Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Τα Βαλκάνια δεν αξίζουν ούτε τα κόκκαλα ενός Πομερανού Γρεναδιέρου είχε αποφανθεί ο Μπίσμαρκ, τα Βαλκάνια παράγουν περισσότερη Ιστορία από αυτήν που μπορούν να καταναλώσουν έγραψε ο Τσόρτσιλ.
Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι σήμερα μια Μαύρη Τρύπα στον Χάρτη της Ευρώπης με προσχηματική σταθερότητα καθώς η συμφωνία του Ντέιτον τον Νοέμβριο του 1995 που επέβαλλε ο Χολμπρουκ απεδείχθη ότι δεν ήταν κάτι παραπάνω από μια παρατεταμένη εκεχειρία.
Σήμερα τα Βαλκάνια δικαίως θεωρούνται ο πρώτος σταθμός ενός Ντόμινο αποσταθεροποίησης εκτός των συνόρων της πρώην ΕΣΣΔ που θεωρείται αναπόφευκτο αν δεν τερματισθεί η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία που άρχισε με την εισβολή της Ρωσίας στα τέλη Φεβρουαρίου.
Οι τριγμοί αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια έχουν αρχίσει να καταγράφονται πολύ πιο πριν σύγκρουση στην Ουκρανία.
-Πρώτος τριγμός η αμφισβήτηση του ταμπού του απαραβίαστου των εσωτερικών συνόρων της πρώην Γιουγκοσλαβίας με την Σερβία και το Κόσσοβο να συζητούν αλλαγές συνόρων με στόχο την εθνική ομογενοποίηση.
-Δεύτερος τριγμός η Ντε Φάκτο σχεδόν πλήρης απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας από την Βοσνία Ερζεγοβίνη και η διαπραγμάτευση της ενσωμάτωσής της στην Σερβία όταν το επιτρέψει η διεθνής συγκυρία.
-Τρίτος τριγμός η ουσιαστική αδυναμία της σημερινής Ε.Ε να εντάξει νέα κράτη μέλη.
-Τέταρτος τριγμός η απομυθοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής καθώς Ρουμανία και Βουλγαρία δεν έχουν κάνει ουσιαστικά βήματα σύγκλισης με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ουάσιγκτον και Βερολίνο φοβούνται την δραστηριοποίηση της Ρωσίας στα Βαλκάνια που είναι η μόνη περιοχή της Ευρώπης όπου η Μόσχα μπορεί, αξιοποιώντας τον τραυματισμένο σερβικό εθνικισμό, να αποκτήσει ερείσματα και επιρροή στα μετόπισθεν της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Έτσι εξηγείται η υπεραντίδραση των ΗΠΑ που παρενέβησαν μέσω Βόρειας Μακεδονίας, Μαυροβουνίου και Βουλγαρίας και έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στο αεροσκάφος που θα μετέφερε τον Λαβρόφ στο Βελιγράδι.
Σε κάθε περίπτωση τα Δυτικά Βαλκάνια σήμερα θα αξιοποιηθούν ώστε να μην επιχειρήσει η Ρουμανία να θέσει υπό τον έλεγχο της την Μολδαβία σε περίπτωση που η Τρανσδνειστρία ενσωματωθεί στην Ρωσία.
Άλλωστε τα Βαλκάνια υπήρξαν το πρώτο πεδίο που αμέσως μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ η Ρωσία διαμήνυσε ότι κινείται σαν Μεγάλη Δύναμη:
-Τον Φεβρουάριο του 1994 η Μόσχα μεσολάβησε και οι Σέρβοι της Βοσνίας απέσυραν τα βαρέα όπλα γύρω από το Σεράγεβο και έτσι το ΝΑΤΟ δεν βομβάρδισε τις θέσεις τους.
-Αρχές Ιουνίου του 1999 λίγες ώρες μετά την έναρξη της αποχώρησης του σερβικού στρατού από το Κόσσοβο ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν την Πρίστινα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού.
(Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος- διεθνολόγος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου