Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Τι και αν είναι ο εξολοθρευτής ή ο Ράμπο;

ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Δεν ήταν αρκετός ο στρατός. Δεν ήταν αρκετή η Αστυνομία. Τώρα στέλνει εδώ και την άμεση δράση της η Τουρκία. Γιατί; Για να μας βάλει σε τάξη! 200 άτομα! Μονάδα άμεσης δράσης. Θα εγκατασταθεί στην εντός των τειχών Λευκωσία. Παραχωρήθηκε σε αυτή τη μονάδα άμεσης δράσης το μέρος που αποκαλούμε Χώρος Πεσόντων, λίγο πιο πέρα από την Πύλη της Κερύνειας πάνω στα τείχη και επί του παρόντος βρίσκεται στα χέρια του στρατού. Η ομάδα που θα έρθει θα φορέσει στολές της δικής μας Αστυνομίας και θα χρησιμοποιηθεί κατά της κοινότητας σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Θα είναι οπωσδήποτε ένστολοι και θα ενεργούν μόνο ενάντια στους διαδηλωτές; Δεν είμαι βέβαιος γι’ αυτό. Στην αρχή της δεκαετίας του

2000, ο συνταγματάρχης επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών γύριζε μεταμφιεσμένος και έκανε πολλές δουλειές. Είχε συστηθεί ως κτηνίατρος. Δήθεν ήρθε εδώ για σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν τον ρώτησα «πού μένεις», μου είχε πει σε ξενοδοχείο. Μάλιστα, μου είχε δώσει και το όνομα ενός ξενοδοχείου στην Κερύνεια. Τέλος πάντων. Θα έλεγα το εξής: Δεν είναι καθόλου για καλό η αποστολή και μονάδας άμεσης δράσης εδώ σε εμάς. Γιατί χρειάστηκε; Μήπως δεν μπορούν να κάνουν το καθήκον τους αυτοί εδώ; Επιπλέον, δεν υπάρχουν και πολλά να γίνουν! Εδώ γίνονται οι πιο ήρεμες, αθόρυβες, χωρίς καβγάδες και οι πιο ακίνδυνες κινητοποιήσεις στον κόσμο. Ούτε οχήματα καίγονται. Ούτε τοίχοι γκρεμίζονται. Ούτε τζάμια σπάζουν. Πολύ σπάνια, πετιέται κανένα αβγό. Όλοι επαναλαμβάνουν το σύνθημα «ενότητα, αγώνας, αλληλεγγύη» και επιστρέφουν σπίτι τους. Βγάζουν λίγες selfie, λένε λίγα τραγούδια. Σε ένα κλίμα πλήρους καρναβαλιού. Δεν υπάρχει κάτι για να φοβηθεί κανείς στα πλακάτ. Και στα συνθήματα. Το πολύ, λένε «θα πάρουμε τα δικαιώματά μας με το ζόρι». Μόνο αραιά και πού εμφανίζονται κάποιοι σκανδαλιάρηδες. Λένε «κατοχική Τουρκία ξεκουμπίσου από την Κύπρο». Φωνάζουν «Άγκυρα κάτω τα χέρια από πάνω μας». Άραγε γι’ αυτούς έρχεται η μονάδα άμεσης δράσης; Για να φιμώσει και αυτούς τους μερικούς που μιλάνε; Εκείνους θα βάλουν σε τάξη; Εκείνους θα ευθυγραμμίσουν; Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Αστυνομία εδώ. Τι θέλουν να της πουν; «Εσύ δεν μπόρεσες να κάνεις αυτή τη δουλειά, τραβήξου στην άκρη να την κάνουμε εμείς»!

Πώς θα τα κάνουν αυτά; Όπως τα κάνουν στην Τουρκία. Σίγουρα, ξέρετε και εσείς πολύ καλά πώς τα κάνουν στην Τουρκία. Κλομπ. Κλωτσιές. Μπουνιές. Αέριο. Να είστε έτοιμοι γι’ αυτά. Και για χειρότερα, μάλιστα. Μην ξεχνάτε, αυτοί πυροβολούν ως τρομοκράτη ακόμα και ένα παιδί που πηγαίνει να πάρει ψωμί. Έτσι βρήκαν τον τρόπο να ευθυγραμμίσουν όσους από εμάς δεν ευθυγραμμίζονται. Δεν μπορούν να χωνέψουν να λέγεται, έστω και από ένα άτομο, κάτι για τον Ταγίπ Ερντογάν. Από κανέναν δεν πρέπει να ακούγεται η λέξη «κατακτητής». Μονάδα άμεσης δράσης 200 ατόμων. Έτσι εκπαιδεύτηκαν όταν στάλθηκαν εδώ. Έρχονται να δώσουν το τελευταίο κτύπημα. Να καρφώσουν το τελευταίο καρφί στο φέρετρό μας.

Παλιά, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επενέβαινε και πολύ στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Όμως, είναι καθήκον της να επέμβει. Διότι είμαστε και εμείς πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχει το καθεστώς της ισότητας ανάμεσα σε εμάς και τους Ελληνοκύπριους πολίτες. Μπορεί να μην είναι δυνατόν να εφαρμοστούν πλήρως αυτά τα ίσα δικαιώματα λόγω της διαίρεσης, όμως, στο τέλος, το κράτος είναι υπεύθυνο να προστατεύει και τους πολίτες του στον βορρά, όπως προστατεύει τους πολίτες του στον νότο. Είναι υπεύθυνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε και δικοί της πολίτες. Τις τελευταίες μέρες, ακούγονται διαφορετικές φωνές από τον νότο σε σύγκριση με παλιά. Αντιδρούν περισσότερο από εμάς στο πρωτόκολλο που μας επιβλήθηκε. Μάλιστα, μεταφέρουν το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μακάρι να το μεταφέραμε και εμείς.

Μονάδα άμεσης δράσης 200 ατόμων. Τι σημασία έχει και αν είναι ο εξολοθρευτής ή ο Ράμπο. Άδικος κόπος! Δεν θα σας χρησιμεύσει αυτή η χώρα. Οι κατακτητές τελειώνουν, οι αγωνιστές δεν τελειώνουν!

ΠΗΓΗ politis

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου