Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Έντονο pressing Άγκυρας στο Κογκρέσο για αγορά F-16

Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Η τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet» της αντιπολίτευσης ισχυρίζεται σήμερα ότι η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον υπέγραψε σύμβαση με τη συμβουλευτική εταιρεία Friedlander στις αρχές του 2022 για να ασκήσει πιέσεις στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για λογαριασμό της Τουρκίας.

Η εταιρεία ανήκει στον Ezra Friedlander, ηγετική φυσιογνωμία της ορθόδοξης εβραϊκής κοινότητας της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία ασκεί πιέσεις και στις δύο πλευρές του Κογκρέσου για την Τουρκία με αμοιβή 35.000 δολάρια το μήνα στο πλαίσιο εξάμηνης σύμβασης. Ως νομική απαίτηση, ο Friedlander ενημέρωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στις 29 Απριλίου για τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται για λογαριασμό της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι είχε έρθει σε επαφή με μέλη του Κογκρέσου και κατόπιν συμφωνίας με την Τουρκία «τους ζήτησε να υποστηρίξουν την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογίας που ζήτησε η Άγκυρα από την Ουάσιγκτον», επικαλούμενη τις συμμαχικές σχέσεις και τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχονται στη δήλωση, η εταιρεία ενημέρωσε αρχικά τους συμβούλους του Δημοκρατικού Κόμματος και τα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 27 Ιανουαρίου για «το καθεστώς της συμμαχίας ΗΠΑ-Τουρκίας και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. 24 σύμβουλοι συμμετείχαν σε αυτήν την ενημέρωση. Στις 11 Φεβρουαρίου, αξιωματούχοι της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον συναντήθηκαν διαδικτυακά με συμβούλους 45 μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Ο σκοπός αυτής της συνάντησης αποδόθηκε ως "η συμμαχία Τουρκίας-ΗΠΑ σε ένα περιβάλλον, όπου η κατάσταση στην Ουκρανία αποκαλύπτει την ανάγκη για συνεργασία εντός του ΝΑΤΟ"».

Στις 14 Μαρτίου, μέσω της εταιρείας λόμπινγκ, ο Τούρκος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Μουράτ Μερτζάν, φιλοξένησε περισσότερους από 100 συμβούλους μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην πρεσβευτική κατοικία. Ο Μερτζάν φέρεται να συζήτησε με τους προσκεκλημένους τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και τις προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου