Σάββατο, 29 Μαΐου 2021

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας-Αυστρίας: Η Βιέννη κήρυξε τον ''πόλεμο'' στο Ισλάμ

Στόχος το ακραίο ισλάμ από την Αυστρία που ακολουθεί στα χνάρια τη Γαλλία και τον πρόεδρο Μακρόν

Η Αυστρία αποφάσισε να χαρτογραφήσει την κατάσταση που επικρατεί σε 600 Τζαμιά στη χώρα, φοβούμενη εξελίξεις τύπου Γαλλίας, ενώ η Άγκυρα έσπευσε να παρουσιαστεί και πάλι ως προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατήγγειλε «χάρτη του Ισλάμ» όπως τον ονομάζει, ο οποίος δημιουργήθηκε από την αυστριακή κυβέρνηση, και δείχνει την ακριβή θέση τζαμιών και ισλαμικών οργανώσεων σε ολόκληρη την Αυστρία, ως «απαράδεκτο».

Η Άγκυρα προέτρεψε τη Βιέννη να μην «καταρτίσει μητρώο μουσουλμάνων», αλλά να υιοθετήσει μια «υπεύθυνη πολιτική», η οποία κατά την δική της άποψη θα ήταν να επιτραπεί το πατρονάρισμα των μουσουλμάνων της χώρας από την Τουρκία.

“Η Τουρκία “σημάδεψε” τον "χάρτη του Ισλάμ" που εξέδωσε η αυστριακή κυβέρνηση, και ο οποίος δείχνει την τοποθεσία τζαμιών και οργανώσεων σε όλη την Αυστρία, τον οποίο μουσουλμανικές ομάδες ανέφεραν ότι θα στιγματίσουν τους μουσουλμάνους στη χώρα αυτή”, αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

“Η παρουσίαση από την υπουργό Ενσωμάτωσης Susanne Raab ενός χάρτη με όλες τις μουσουλμανικές ενώσεις στην Αυστρία ... είναι απαράδεκτη", ανέφερε σε ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών.


Ο ιστότοπος της αυστριακής κυβέρνησης διαθέτει τον χάρτη του Ισλάμ, που απαριθμεί τα ονόματα και τις τοποθεσίες περισσότερων από 600 τζαμιών, ενώσεων και αξιωματούχων και πιθανών συνδέσμων τους, ο οποίος καταρτίστηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και το Κέντρο Πολιτικής Τεκμηρίωσης Ισλάμ.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς Μουσουλμάνους της Αυστρίας και στον εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού του κόμματος OeVP, ενώ και οι Πράσινοι, αποστασιοποιήθηκαναπό αυτόν.

Η Raab επέμεινε ότι ο χάρτης δεν προορίζεται για να "θέσει τους Μουσουλμάνους σε υπόνοιες", αλλά στόχος του ήταν "να πολεμήσει τις πολιτικές ιδεολογίες και όχι τη θρησκεία".

Η Αυστρία ζητά μαζική εγγραφή μουσουλμάνων ιμάμηδων μετά το γνωστό περιστατικό στην Βιέννη.

Το μουσουλμανικό αντιπροσωπευτικό συμβούλιο της Αυστρίας, IGGOe, ανακοίνωσε ότι ο χάρτης "καταδεικνύει την πρόδηλη πρόθεση της αυστριακής κυβέρνησης να στιγματίσει όλους τους μουσουλμάνους ως δυνητικό κίνδυνο" και παραπονέθηκε ότι "ο ρατσισμός ενάντια στους μουσουλμάνους αυξάνεται".

Η άνοδος του ακραίου ισλαμισμού στην Ευρώπη, και τα περιστατικά βίας από Τζιχαντιστές στην ΕΕ, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως και η τουρκική επιρροή σε καθετί μουσουλμανικό στην γηραιά ήπειρο.

Σύμφωνα με ειδικούς, η ΕΕ δεν έχει δώσει αρκετή προσοχή στο πρόβλημα λόγω του Covid, αλλά το πρόβλημα μεγαλώνει καθημερινά.

Η Millî Görüs για παράδειγμα, μια τουρκική ένωση, χτίζει το «μεγαλύτερο τζαμί στην Ευρώπη» στο Στρασβούργο, επεκτείνεται ταχύτατα σε Γαλλία και Ευρώπη, αποκτώντας όλο και περισσότερα τζαμιά, ισλαμικά σχολεία και κέντρα σε μεγάλες πόλεις.

ΠΗΓΗ  pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου