Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Τέλος η συμμαχία Τούρκων-Τζιχαντιστών: Ολοκληρωτικός "εμφύλιος" για τον έλεγχο της Ιντλίμπ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά του για την αναδημιουργία της μεγάλης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και θέλει την αποκατάσταση της πάλαι ποτέ επικράτειά της, εις βάρος όμως γειτονικών χωρών όπως η Συρία. Ωστόσο, αυτές οι κινήσεις δεν πάνε πάντα ομαλά.

Αφού απορροφήθηκε το βόρειο τμήμα της Συρίας και απομάκρυνε τους Κούρδους από αυτό, ο Ερντογάν έριξε την προσοχή του στο Ιντλίμπ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ελέγχεται από την τρομοκρατική ισλαμική οργάνωση Ηayyat Tahrir al-Sham (πρώην Jehhat al-Nusra).

Δεδομένου ότι η Άγκυρα δεν χρειάζεται πλέον την al-Nusra, η οποία είναι πλέον ανταγωνιστής, οι Τζιχαντιστές της οργάνωσης αυτής κινήθηκαν ήδη εναντίον των τουρκικών δυνάμεων, αναφέρουν Ρώσοι ειδικοί.
Η επίσημη εκδοχή των χθεσινών ένοπλων συγκρούσεων είναι η αναδιανομή των σφαιρών επιρροής και ελέγχου στην περιοχή, ανάμεσα σε Τούρκους και Τζιχαντιστές.

Οι περισσότερες από αυτές τις συγκρούσεις καταγράφονται στην περιοχή των οικισμών Dar Darazza και Sarmada.


Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά στην πλευρά του φιλοτουρκικού «Συριακού Εθνικού Στρατού» σε αυτές τις συγκρούσεις είναι μέλη των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων.
Τούρκοι κομάντος σκότωσαν τον ηγέτη μιας από πιο μεγάλες συμμορίες, της οργάνωσης «Hayat Tahrir al-Sham», τον Abu Zayd Jidari.
Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι οι φιλότουρκοι Σύροι αντάρτες με την υποστήριξη της Άγκυρας, προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του υπόλοιπου Ιντλίμπ.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα το καθήκον τους είναι να προκαλέσουν τη al-Nusra να κινηθεί ανοιχτά εναντίον της Τουρκίας.
Τέτοιες ενέργειες θα οδηγήσουν στον Ερντογάν να πραγματοποιήσει μια ακόμη στρατιωτική επιχείρηση που θα είναι πανομοιότυπη με την «Πηγή της Ειρήνης» και θα αφορά αποκλειστικά τους Τζιχαντιστές της οργάνωσης «Ηayyat Tahrir al-Sham», με σκοπό να εξιλεωθεί ο ίδιος στα μάτια των δυτικών.
Ως αποτέλεσμα, η Άγκυρα θα είναι σε θέση να «καταλάβει» νόμιμα το βόρειο και κεντρικό τμήμα του Ιντλίμπ, καθώς και τα δυτικά του Χαλεπίου.
Ωστόσο, η Ρωσία ενδέχεται να εμποδίσει την εφαρμογή αυτού του σχεδίου.
Επί του παρόντος, η Τουρκία προσπαθεί να εφαρμόζει την συμφωνία με τη Μόσχα και προσποιείται ότι προσπαθεί να βοηθήσει την κατάσταση στον αυτοκινητόδρομο Μ-4 (Λατάκια-Χαλέπι).
Γι 'αυτό, Τούρκοι στρατιωτικοί συμμετείχαν ακόμη και στρατιωτικές περιπολίες κατά όλων αυτών που μπλοκάρουν τον αυτοκινητόδρομο μαζί με Ρώσους στρατιωτικούς.
Το τουρκικό σχέδιο όμως της προσαρτήσεως συριακού εδάφους δεν θα αργήσει να φανεί και τότε η οργή Μόσχας και Δαμασκού θα ξεσπάσει πάνω στην Τουρκία ολοκληρωτικά.

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου