσωπικό». Με αυτό τον τρόπο φαίνεται να θεωρεί αξιόπιστες τις δημοσιογραφικές πληροφορίες- που διαψεύδει η Μόσχα- για παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη. Οι New York Times είχαν γράψει στις αρχές Νοεμβρίου για σχεδόν 200 μισθοφόρους του ομίλου Wagner στη Λιβύη, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου