Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Το Παρίσι απειλεί την Άγκυρα: "Θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία"

Κορυφώνεται η γαλλοτουρκική σύγκρουση με αφορμή τις εξελίξεις στη νοτιανατολική Μεσόγειο. Ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συτνεδριάσουν στις 13 Ιουλίου για να συζητήσουν για την τουρκική επιθετικότητα, ενώ έκανε λόγο και για νέες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.
"Κατόπιν αιτήματός μας, θα υπάρξει συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 13 Ιουλίου αποκλειστικά για το τουρκικό ζήτημα", δήλωσε ο Jean-Yves Le Drian σε κοινοβουλευτική ακρόαση.

"Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τις παράνομες γεωτρήσεις στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο πρόσθετων κυρώσεων", συμπλήρωσε.
Οι προσπάθειες της Τουρκίας να επιβάλει τις διεκδικήσεις της μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου επηρεάζουν πολλά έθνη. Η αποστολή όπλων στους συμμάχους της στη σύγκρουση και η χρηματοδότηση εξτρεμιστών μαχητών έχει επίσης αμφισβητήσει τόσο τις πολιτικές της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ.
Λίγες ώρες νωρίτερα, όπως αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα, η Γαλλία προχώρησε στην άμεση αποχώρησή της από τις κοινές νατοϊκές περιπολίες στα νερά της Μεσογείου σύμφωνα με πληροφορίες από γαλλικά μέσα ενημέρωσης..  Όπως φαίνεται ο Μακρόν είναι αποφασισμένος για όλα, καθώς το ΝΑΤΟ στηρίζει τους Τούρκους και ''αδειάζει'' συνεχώς το Παρίσι.
Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο η συγκεκριμένη κίνηση δεν αποτελεί "κούφια" απειλή αλλά μία "μελετημένη κίνηση από τη γαλλική πλευρά που στόχο έχει να βγάλει από την ιδιότυπη ουδετερότητα το ΝΑΤO και τον κ. Στόλτενμπεργκ να ασκήσει παράλληλα πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας προκειμένου να αντιδράσουν συνολικά στην «τουρκική προκλητικότητα στην Λιβύη".
Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Le Drian ζήτησε μια συζήτηση «χωρίς ταμπού» εντός της ΕΕ σχετικά με τη σχέση της με την Τουρκία, η οποία παραμένει επίσημα υποψήφια για ένταξη στην Ένωση παρά την καθυστερημένη διαδικασία.
"Η Γαλλία θεωρεί απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξει πολύ γρήγορα μια ολοκληρωμένη συζήτηση, χωρίς ταμπού και αφέλεια, σχετικά με τις προοπτικές της μελλοντικής της σχέσης με την Άγκυρα", δήλωσε στη Γερουσία της Γαλλίας.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντά της, επειδή έχει τα μέσα", είπε καθώς η ένταση μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας σχετικά με τη σύγκρουση στη Λιβύη κορυφώνεται.
Το Παρίσι έχει ζητήσει υποστήριξη από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τη θέση του ότι η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή ασφάλεια στέλνοντας Σύριους μαχητές στη Λιβύη.
"Είναι ένας κίνδυνος για εμάς, ένας απαράδεκτος στρατηγικός κίνδυνος, που απέχει μόλις 200 ​​χιλιόμετρα από τις ιταλικές ακτές", δήλωσε ο κ. Le Drian.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη της Λιβύης, και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Έκτοτε, η Άγκυρα στέλνει τακτικά στρατιωτικούς συμβούλους και εκπαιδευτές, μαζί με Σύριους μαχητές από την ομάδα ανταρτών του Συριακού Εθνικού Στρατού (κυρίως τζιχαντιστές), στη Λιβύη για να υποστηρίξουν τη GNA.

ΠΗΓΗ pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου