Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Τρεις νέες επαρχίες κατέλαβαν οι δυνάμεις της αντίστασης στο Αφγανιστάν

Ανατροπές με ήττες των Ταλιμπάν από τους αντάρτες του Σαχ Μασούντ

Οι αντάρτες, που συγκεντρώθηκαν υπό την ηγεσία του Αχμάντ Μασούντ, γιου του θρυλικού πολέμαρχου, Σαχ Μασούντ, εναντίον των Ταλιμπάν, πήραν τον έλεγχο σε άλλες τρεις περιοχές στην κοιλάδα Παντσίρ, το οποίο είναι η τελευταία περιφέρεια που δεν έχουν καταλάβει οι Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν, από την άλλη πλευρά, ανακοίνωσαν ότι εκατοντάδες μαχητές τους οδεύουν προς στο Παντσίρ και, τονίζοντας ότι τα επιχειρησιακά τους σχέδια για κατάληψη της περιοχής είναι έτοιμα.
Η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν προκάλεσε χάος στη χώρα. Οι άνθρωποι αναζητούσαν τρόπους διαφυγής, ενώ οι ξένες χώρες ανέλαβαν δράση για να εκκενώσουν τους δικούς τους πολίτες.

Οι Ταλιμπάν, από την άλλη πλευρά, δίνουν μηνύματα σε όλο τον κόσμο για τη νέα περίοδο διακυβέρνησης, τονίζοντας ότι είναι έτοιμοι για συνεργασία για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν.


Ωστόσο, μια ομάδα αντίστασης εμφανίστηκε στη χώρα που δεν σκέφτηκε όπως οι Ταλιμπάν, και μάλιστα την αντιστάθηκε.
Ο γιος του Σαχ Μασούντ ξεκίνησε την αντίσταση

Οι Ταλιμπάν, που ανέλαβαν τον έλεγχο μεγάλου τμήματος του Αφγανιστάν, συνάντησαν αντίσταση στην Κοιλάδα Παντσίρ, βόρεια της Καμπούλ.

Της αντίστασης ηγείται ο Αχμάντ Μασούντ, γιος του Σαχ Μασούντ, που ήταν ένας από τους διάσημους πολέμους του σοβιετικού πολέμου και αργότερα έκανε γνωστό το όνομά του στη μάχη ενάντια στους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα.


Ο Μασούντ και οι δυνάμεις του συντάχτηκαν μαζί του ανακατέλαβαν πρόσφατα 3 περιοχές της επαρχίας Bağlan.
Κατέλαβαν άλλες τρεις επαρχίες

Σε μια άλλη περιφέρεια στα βόρεια της χώρας, κοντά στην κοιλάδα Panjshir, οι τοπικές πολιτοφυλακές πολέμησαν εναντίον των Ταλιμπάν και ανέλαβαν τον έλεγχο άλλων τριών πόλεων.


Ο Αχμέτ Μασούντ, διοικητής των δυνάμεων στην περιοχή, δήλωσε την Κυριακή ότι ελπίζει να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους Ταλιμπάν και να συμφιλιωθεί για την ειρήνη. Ωστόσο, για να γίνει αυτό πρέπει να “εγκαταλείψουν τις εξτρεμιστικές πρακτικές τους οι Ταλιμπάν”.


Ο Μασούντ τόνισε μάλιστα ότι σε περίπτωση που οι Ταλιμπάν δεν εγκαταλείψουν τον εξτρεμισό, τα πρώην μέλη του αφγανικού στρατού και οι δικές του ειδικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτοφυλακών, είναι έτοιμοι να πολεμήσουν: “Προσπαθούμε να κάνουμε τους Ταλιμπάν να καταλάβουν ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι η διαπραγμάτευση. Δεν θέλουμε να ξεσπάσει πόλεμος.”
Οι Ταλιμπάν μετέφεραν δυνάμεις στο Παντσίρ

Οι Ταλιμπάν από την πλευρά τους έδωσαν διορία στον Μασούντ να παραδοθεί. Όταν ο Μασούντ δήλωσε ότι δεν παραδίδεται και ότι θα συνεχίσει την αντίσταση, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι εκατοντάδες μαχητές τους κινούνται προς το Παντσίρ.

Στη δήλωση των Ταλιμπάν, αναφέρθηκε ότι «επειδή αρνήθηκαν να παραδοθούν ειρηνικά, ξεκινάει πόλεμος στις περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις στο βορρά».
Έχουμε έτοιμα τα σχέδια επιχειρήσεων

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σαχίν, δήλωσε ότι τα σχέδια επιχειρήσεων για την κατάληψη του Παντσίρ, που ελέγχεται από τις δυνάμεις του Αχμέτ Σαχ Μεσούντ, είναι έτοιμα.


Ο Σαχίν είπε για το θέμα: “Έχουμε τη δύναμη να εισέλθουμε εκεί. Ωστόσο, δεν θέλουμε να χύσουμε αίμα. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε όπλα χωρίς εξαντλητικές διαπραγματεύσεις και ειρηνικά μέσα”.

Πηγή: haberler.com

ΠΗΓΗ  infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου