Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Παιχνίδια Ερντογάν στην Κύπρο με στόχο προσάρτηση των κατεχομένων

Σε έναν πιο βολικό στόχο για την Άγκυρα αναδεικνύεται το Κυπριακό.

Σε μία περίοδο που ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί στενά και τις κινήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Λευκωσία άλλωστε υπήρξε πάντα πιο εύκολος «στόχος» από ότι η Αθήνα, σε σχέση και με το διεθνές περιβάλλον.

Κινήσεις που δείχνουν προσάρτηση

Η Τουρκία έχει εντάξει εξαρχής την Κύπρο στο παιχνίδι του διπλωματικού εκβιασμού που έχει ξεκινήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με βήματα που θέλουν να εμφανιστούν ως μία ηχηρή προειδοποίηση προς Αθήνα και Λευκωσία στην κατεύθυνση της προσάρτησης των κατεχομένων…

Με τα παιχνίδια στην Κύπρο ο τούρκος πρόεδρος στοχεύει και στο εσωτερικό του, με το βλέμμα στραμμένο και στο 2023 και τις επερχόμενες εκλογές.

Σε μία περίοδο που η χώρα φτωχοποιείται ταχύτατα η Κύπρος δίνει στον Ερντογάν το περιθώριο να υποστηρίξει ότι μεγαλώνει την Τουρκία.

Ότι κάνει αυτό που «ζητούσε» ο κόσμος τόσα χρόνια και κανείς άλλος δεν τόλμησε.

Δεδομένου δε ότι θέλει να παρουσιάσει και μία εικόνα μεγαλείου της χώρας στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκίας οι κινήσεις αυτές αναμένεται να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

Τα Βαρώσια

Στο πλαίσιο των προκλήσεων που προκαλούν αντιδράσεις και από τον ΟΗΕ, είναι και η πολιτική που προωθεί το κατοχικό καθεστώς υπό τις εντολές της Άγκυρας στην περιοχή των Βαρωσίων.

Η απόφαση για άνοιγμα νέου τμήματος της παραλίας των Βαρωσίων ήρθε απλά να προστεθεί στην πολιτική που ακολουθείται από το 2020 στην περιοχή με στόχο τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στο Κυπριακό που απομακρύνουν ακόμα περισσότερο την λύση.

 

Μέσω των αποφάσεων για τα Βαρώσια ο Ερντογάν δείχνει άλλωστε ότι μπορεί να αμφισβητεί ευθέως τον ΟΗΕ και να στέκεται απέναντι στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του.

Και στο πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας Τουρκίας – κατεχομένων, υπάρχει πρόβλεψη ολοκλήρωσης των εργασιών στα Βαρώσια με την πρόνοια να ετοιμαστεί η περιοχή «για καθημερινή χρήση».

Το αεροδρόμιο των κατεχομένων στις εσωτερικές πτήσεις της Τουρκίας

Το καθεστώς του αεροδρομίου της Τύμπου μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί ως η κίνηση με την οποία η Άγκυρα και η κατοχική κυβέρνηση επιδίωξαν να χτυπήσουν ένα ακόμα καμπανάκι στη διεθνή κοινότητα, αλλά και να δείξουν ότι προχωρούν σε αποφασιστικά βήματα διχοτόμησης, στο εσωτερικό της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση ότι το αεροδρόμιο «Ερτζάν» συμπεριλαμβάνεται στις εγχώριες πτήσεις της Τουρκίας , έγινε με την πρόφαση να μειωθούν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και να ενισχυθεί ο τουρισμός στην κατεχόμενη Κύπρο και η εντολή δοθηκε από τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.

 

Προχωρώντας στην στρατιωτική αξιοποίηση της Κύπρου η Τουρκία δημιουργεί βάση ραντάρ στην κατεχόμενη Καρπασία, αναβαθμίζει το αεροδρόμιο στο Λευκόνοικο, το οποίο προορίζεται για τη στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ενώ προωθεί και την κατασκευή της Ναυτικής Βάσης στο Μπογάζι. Με τα κατεχόμενα της Κύπρου να γίνονται μια στρατηγικής σημασίας βάση της Τουρκιας για τον έλεγχο της περιοχής.

«Πρωτόκολλο» οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας

Ιδιαίτερης σημασίας και το «πρωτόκολλο» οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας – κατεχομένων που μετά τη δημοσιοποίηση του προκλήθηκε σειρά αντιδράσεων στις τάξεις των τουρκοκυπρίων.

Το πρωτόκολλο προβλέπει μέτρα «δημοσιονομικής πειθαρχίας» στα κατεχόμενα, αύξηση των εσόδων, μείωση των εξόδων, υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και «νόμων» που θα μειώσουν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και παροχή από την Τουρκία δωρεών ύψους 3 δισ 200 εκ τουρκικών λιρών και δανείων σε αμερικανικά δολάρια ύψους 1 δισ 50 εκ τουρκικών λιρών.

Σε αυτό το πρωτόκολλο προβλέπεται και περαιτέρω περιορισμός ελευθεριών, μέσα από νόμους που – μεταξύ άλλων – περιορίζουν τη δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, σε θέματα που αφορούν την άσκηση του δικαιώματος της συνάθροισης και της διαδήλωσης.

 

Τα γεωτρύπανα

Την ίδια στιγμή στις προκλήσεις επί του πεδίου παραμένουν οι απειλές της Άγκυρας μέσω τόσο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και του υπουργου Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, για νέες έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο από τα τουρκικά πλοία, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι ο στόχος της τουρκικής πλευράς θα είναι κατ΄αρχήν η Κύπρος και οι περιοχές που εντάσσει στο ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» ως μέρος της υποτιθέμενης υφαλοκρηπίδας της, αλλά και της υφαλοκρηπίδας των κατεχομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τούρκοι διπλωμάτες παραδέχονται ότι η στασιμότητα στο Κυπριακό ευνοεί τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς Ερντογάν, αφού η πλήρης απομονωση των κατεχομένων θα μπορούσε να θεωρηθεί το «κλειδί» για τη μετατροπή τους σε μία τουρκική επαρχία. Σε αυτό το πλαίσιο η Άγκυρα συνεχίζει να επιδιώκει και την αναγνώριση του ψευδοκράτους από χώρες δορυφόρους της, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

ΠΗΓΗ briefingnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου