Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Κύμα αντιδράσεων στην Τουρκία: Ο Ερντογάν εξέδωσε βιβλίο για το πώς η χώρα μάχεται κατά της αδικίας

Πέτρος Κράνιας
Από το
capital

Σε μια εποχή που η Τουρκία επικρίνεται σκληρά για σοβαρές και χωρίς τέλος παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μια εποχή που ο μέσος μισθός της Τουρκίας είναι κάτω από αυτόν της Κίνας, που ο κατώτατος μισθός της Τουρκίας είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, σε μία εποχή που οι γυναικοκτονίες αυξάνονται δραματικά στη χώρα, ένα βιβλίο που έγραψε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο οποίο μιλά για την αδικία σε όλο τον κόσμο και για το πώς η Τουρκία υποτίθεται ότι εργάζεται για την αντιμετώπισή της, εμφανίστηκε στα ράφια των βιβλιοπωλείων τη Δευτέρα.

Το βιβλίο, με τίτλο "Daha Adil Bir Dünya Mümkün" (Ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι δυνατός), εκδόθηκε από την Turkuvaz Kitap, θυγατρική της Turkuvaz Media Holding, η οποία έχει στενούς δεσμούς με τον Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Το βιβλίο μπορεί να αγοραστεί έναντι 40 TL (4,82 δολάρια) στα βιβλιοπωλεία και 32 TL (3,86 δολάρια) online.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, έγραψε στο Twitter την Κυριακή ότι το βιβλίο του Ερντογάν θα είναι διαθέσιμο στους αναγνώστες τη Δευτέρα: "Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Ο Ερντογάν κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, το οποίο πάνω από όλα προσφέρει μια συγκεκριμένη πρόταση για την αναδιάρθρωση των Ηνωμένων Εθνών", έγραψε ο Αλτούν, την ώρα που η Τουρκία του Ερντογάν συνεχίζει να αγνοεί ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της διεύθυνσης επικοινωνιών, ο Ερντογάν επισημαίνει τα παγκόσμια πολιτικά διλήμματα, ιδιαίτερα την αδικία, την προσφυγική κρίση, τη διεθνή τρομοκρατία και την ισλαμοφοβία στο βιβλίο του και εκθέτει τις διακρίσεις και τα "δύο μέτρα και δύο σταθμά" που επικρατούν στον κόσμο, δίνοντας ως παράδειγμα τη σημερινή δομή των Ηνωμένων Εθνών, ξεχνώντας προφανώς τον ανελέητο διωγμό που έχει ξεκινήσει ενάντια στους αντιφρονούντες.

"Ο Πρόεδρος Ερντογάν υπογραμμίζει την ανάγκη για ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση, ειδικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο βιβλίο, όπου επίσης εφιστά την προσοχή στα προβλήματα νομιμότητας, λειτουργικότητας, αποτελεσματικότητας, χωρίς αποκλεισμούς, εκπροσώπησης και διακυβέρνησης των Ηνωμένων Εθνών", γράφει η ιστοσελίδα.

Έχοντας διατάξει τους μισθοφόρους του να εισβάλουν στη βόρεια Συρία και δίνοντάς τους το ελεύθερο να εκκαθαρίσουν την περιοχή από Κούρδους και χριστιανούς, ο Ερντογάν λέει με γραφικότατο τρόπο στο βιβλίο του: "Σε έναν κόσμο όπου τα παιδιά πεθαίνουν και σκοτώνονται, κανείς δεν είναι αθώος… Η δικαιοσύνη είναι ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα στην παγκόσμια σκηνή σήμερα. Δυστυχώς, τα θεσμικά όργανα που είναι υπεύθυνα για την καθιέρωση της παγκόσμιας δικαιοσύνης βρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας... Σε μια εποχή στην οποία το έλεος έχει χαθεί, έχουμε την ευθύνη να είμαστε εκπρόσωποι της δικαιοσύνης και της φωνής της συνείδησης". Ειδικά για τους αντιερντογανικούς, η αναφορά του Τούρκου προέδρου στα παιδιά είναι μία σαφής προσπάθεια αντιγραφής στοιχείων από το πολιτικό προφίλ του Μουσταφά Κεμάλ. 

Πέραν διαφόρων επικριτών που έσπευσαν να κατακεραυνώσουν τον Ερντογάν όχι για το μέγεθος της υποκρισίας του, αλλά για τον ευτελή τρόπο με τον οποίο την εκφράζει, υπήρξαν και αρκετοί δημοσιογράφοι όπως ο γνωστός Φατίχ Πορτακάλ, φίλος του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, σχολίασε ότι ίσως και να μην έχει γράψει καν ο ίδιος ο Ερντογάν το βιβλίο, αμφισβητώντας ότι κατάφερε ο Τούρκος πρόεδρος να βρει τον χρόνο ακόμα και για ένα κεφάλαιο.

Πέτρος Κράνιας

ΠΗΓΗ  capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου