Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Στον ΟΗΕ η Ελλάδα και τέσσερις χώρες κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου

Ο μόνιμες αντιπροσωπείες των πέντε χωρών εξηγούν αναλυτικά γιατί δεν θα πρέπει να καταγραφεί το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Τουρκίας και Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης της Λιβύης, στον κατάλογο με τις διεθνείς συνθήκες.
Με ρηματική διακοίνωση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, οι μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας, της Κύπρου, του Μπαχρέιν, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας, στρέφονται κατά του μνημονίου που έχουν υπογράψει η Τουρκία και η Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης (GNA) της Λιβύης.


Στη note verbal, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι αναφέρουν με λεπτομέρειες τους λόγους που, σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, δεν θα πρέπει να εγγραφεί στον κατάλογο με τις διεθνείς συνθήκες, το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη, στις 27 Νοεμβρίου 2019, η κυβέρνηση της Τουρκίας και η «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης» (GNA) της Λιβύης, για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Πρόκειται, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, για συνέχεια του γεύματος το οποίο είχαν στις 16 Ιουνίου, στην κατοικία της Ελληνίδας μονίμου αντιπροσώπου, πρέσβειρας Μαρίας Θεοφίλη, με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για νομικές υποθέσεις, Μιγκέλ ντε Σέρπα Σοάρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είχε μεταδώσει τότε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ΟΗΕ δεν προτίθετο να εγγράψει το μνημόνιο πριν από τον Σεπτέμβριο.
Επικαλούμενοι το ψήφισμα 73/210 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι πέντε πρέσβεις σημειώνουν ότι η εγγραφή δεν πρέπει να λάβει χώρα, μέχρις ότου η συνθήκη ή η διεθνής συμφωνία έλθει σε ισχύ μεταξύ δύο ή περισσοτέρων μερών, που σημαίνει ότι η επιβεβαίωση ότι είναι σε ισχύ αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής.
Υπενθυμίζεται ότι, τον Νοέμβριο του 2019, η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν δύο μνημόνια συνεργασίας. Το πρώτο προέβλεπε τη χάραξη κοινών θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ το δεύτερο αφορούσε τη στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών.
Η συμφωνία αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ελλάδας, η οποία χαρακτήρισε ως «παράνομο» και «άκυρο» το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Εξίσου έντονη ήταν και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και άλλων χωρών της Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
Στο μεταξύ, η τουρκολιβυκή συμφωνία αμφισβητείται και στο εσωτερικό της Λιβύης, καθώς ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του στρατηγού Χαφτάρ, ο οποίος αντιμάχεται την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), έχει δεσμευτεί να την καταργήσει.

ΠΗΓΗ sputniknews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου