Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Χουριέτ: Η Τουρκία εξετάζει αποκατάσταση διαλόγου με καθεστώς Άσαντ

Η κυβέρνηση της Τουρκίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει διάλογο με τη συριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.

Οι συζητήσεις θα συμπεριλαμβάνουν 3 κρίσιμα θέματα:
  • Την προστασία της ενιαίας δομής του συριακού κράτους, τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και τη διασφάλιση της ασφαλούς επιστροφής των προσφύγων.
  • Η ενότητα της Συρίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την Τουρκία λόγω των δραστηριοτήτων του αυτονομιστικού Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη χώρα. Αυτό διαβιβάστηκε, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», στη συριακή πλευρά πριν από την επίσκεψη του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον περασμένο μήνα.
  • Η διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή τουλάχιστον των μισών από τους Σύρους πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία στην πατρίδα τους, ανέφερε η «Χουριέτ».

Η Τουρκία υποστήριξε τον εμφύλιο πόλεμο κατά του Άσαντ από τότε που ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια με ομάδες Τουρκομάνων μαχητών στο βόρειο τμήμα της χώρας και διεξήγαγε στρατιωτικές επεμβάσεις για να αντιμετωπίσει την απειλή που, σύμφωνα με την ίδια, αποτελεί το YPG/PKK. Η Τουρκία διατηρεί χιλιάδες στρατεύματα στη Συρία και δεκάδες στρατιωτικά φυλάκια και βάσεις.

Οι πηγές ανέφεραν ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού είχαν πάει πίσω από τη Ρωσία και το Ιράν. Αλλά, τώρα, με τη Ρωσία να είναι απασχολημένη με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την παγκόσμια αντίδραση, υπάρχει μια ευκαιρία για βελτίωση των σχέσεων.

ΠΗΓΗ ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου