Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Η Δύση πήρε χαμπάρι τη συμμαχία ισλαμιστών και εθνικιστών στην Τουρκία

Η ενημερωτική ιστοσελίδα Slate δημοσιεύει εκτενές άρθρο της Ariane Bonzon, με τίτλο: «Στην Τουρκία, η “Γαλάζια Πατρίδα” αποκαλύπτει τη συμμαχία Ισλαμιστών και εθνικιστών» και υπότιτλο: Οι υπερασπιστές αυτού του δόγματος ισχυρίζονται ότι προστατεύει τα συμφέροντα του τουρκικού κράτους και αντικρούουν τις κατηγορίες για επεκτατισμό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Κατ΄αρχήν, η αρθρογράφος σημειώνει ότι η άποψη πως «Αυτό που συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το αποτέλεσμα των επεκτατικών νεο-οθωμανικών και ισλαμιστικών στόχων του Recep Tayyip Erdoğan» και η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη, είναι ψευδής ή τουλάχιστον πολύ αποσπασματική.

Σίγουρα ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφέρει η Ariane Bonzon, εμφανίζεται μερικές φορές ως χαλίφης, είναι ο επικεφαλής του στρατού και, επομένως, φέρει συνταγματική και πολιτική ευθύνη για αυτήν την επίθεση.

Ωστόσο, ο Recep Tayyip Erdoğan, όσο αυταρχικός, και να είναι, δεν είναι μόνος σε αυτή την υπόθεση. Στο πλευρό του βρίσκονται πρώην εχθροί του, Κεμαλιστές, πολίτες ή στρατιωτικοί, κοσμικοί, για τους οποίους ο έλεγχος του Σουνιτικού Ισλάμ είναι προτεραιότητα.

Όλοι είναι πολύ εθνικιστές, ορισμένοι εκπροσωπούν μια κυρίαρχη αριστερά, ευρασιατικής και φιλο-ρωσικής τάσης, όχι πολύ ευνοϊκής – αν όχι ειλικρινά εχθρικής – προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη συνέχεια παραθέτει δηλώσεις Τούρκου διπλωμάτη (χωρίς να τον κατονομάζει) που ανήκει στο κεμαλικό/ευρασιατικό ρεύμα, ο οποίος τονίζει ότι οι Αμερικανοί ενοχλήθηκαν το 2003 επειδή η Τουρκία τους αρνήθηκε τη διάβαση για να εισβάλουν στο Ιράκ. Ο Τούρκος διπλωμάτης αναφέρει ακόμη, σύμφωνα πάντοτε με τη δημοσιογράφο, ότι:

«Το έχουμε δει με την αμερικανική – και τη γαλλική – υποστήριξη στους τρομοκράτες του ΡΚΚ στη Συρία, και το 2016 με την απόπειρα πραξικοπήματος από τους Γκιουλενιστές. Το κράτος μας βρίσκεται σε κίνδυνο, και το AKP το κατάλαβε τελικά!»

Η συντάκτρια σημειώνει σχετικά με αυτή τη δήλωση: «Ένα “Κράτος που βρίσκεται σε κίνδυνο” στη ξηρά και … στη θάλασσα. Εξ ου, το ναυτικό δόγμα γνωστό ως «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), που δημιουργήθηκε το 2006 και υποστηρίχθηκε εδώ και μερικά χρόνια από μια συμμαχία μεταξύ των ισλαμιστών και των εθνικιστών, ευρασιατών. Αποτελεί την ιδεολογική βάση των τουρκικών ελιγμών που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μεσόγειο».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ  defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου