Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Οι νέες φρεγάτες που αγοράζει η Ελλάδα: Προπύργιο ΗΠΑ σε Μεσόγειο

Νέες στρατιωτικές παραγγελίες για ελληνικά ναυπηγεία και η υπόθεση τεσσάρων φρεγατών των ΗΠΑ προάγουν τη συμμαχία μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας: συζητούνται επίσης δεξαμενόπλοια για φυσικό αέριο. Τα παραπάνω αναφέρει η ιστοσελίδα formiche.net, σε κείμενο του Francesco De Palo. Ο ελληνικός ναυτιλιακός τομέας είναι ένα από τα διαρκή σύμβολα της συμμαχίας ΗΠΑ- Ελλάδας. 

Αυτό είναι ένα δόγμα που εδώ και 4 χρόνια πραγματοποιείται από την αμερικανική διπλωματία στην Ελλάδα, με τον επιτευχθέντα, πλέον, στόχο την καθιέρωση μιας σχέσης διαρκούς διαλόγου, αφού η κυβέρνηση Τσίπρα κοίταζέ περισσότερο προς την Ανατολή παρά προς τη Δύση. Σήμερα ορισμένοι καρποί της ευρωατλαντικής επιλογής της Αθήνας υλοποιούνται ακριβώς με τη θαλάσσια φωνή: έτσι η Ελλάδα γίνεται το νέο προπύργιο των ΗΠΑ στη Μεσόγειο.

ΦΡΕΓΑΤΕΣ: 3,4 δισ. ευρώ ήταν το ποσό που ζήτησε το Παρίσι από την Αθήνα για δύο ολοκαίνουργιες φρεγάτες Fremm. Οι Αμερικανοί προσφέρουν 4 στην ίδια τιμή, 3 εκ των οποίων κατασκευής στην Ελλάδα (με τα σχετικά έσοδα) σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Nany , πράγμα που σημαίνει ότι θα μειωθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Έτσι, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προσπαθεί να κλείσει τον κύκλο της συμμαχίας στο Αιγαίο συνδέοντάς το με στρατιωτικές παραγγελίες…Με αυτόν τον τρόπο, τα ελληνικά ναυπηγεία θα λάβουν το μεγαλύτερο πρόγραμμα που σχετίζεται με το ναυτικό κατά τα τελευταία 20 χρόνια.

ΑΜΥΝΑ: Η πιθανή αγορά αμερικανικών πλοίων θα ήταν η πιο πρόσφατη σε μια σειρά επιχειρήσεων που διεξήχθησαν στον άξονα Ουάσιγκτον-Αθήνας, σε συνδυασμό με τις τριβές που είχαν τα κράτη με την τουρκική κυβέρνηση και οι οποίες ξεκίνησαν μια ευρεία συζήτηση για την πιθανή αντικατάσταση της τουρκικής βάσης Ινσλίκικ με μία στην Ελλάδα (όλες οι ενδείξεις δείχνουν τον κόλπο της Σούδας, Κρήτη). Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή

ΠΗΓΗ  defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου