Τρίτη 24 Μαΐου 2022

«Αντιπλοϊκά γαλλικά πυρά» και για τις Ελληνικές ΜΕΚΟ: Από μέρα σε μέρα η τελική πρόταση για τις κορβέτες

Οι Επιτελείς που συζητούν με τους μνηστήρες για την αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ, σ’ εκείνο που επιμένουν πολύ και ζητούν σαφείς απαντήσεις είναι το μέγεθος του ρίσκου που πρόκειται ν’ αναλάβει το ΠΝ με την έναρξη αυτής της διαδικασίας. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό 23/05/2022

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Οι Γάλλοι…ξανάρχονται και μάλιστα ο φάκελος με την μελέτη των κορβετών δεν είναι μόνος του. Αυτή τη φορά σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το Παρίσι έχει προχωρήσει και σε μελέτη- πρόταση για το θέμα των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Μέχρι τώρα όπως πληροφορούμαστε, δεν ήταν λίγες οι διερευνητικές που είχαν γίνει ανάμεσα στις δυο πλευρές, με τους Γάλλους να κρατούν κάθε φορά σημειώσεις για τις Ελληνικές απαιτήσεις.
Το γεγονός πως το ναυτικό είχε προσανατολιστεί σε εντελώς νέα πλοία, είχαν κάνει τους Γάλλους ν’ αφήσουν πιο πίσω την μελέτη τους για τις υφιστάμενες φρεγάτες, ενώ τώρα που φάνηκε η αλλαγή πλεύσης, το Παρίσι προτίθεται να «χτυπήσει» και σε αυτό το κομμάτι που αφορά την επαύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας στον Ελληνικό στόλο.

Η Ελληνική πλευρά εκτιμά πως στον Γαλλικό φάκελο, «πρωταγωνιστής» θα είναι η ομοιοτυπία και συμβατότητα, ανάμεσα σε φρεγάτες Belh@rra, κορβέτες αλλά και ΜΕΚΟ. Και με αυτό τον τρόπο η επιτυχία των κοινών συστημάτων συνάδει και στην ταχεία εκμάθηση τους από συγκεκριμένα στελέχη που θα μπορούν να είναι τα πληρώματα των τριών τύπων πλοίων.

Βεβαίως αυτό μαρτυρά ότι εκτός των νέων καραβιών, το ναυτικό, όπως και οι άλλοι κλάδοι στις Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν να προχωρήσουν σε κάτι γενναίο το οποίο θα προσελκύσει νέα στελέχη στην εν πλω υπηρεσία.

Πάντως από το Παρίσι ή το Λοριάν, ο φάκελος των ΜΕΚΟ, όπως και η τελική απ’ ότι φαίνεται πρόταση για τις κορβέτες, αποτελούν ένα επτασφράγιστο μυστικό διότι ας μην ξεχνάμε πως εφόσον τα πάντα κινηθούν σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, μπαίνουμε ήδη στην τελική μεγάλη ευθεία η οποία θα οδηγήσει σε αποφάσεις και ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.
Το come back των Γάλλων, στο ναυτικό Επιτελείο το θεωρούσαν δεδομένο και μάλιστα όπως λέγεται από πηγές μας, το Παρίσι έχει παρακολουθήσει στενά τις διερευνητικές- διαπραγματευτικές επαφές στις οποίες έχουν προχωρήσει όλο το προηγούμενο διάστημα οι «μνηστήρες» κι αυτό τους έχει κάνει να προσαρμόσουν στα σημερινά δεδομένα τις προτάσεις τους.

Και μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να παραμένουν στραμμένα στο μαχητικό 5ης γενιάς, F-35, αλλά αυτό πρώτον βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο (διαδικασία LOR) και δεύτερον η εμφάνιση του stealth αεροσκάφους σε Ελληνικό τροχόδρομο, πρόκειται να συμβεί περίπου ύστερα από μια επταετία.

Παράλληλα δε, πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό ξεκαθαρίζουν πως εφόσον η υπόθεση των F-35 πηγαίνει τόσα χρόνια μετά, τα διασφαλισμένα κονδύλια για τις κορβέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα ώστε πολύ σύντομα- ακόμη και πριν την πρώτη φρεγάτα- το ΠΝ να πριμοδοτηθεί με την πρώτη του κορβέτα.

Στο πολυσύνθετο παζλ του Πολεμικού Ναυτικού και το αύριο του στόλου πρέπει από σήμερα να συμπεριληφθεί και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία αφορά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει προς όλους τους ενδιαφερόμενους ότι οι κορβέτες και η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ είναι μια υπόθεση η οποία θα χτίσει το μέλλον του στόλου στα Ελληνικά ναυπηγεία.

Πάντως στη ναυμαχία των ΜΕΚΟ μέχρι σήμερα οι Ναύαρχοι του ΠΝ έχουν στα χέρια τους τις προτάσεις από τους Γερμανούς σε συνεργασία με τους Ολλανδούς, των Ιταλών, των Άγγλων και των Αμερικανών. Η αξιολόγηση προχωρά και οι επαφές με όλους τους μνηστήρες είναι σχεδόν καθημερινή, με το ναυτικό να υπενθυμίζει στους συνομιλητές του ότι ο καιρός γαρ εγγύς για τις τελικές αποφάσεις…

ΠΗΓΗ hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου