Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου 2021

Αποφασίστηκε ενεργοποίηση FRONTEX στην Κύπρο

Ανδρέας Πιμπίσιης
Από το philenews

Την ενεργοποίηση του οργανισμού FRONTEX στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου για αντιμετώπιση ροών παράτυπων μεταναστών αποφάσισε το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος με επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή είχε ζητήσει ενεργοποίηση τόσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για το Άσυλο όσο και του οργανισμού FRONTEX, προκειμένου να προστατευθούν τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα από παράτυπους μετανάστες.

Η ενεργοποίηση του FRONTEX ήταν ένα αίτημα της Κύπρου εδώ και καιρό προκειμένου να αποτραπούν οι παράτυπες και μη εξουσιοδοτημένες αφίξεις με τη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων ελέγχου.

Το υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωσή του εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για την υιοθέτηση του συνόλου των εισηγήσεων του Νίκου Νουρή όσο και από την αποφασιστική τοποθέτηση του Συμβουλίου, στην προσπάθεια αποτροπής ενός νέου μεταναστευτικού κύματος. Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, ιδιαίτερα για την Κύπρο, εάν εκδηλωθεί θα είναι καταστροφικό και εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της νήσου με την ύπαρξη της πράσινης γραμμής.  

Το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως για να εξετάσει την έκρυθμη κατάσταση στο Αφγανιστάν, ομόφωνα κατέληξε ότι η κατάσταση όπως εξελίσσεται απαιτεί άμεσους και αποτελεσματικούς χειρισμούς, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος, αλλά και τα θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας.

Με οδηγό την κρίση του 2015 και με υιοθέτηση, στη διακήρυξη που εκδόθηκε, του συνόλου των εισηγήσεων που ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής είχε προτείνει με την επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και τους ομολόγους του στις 23 Αυγούστου 2021, το Συμβούλιο εισηγείται την πλήρη ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών και φορέων της Ένωσης, αλλά και τη  συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNHCR αλλά και η IOM, που ενεργοποιούνται στην περιοχή για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σκοπός και στόχος να στηριχθούν οι γειτνιάζουσες με το Αφγανιστάν τρίτες χώρες, ώστε να καταστεί δυνατή η υποδοχή και φιλοξενία των ροών σ΄ αυτές, προσφέροντας προστασία, στήριξη και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους εκτοπισθεντες. Την ίδια ώρα θα επιδιωχθεί ενδυνάμωση της συνεργασίας με τις χώρες αυτές, με σκοπό την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων τους, προκειμένου να αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση από την περιοχή με την εργαλειοποίηση και εκμετάλλευση των Αφγανών από τους διακινητές.

Είναι η κοινή θέση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα πρέπει να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε η κατάσταση στο Αφγανιστάν να μην γίνει αιτία για τη  δημιουργία απειλής σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής Νίκου Νουρή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου