Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Εργαλείο έντασης και οι τουρκικές γεωτρήσεις: Τον Ιούλιο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου το νεοαποκτηθέν γεωτρύπανο

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η… ανενόχλητη Τουρκία προετοιμάζεται για ένα νέο κύκλο κινήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα έχει εξαγγείλει, όπως πράττει πάντα,  την έναρξη γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο τον ερχόμενο Ιούλιο. Αυτές οι γεωτρήσεις, που θα συνιστούν απάντηση σε αυτές που διεξάγουν αδειοδοτημένες από την Κυπριακή Δημοκρατίας εταιρείες, θα διενεργηθούν από το νέο απόκτημα της κατοχικής δύναμης, το καινούργιο γεωτρύπανο, το οποίο είναι το τέταρτο στη σειρά.

Ο Πρόεδρος, του Διοικητικού συμβουλίου της ΤΡΑΟ, Μελίχ Χαν Μπιλγίν, ο οποίος εν πολλοίς  έχει προαναγγείλει και ένα νέο γύρο εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα- όπως φαίνεται χωρίς να έχει αναφερθεί με σαφήνεια- και στην κυπριακή ΑΟΖ, ενημέρωσε για το γεωτρητικό πρόγραμμα της χώρας  του, τα αρμόδια μέλη της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

  • Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, το 4ο γεωτρύπανο της Τουρκίας που θα προστεθεί στον στόλο της, αναμένεται να φθάσει στο λιμάνι Τάσουτζιου της Μερσίνας στις 19 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, το συγκεκριμένο γεωτρύπανο αναχώρησε από τη Νότια Κορέα στις 7 Μαρτίου. Ακολούθως, το γεωτρύπανο συνέχεια την πορεία του στα ανοικτά της Αλγερίας και αναμένεται να φθάσει στο λιμάνι Τάσιουτζιου της Μερσίνας στις 19 Μάϊου.

Το γεωτρύπανο, το οποίο φέρει την ονομασία Cobalt Explorer, είναι γεωτρύπανο 7ης γενεάς, μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων, με χωρητικότητα 200 ατόμων. Μπορεί να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις σε βάθος μέχρι και 12,200 μέτρα και αναμένεται όπως αναλάβει το πρώτο του καθήκον στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο γεωτρύπανο αναμένεται να δοθεί νέο όνομα, όπως σημειώνεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου Ανατολή.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο τέλος αυτού μήνα θα αρχίσει γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, η κοινοπραξία ENI-TOTAL. Στο θαλασσοτεμάχιο 5 αναμένεται ότι τον Ιούλιο, την ίδια δηλαδή, που προγραμματίζει η Τουρκία, θα γίνουν εργασίες. Το τεμάχιο έχει αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil exploration and production Cyprus offshore Ltd και Qatar Petroleum international stream lc. Διαχειρίστρια είναι η ExxonMobil.

  • Ο Πρόεδρος του Διοικητικού συμβουλίου της ΤΡΑΟ, είπε πως ότι πέρυσι έγιναν συνολικά 112 γεωτρήσεις στην ξηρά και συνολικά προγραμματίζονται 150 γεωτρήσεις για φέτος, εκ των οποίων οι 95 για εξερεύνηση και οι 55 για παραγωγή.

Είναι σαφές πως ο Ιούλιος για άλλη μια φορά θα είναι θερμός. Η κατοχική Τουρκία θέλει να απαντά στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με δικές της παράνομες γεωτρήσεις.

ΠΗΓΗ apopseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου