Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Η διπλωματική οδός παραμένει ανοικτή μέχρι να αρχίσουν να κινούνται τα τανκς και τα αεροπλάνα να είναι στον ουρανό: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου(Βίντεο)

Το πρόγραμμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν περιλαμβάνει σήμερα, μέχρι της στιγμής τουλάχιστον, μόνο τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC), χωρίς να αποκλείεται και κάποια δήλωση εάν οι περιστάσεις το απαιτήσουν.

Τα μέλη της ομάδας Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, η αντιπρόεδρος, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να λάβουν αποφάσεις, που αφορούν την Ουκρανία και τη Ρωσία, αφού προηγουμένως ενημερωθεί ο Πρόεδρος για την κατάσταση επί του εδάφους.

Ο κ. Μπάιντεν παρέμεινε στην Ουάσιγκτον λόγω της κατάστασης, και χθες, αφού προηγουμένως πήγε στον εσπερινό, όπως κάνει κάθε Σάββατο, ανακοινώθηκε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως εξελίσσεται, και ενημερώνεται τακτικά για τα γεγονότα από την ομάδα Εθνικής Ασφάλειας.

Σημειώνουμε ότι το τηλεοπτικό δίκτυο CBS News μετέδωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν πληροφορίες ότι οι Ρώσοι διοικητές έχουν λάβει εντολές να προχωρήσουν σε εισβολή στην Ουκρανία (ΕΔΩ). Αυτή η πληροφορία αναμένεται να κυριαρχήσει στη συζήτηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, για τον μαραθώνιο επαφών και συναντήσεων με στόχο την αποφυγή του πολέμου:

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τζένιφερ Ψάκι, η ομάδα Εθνικής Ασφάλειας “επαναβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή”.

Σύμφωνα με την κ. Ψάκι, ο κ. Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις συνομιλίες της αντιπροέδρου Χάρις με ξένους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την πλευρά του, άφησε ανοικτό το παράθυρο για συνάντηση, ανά πάσα στιγμή, του προέδρου Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, υπό τον όρο ότι αυτή η συνάντηση θα επιτρέψει την αποφυγή ενός πολέμου. Θυμίζουμε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του.

Πάντως, η νέα προσέγγιση από τον κ. Μπλίνκεν, δείχνει ότι έχει αλλάξει η όποια απόφαση του κ. Μπάιντεν για το θέμα αυτό.

Οπότε, εάν η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον κ. Σεργκέι Λαβρόφ, πάει καλά, λογικό είναι να ακολουθήσει η συνάντηση των προέδρων. Πάντα, υπό τον όρο ότι μέχρι τότε δεν θα ξεκινήσει η εισβολή.
Ο κ. Μπλίνκεν, πάντως, δήλωσε σήμερα ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι της ρωσικής εισβολής εναντίον της Ουκρανίας. Δικαιολόγησε τη θέση του αυτή με όσα συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία και την παράταση των ασκήσεων της Ρωσίας με τη Λευκορωσία.

Αλλά επανέλαβε σήμερα σε κάθε ευκαιρία και σε όλες τις συνεντεύξεις του, ότι η Ουάσιγκτον έχει επικεντρωθεί στη διπλωματία ως το μόνο μέσο για να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Ο κ. Μπλίνκεν έδωσε ένα δραματικό τόνο στην προσπάθεια που έκανε για να «κλείσει» η συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ, στην οποία φαίνεται ότι θα γίνει μία ύστατη προσπάθεια. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο Ρώσος υπουργός είναι ο μόνος στη Μόσχα που έχει μία επιρροή, ακόμα, στον κ. Πούτιν. Βεβαίως, να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε δημόσια ότι πιστεύει πως ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει λάβει την απόφασή του και θα εισβάλει.

Ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι η συνάντηση του με τον κ. Λαβρόφ θέλει να επικεντρωθεί σε αμοιβαία βήματα στα θέματα της ασφάλειας.

“Αυτή είναι η συνομιλία που θέλω να έχω με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ αλλά εξαρτάται απολύτως από το αν θα εισβάλει η Ρωσία”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός.

Η διπλωματική οδός, είπε, παραμένει εφικτή μέχρι τα άρματα μάχης να αρχίσουν πράγματι να κινούνται και τα αεροπλάνα να βρίσκονται στον ουρανό.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου