Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Γερμανία: Αρχίζει σήμερα στο η συνάντηση των υπ. Εξωτερικών της G7

 

Στο ειδυλλιακό Οστχολστάιν του Σλέσβιγκ-Χολστάιν, στα παράλια της Βαλτικής Θάλασσας, συναντώνται από σήμερα έως και το Σάββατο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας G7 (Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία), με κεντρικά θέματα στην ημερήσια διάταξη τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία του κορονοϊού.

Περισσότεροι από 3.500 αστυνομικοί έχουν αναλάβει την περιφρούρηση της συνάντησης, εφαρμόζοντας ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε ακτίνα 2,5 χλμ, ενώ έχει απαγορευθεί η πτήση drones σε ακτίνα 9 χλμ. Μέχρι και σήμερα το πρωί, δεν είχε δηλωθεί στην αστυνομία οποιαδήποτε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κοντά στην ούτως ή άλλως απομονωμένη περιοχή του παραθαλάσσιου πολυτελούς ξενοδοχείου "Weissenhaus", με τις 110 σουίτες και τα δύο χιλιόμετρα ιδιωτικής ακτής, όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί. Γύρω από τα 75 στρέμματα του θερέτρου έχει υψωθεί συρματόπλεγμα ύψους 2,5 μέτρων και στους γύρω δρόμους αναμένεται να διακοπεί κατά διαστήματα η κυκλοφορία.

Στη συνάντηση έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Γερμανία. Μιλώντας νωρίτερα σήμερα έπειτα από τη συνάντησή του με τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ και τον επικεφαλής της Κ.Ο. του SPD Ρολφ Μούτσενιχ, ο κ. Κουλέμπα επανέλαβε το αίτημα της χώρας του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Η ΕΕ χρειάζεται την Ουκρανία, όπως η Ουκρανία χρειάζεται την ΕΕ", είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι για την κυβέρνησή του, η απονομή καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας είναι τεράστιας σημασίας, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό επιθυμεί η κοινή γνώμη και στις δύο χώρες. "Βρισκόμαστε σε μία φάση, όπου γράφουμε ιστορία με τα χέρια μας", δήλωσε. Υπέρ του ουκρανικού αιτήματος τάχθηκε ο κ. Κλινγκμπάιλ, τονίζοντας ότι "πρέπει να ανοίξουμε σύντομα ενταξιακή προοπτική με την Ουκρανία και άλλες χώρες και είναι σημαντικό να στείλουμε σαφές πολιτικό μήνυμα ότι θέλουμε η Ουκρανία να βρίσκεται στην ΕΕ".

Αναφερόμενος στην πολιτική που άσκησε κατά το παρελθόν το SPD έναντι της Ρωσίας, ο ουκρανός υπουργός έκανε λόγο για "ιστορία" και επισήμανε ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει πλέον αντιστρέψει τη γερμανική άρνηση παράδοσης όπλων αλλά και την προηγούμενη ενεργειακή πολιτική. "Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να λαμβάνει κανείς τέτοιες αποφάσεις και είναι ένδειξη θάρρους και δύναμης", σημείωσε και αναφέρθηκε στην παραδοχή λαθών του παρελθόντος, τόσο από το SPD όσο και από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου