Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Λιβύη: Να ξηλωθεί το καθεστώς Σάρατζ απαιτούν οι φύλαρχοι για να απελευθερώσουν το πετρέλαιο

Η παραγωγή πετρελαίου κατέγραψε πτώση 75% στη Λιβύη εξαιτίας του αποκλεισμού των πετρελαϊκών τερματικών σταθμών από τη 18η Ιανουαρίου.
Μειώθηκε δηλαδή από τα 1,2 και πλέον εκατομμύρια βαρέλια σε λίγα περισσότερα από 320.000 βαρέλια ημερησίως, έγινε σήμερα γνωστό από την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου.
Αυτή η πτώση της παραγωγής ισοδυναμεί με ζημίες που υπολογίζονται σε άνω των 256 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό συμβαίνει μετά το κλείσιμο των σημαντικότερων πετρελαϊκών πηγών και λιμανιών στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, σημειώνει η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου σε ένα ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε.
Πριν λίγες μέρες ο Σάρατζ είχε αποδώσει ευθέως τον αποκλεισμό των πετρελαιοπηγών στη Λιβύη στον ίδιο τον Χαλίφα Χάφταρ και είχε πει πως «Η κατάσταση θα είναι καταστροφική, αν συνεχιστεί έτσι»
Αντιθέτως ο λογαριασμός που απηχεί τις απόψεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χάφταρ αναφέρει πως τις αποφάσεις παίρνουν οι τοπικοί άρχοντες και οι αρxηγοί των φυλών.
Μάλιστα σε συνεδρίασή τους αποφάσισαν 4 όρους για να ξανανοίξουν οι πετρελαιοπηγές στη Λιβύη:
  1. Να ανακληθεί η αναγνώριση στην κυβέρνηση της Τρίπολης (του Σάρατζ)
  2. Να αντικατασταθούν ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας και του Οργανισμού Πετρελαίου στη Λιβύη
  3. Να συγκροτηθεί εθνική κυβέρνηση που θα αποκλείει τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους»
  4. την δίκαιη κατανομή του πλούτου ανάμεσα σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Υπενθυμίζεται πως ο Χάφταρ έχει καταγγείλει πως τα χρήματα απο το πετρέλαιο τα χρησιμοποιεί ο Σάρατζ για όπλα και μισθοφόρους από την Τουρκία.

Δυνάμεις, που στηρίζουν τον Χάφταρ και έχουν εξαπολύσει από τον Απρίλιο επίθεση για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, απέκλεισαν σήμερα τους κύριους τερματικούς σταθμούς στην ανατολική Λιβύη.
Οι εξαγωγές ανεστάλησαν στα λιμάνια Μπρέγκα, Ρας Λανούφ, αλ Σέντρα, αλ Χαρίγκα και Ζουιτίνα.
Φωτο: Twitter
ΠΗΓΗ onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου