Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του Βερολίνου -Τι συμφώνησαν οι ηγέτες για την Λιβύη - ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Φωτογραφία: Kay Nietfeld/DPA via AP, Pool
Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν 4 ώρες, η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κοινή συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας για τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Οπως μεταδίδει η FAZ, oι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεσμεύτηκαν να
συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων και δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις πλευρές εμφύλιου πολέμου. Υπογράμμισαν, δε, ότι απαιτείται ολοκληρωμένη αποστράτευση και αφοπλισμός των πολιτοφυλακών. Οι παραβιάσεις της ανακωχής πρέπει να τιμωρούνται.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν ήδη εγκαταλείψει τη διάσκεψη.
Μέρκελ: Θα δημιουργηθεί επιτροπή με εκπροσώπους όσων μετείχαν στη Διάσκεψη

Σύμφωνα με την Γερμανίδα Καγκελάριο, στο πλαίσιο της επιτήρησης της συμφωνίας θα δημιουργηθεί μια επιτροπή με εκπροσώπους όλων όσοι συμμετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου -άρα και η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν.

Γκουτέρες: Τα μέρη δεσμεύτηκαν για την προστασία των αμάχων

«Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαχθεί διάλογος για λύση στο θέμα της Λιβύης. Αποφασίστηκε μια εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων. Θα οργανώσουμε στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής [της Λιβύης] τις επόμενες μέρες. : Τα μέρη δεσμεύτηκαν για την προστασία των αμάχων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκοτέρες.
Μάας: Θα συμμετάσχουν και άλλοι που δεν ήταν παρόντες στη Διάσκεψη

Ωστόσο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας δήλωσε ότι «το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι' αυτό δημιουργήσαμε και επιτροπές» διευκρινίζοντας ότι σε αυτές θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη διάσκεψη του Βερολίνου, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Οπως είχε προϊδεάσει νωρίτερα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, συμμετέχων στην σύσκεψη, οι ηγέτες ήταν κοντά σε λύση


ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου