Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Επιστολή στο μέλλον

Επιστολή στο μέλλον
Του Ν. Λυγερού

Σωτήρης: -Δεν ξέρω πώς θα είναι τα πράγματα στο μακρινό μέλλον αλλά θα ήθελα να ξέρεις ότι σε σκέφτομαι ακόμα και τώρα στην πιο δύσκολη φάση της πανδημίας. Η μαύρη πανούκλα θερίζει τους δικούς μας σαν να ήταν στάχυα οι ζωές τους. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί ν’ αντισταθεί σε αυτήν την καταστροφή. Όμως οι άνθρωποι παραμένουν ενωμένοι σε αυτό το Σωτήριο Έτος 1350 ενώ αντιστεκόμαστε τρία χρόνια. Σίγουρα δεν έχουν διαβάσει την Κωμωδία του Δάντη αλλά θέλω να σου πω πως εμένα με βοήθησε γιατί κατάλαβα ότι μετά από την κόλαση έρχεται ο παράδεισος, όχι πως φοβάμαι πως θα πεθάνω, αφού όλοι εκεί καταλήγουμε αλλά θέλω να επιζήσω της πανδημίας για να μάθουν και άλλοι σαν εσένα που ανήκεις στο μέλλον ότι
υπήρξαν άνθρωποι που έζησαν δίπλα στη μαύρη πανούκλα αλλά τα κατάφεραν χάρη στην ανθεκτικότητα της Ανθρωπότητας. Δεν θα νικήσει η βαρβαρότητα και ξέρεις γιατί, θα σου πω…Χρόνος Σήμερα μια γυναίκα μου είπε ότι στη Βενετία αυτοί που κατοικούν στο Μεγάλο Κανάλι από τις δύο πλευρές αποφάσισαν να παίξουν με τα μαντολίνα και τις κιθάρες τους για ν’ ακούσουν οι μεν τους δε. Ταυτόχρονα περπατούσαν στα πεζοδρόμια και τους άκουγαν και από τα παράθυρα άλλοι άνθρωποι που ζούσαν και αυτήν την παράξενη καραντίνα αφού κανείς πια δεν μετρούσε τις ημέρες. Διότι δεν είχαν σημασία νόμιζαν. Ενώ κάθε μέρα είναι ένα δώρο που πρέπει να πάρεις αν θέλεις να ζήσεις πραγματικά κι όχι μόνο να υπάρχεις. Χρόνος Και αυτοί οι άνθρωποι που έπαιξαν μουσική εκείνη την ημέρα έζησαν μαζί γιατί μοιράστηκαν την ανθρωπιά. Τα όργανα κατάφεραν να διασχίσουν το Μεγάλο Κανάλι ενώ οι γέφυρες είναι απαγορευμένες. Αν σου έγραψα για αυτό το γεγονός, είναι για να μην ξεχαστεί. Διότι ακόμα κι αν πεθάνουμε, άλλωστε μετά από τόσους αιώνες αυτό θα έχει γίνει με τους δικούς μας. Έγραψα αυτήν την φράση αλλά την ξανασκέφτηκα. Και τελικά κάνω λάθος, διότι ακόμα κι εσύ ανήκεις στους δικούς μας, ακόμα κι αν δεν βρεθήκαμε ποτέ από κοντά, σε νιώθω μαζί μου. Ξέρω ότι μας σκέφτεσαι και εσύ ακόμα κι αν μας χωρίζουν αιώνες. Μοιάζουμε κι εμείς με αυτούς τους Ενετούς και το δικό μας Μεγάλο Κανάλι είναι ο Χρόνος, έτσι ακόμα κι αν μας έχουν απαγορεύσει τις γέφυρες, θέλω ν’ ακούσεις τη μουσική, διότι είμαι σίγουρος πως κι εσύ παίζεις κάποιο όργανο κι ας μην υπάρχει ακόμα. Αυτό θέλω να σου πω τελικά, ειδικά αν κι εσύ ζεις μια πανδημία. Θέλω με τις νότες μου να μην ξεχάσεις ότι επιζήσαμε κι ότι η βαρβαρότητα δεν τα κατάφερε, δεν μπόρεσε να μας αφανίσει όσο μαύρη κι αν ήταν. Αλλά θέλω επίσης να θυμάσαι ότι σε σκεφτόμουνα για να είμαι μαζί σου την ώρα της ανάγκης.

Ο Δικός σου
Σωτήρης


Οι σημειώσεις του παρελθόντος
Του Ν. Λυγερού

Ευαγγελία: Όταν διάβασε τις σημειώσεις του παρελθόντος έπαθε ένα νοητικό σοκ.

Βασιλική: Κι εγώ θα είχα πάθει την πλάκα μου. Μα είναι απίστευτο!

Ευαγγελία: Έχεις δίκιο, τι άλλο να πω;

Βασιλική: Την ώρα που προσπαθούσε να ζήσει πολιορκημένος από τη μαύρη πανούκλα, σκεφτόταν τον άλλον και πώς έπρεπε να του δώσει κουράγιο για να ξεπεράσει και αυτός τις δυσκολίες της πανδημίας που τον πολιορκούσε.

Ευαγγελία: Πόση ανθρωπιά, Χριστέ μου.

Βασιλική: Όλοι μας θα κοιτάζαμε τον εαυτό μας και μόνο, σε αυτήν την κατάσταση.

Ευαγγελία: Εκείνος όμως σκεφτόταν και τους άλλους.

Βασιλική: Τον βοήθησε η Κωμωδία.

Ευαγγελία: Η Θεία Κωμωδία.

Βασιλική: Ναι, αυτή αλλά ποιος θα το περίμενε;

Ευαγγελία: Ο άλλος αναγνώστης.





Η απρόσμενη σελίδα
Του Ν. Λυγερού

Παύλος: -Είναι απίστευτο! Σε ποιον να το πω. Έβαλε την επιστολή μέσα στο έργο του… Χρόνος. Δεν ξέχασε το μέλλον… Κι εγώ που πίστευα ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι ζω αυτές τις ημέρες, έρχεται μία επιστολή από το βαθύ παρελθόν να μου υπενθυμίσει την αγάπη της ανθρωπιάς, την ώρα που αγωνίζεται η Ανθρωπότητα. Σιωπή. Προηγουμένως, ένιωθα τόσο μόνος που χρειάστηκε να ξαναπιάσω τη Θεία Κωμωδία του Δάντη και τότε με άγγιξε αυτή η παράξενη ιδέα, ότι κάποιος πριν αιώνες θα μπορούσε να είχε κάνει την ίδια κίνηση, πριν από αιώνες. Χρόνος. Αλλά τώρα τι να πω; Αυτός ο Σωτήρης χωρίς να με ξέρει, χωρίς να ξέρει αν υπάρχω κάπου στο μέλλον σκέφτηκε, ή μάλλον με σκέφτηκε, ναι αυτό είναι με σκέφτηκε, και σκέφτηκε πως υπάρχει πιθανότητα να τον έχω ανάγκη, να χρειάζομαι ένα μήνυμα συμπαράστασης για να ξεπεράσω αυτήν την ύπουλη πανδημία. Χρόνος. Αλλά το έκανε ενώ βρισκόταν στην ίδια φάση… Είχα διαβάσει ότι ο Wittgenstein είχε γράψει το Tractatus μέσα στα χαρακώματα την ώρα που πολεμούσε στο μέτωπο. Εδώ όμως τα πράγματα είναι ακόμα πιο βαθιά, ο Σωτήρης μού μιλά σε μένα, τον Παύλο, με σκέφτεται, μου λέει ότι είμαι δικός του, μου στέλνει μήνυμα συμπαράστασης ενώ δεν μπορώ να του προσφέρω τίποτα την ώρα που αυτός προσπαθεί να ξεφύγει από τη μαύρη πανούκλα με τα πενιχρά μέσα που είχε τότε η Ανθρωπότητα. Κι εγώ αναρωτιώμουν πώς θα τα καταφέρουμε ενώ ζω μέσα στον εικοστό πρώτο αιώνα, ενώ η ιατρική ανήκει σε ένα άλλο σύμπαν σε σχέση με την εποχή του, ενώ τέτοια τεχνολογία δεν μπορούσε να φανταστεί και πώς να επινοήσει τους υπολογιστές και το Διαδίκτυο. Σιωπή. Δεν ξέρω καν πώς να του πω ευχαριστώ ή μάλλον ξέρω… Σιωπή. Έλαβα την επιστολή σου, τη βρήκα σ’ ένα βιβλίο ιστορίας που αναφερόταν σ’ ένα ημερολόγιο. Και τώρα μετά από αιώνες ξέρω επιτέλους ότι με σκέφτηκες ακόμα και την ώρα της μαύρης πανούκλας. Έτσι θέλω να γράψω ότι όντως η Ανθρωπότητα ξεπέρασε εκείνη την πανδημία κι αν η Ευρώπη έζησε μετά από έναν αιώνα δύσκολες στιγμές και αλώσεις, τελικά απελευθερώθηκε από το ζυγό της βαρβαρότητας και στο ενδιάμεσο ανακάλυψε τον Νέο Κόσμο, που δεν μπορούσες καν να φανταστείς. Άρα να ξέρεις ότι η επιστολή σου με άλλαξε κι ότι τώρα θα παλέψω κι εγώ ενεργά σε αυτόν τον νέο Αγώνα της Ανθρωπότητας, γιατί η αξία μερικών ανθρώπων σαν εσένα αποδεικνύει ότι δεν πρέπει να πεθάνουμε. Σωτήρη μου, θ’ αντισταθούμε και θα περάσουμε στην αντεπίθεση ενάντια σε αυτή την πανδημία.

Ο Δικός σου,

Παύλος.


Σήμερα είχαμε
Του Ν. Λυγερού
 
Σήμερα είχαμε
τα περισσότερα
νέα κρούσματα
και νέα θύματα
της πανδημίας.
Πρέπει
λοιπόν
να αμυνθούμε
πιο αποτελεσματικά
για να περάσουμε
στη συνέχεια
επιτέλους
σε φάση
αντεπίθεσης
σε κάθε χώρα
που έχει
λαβωθεί
διότι
είμαστε
η Ανθρωπότητα.


h
Όλο και πιο πολλοί
Του Ν. Λυγερού
 
Όλο και πιο πολλοί
συμμετέχουν
στο Διαδικτυακό
Θέατρο
γιατί βλέπουν
ότι ενεργούν
πρακτικά
για την αντίσταση
που χρειάζεται
η Ανθρωπότητα
ενάντια
σε αυτή
τη νέα
βαρβαρότητα
που προσπαθεί
να μας λαβώσει
θανάσιμα
αλλά
είμαστε
του φωτός.

Όταν διαβάζεις
Του Ν. Λυγερού
 
Όταν διαβάζεις
βιωματικά
την επιστολή
του παρελθόντος
και νιώθεις
μέσα σου
πώς ένιωθε
ένας άνθρωπος
πριν 7 αιώνες
ενώ είχε
στο μυαλό του
τους επόμενους
ανθρώπους
που θα ζούσαν
πιο μετά
από το τέλος
της πανδημίας
που ζούσε
τότε.

Τελειώνουν τα ψέματα
Του Ν. Λυγερού
 
Τελειώνουν τα ψέματα
της Τουρκίας
και τα θύματα
που έχει
προκαλέσει
δεν μπορούν
να δικαιολογηθούν
από την επιλογή
του συστήματος
να κρύψει
την αλήθεια
για να σώσει
το τομάρι του
ο Πρόεδρος
που απέδειξε
ότι είναι
βάρβαρος
και τίποτα
άλλο.

Μην ξεχνάς
Του Ν. Λυγερού
 
Μην ξεχνάς
τον Παύλο
που διάβασε
την επιστολή
που ήρθε
από το παρελθόν
για να του πει
ότι δεν είναι
μόνος
ακόμα
κι αν δεν ήξερε
ότι υπάρχουν
άνθρωποι
που ποτέ
δεν ξεχνούν
τους άλλους
γιατί
είναι
συνάνθρωποι.

Δεν προσέχουμε
Του Ν. Λυγερού

Δεν προσέχουμε
μόνο
τι γίνεται
σε μία περιοχή
του κόσμου
αλλά
σε όλες
γιατί
ξέρουμε
ότι πρόκειται
για μια πανδημία
που αφορά
όλη
την Ανθρωπότητα
άρα
είμαστε
σε ετοιμότητα.

Είμαστε μαζί
Του Ν. Λυγερού

Είμαστε μαζί
από τους μικρούς
έως τους μεγάλους
γιατί
ξέρουμε
ότι μας αφορά
όλους
αυτή
η πανδημία
γι’ αυτό
κι εσύ
έλα
στο μέτωπο
αυτού
του αγώνα
γιατί
ο καθένας
είναι
                                                   χρήσιμος.ttps://lygeros.org/coronavirus/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου