Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

«Βανδάλισε» άγαλμα του Μουσταφά Κεμάλ στις ΗΠΑ με πινακίδα για τα εγκλήματά του

(Πηγή: Greek Genocide Resource Center)
Με μια πινακίδα που γράφει «Ναι, είμαι ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» άγνωστος «βανδάλισε» το άγαλμα του Μουσταφά Κεμάλ που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Την είδηση και τη φωτογραφία δημοσιεύει το Greek Genocide Resource Center, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το πότε συνέβη το περιστατικό.
Το μόνο που προσθέτει είναι ότι η πινακίδα τοποθετήθηκε από κάποιον που έχασε την ευρύτερη οικογένειά του στη Σμύρνη το 1922, και ότι ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία.
Ακόμα, στην ανάρτηση που έγινε στο Facebook τονίζεται ότι στις 13 Νοεμβρίου 2008 ο δρ Ρόναλντ Μουνχ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο τόνισε ότι εάν ο Μουσταφά Κεμάλ ήταν σήμερα ζωντανός, τότε θα δικαζόταν για εγκλήματα πολέμου.
Η φωτογραφία έχει διακινηθεί ευρέως μέσω των social media, με τη συζήτηση στο reddit να έχει… φουντώσει σχετικά με τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Το Greek Genocide Resource Center εξηγεί, ακόμα, ότι η καταστροφή της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922 από τα κεμαλικά στρατεύματα ήταν μία από τις τελευταίες πράξεις της Γενοκτονίας των Ελλήνων.
Ο μπρούτζινος ανδριάντας του Μουσταφά Κεμάλ, έργο του Τζέφρι Λ. Χολ, τοποθετήθηκε το 2013 έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσινγκτον. Πρόκειται για το δεύτερο άγαλμα του ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ – το άλλο βρίσκεται μέσα στον περίβολο της πρεσβείας.

(Πηγή: Greek Genocide Resource Center)
ΠΗΓΗ pontos-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου