Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Energean: Αν εξορύσσαμε φυσικό αέριο, 86% χαμηλότερη τιμή αγοράς…

Σε τιμές έως και 86 % χαμηλότερα από τις ευρωπαϊκές αγορές προμηθεύονται το φυσικό αέριο χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με εγχώρια παραγωγή, όπου οι επιχειρήσεις έχουν συνάψει μακροχρόνια συμβόλαια, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Energean Μαθιός Ρήγας στο πλαίσιο του 4ου Athens Investment Forum.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε «σε μια περίοδο κατά την οποία οι ευρωπαϊκές αγορές πληρώνουν ιδιαίτερα ακριβές τιμές φυσικού αερίου που αυτές τις ημέρες κινούνται κοντά στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου οι επιχειρήσεις έχουν συνάψει μακροχρόνια συμβόλαια σε τιμές που διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα, στα επίπεδα των 12 ευρώ».
Ως παράδειγμα, ο κ. Ρήγας ανέφερε το Ισραήλ και την Αίγυπτο, οι οποίες έχουν αυτήν την δυνατότητα καθώς έχουν ήδη ερευνήσει και αναπτύξει σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πλέον καρπώνονται τα οφέλη που συνεπάγεται η εγχώρια παραγωγή. Και πρόσθεσε ότι οι πολύ καλές γεωστρατηγικές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με τις δύο αυτές χώρες δημιουργούν το υπόβαθρο για εξέταση των προοπτικών και σε αυτόν τον τομέα.

Ο κ. Ρήγας πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα, θα πρέπει να εξετάσουν όλες τις δυνατότητες προμήθειας φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές προς όφελος των οικονομιών, των καταναλωτών και της ασφάλειας του ανταγωνισμού.

«Η Energean, από 100% παραγωγός πετρελαίου, πλέον έχει παραγωγή και αποθέματα της τάξης του 80% σε φυσικό αέριο. Παράλληλα, επενδύουμε πάνω από 2,5 δισ. δολάρια συνολικά στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, την Ιταλία και, βέβαια, στην Ελλάδα σε projects στην παραγωγή φυσικού αερίου, σε νέες γεωτρήσεις για την ανακάλυψη κοιτασμάτων, στην παραγωγή καθαρού υδρογόνου καθώς και στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, έχοντας ως στόχο να πρωταγωνιστήσουμε στην ενεργειακή μετάβαση της ευρύτερης περιοχής και να δημιουργήσουμε μια νέα τεχνογνωσία που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη», πρόσθεσε.
 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου