Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Κομισιόν: Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται την εδαφική κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ

 

Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται την ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ "στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους", ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πήτερ Στάνο.
Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ σχετικά με τις πρόσφατες απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο ανέφερε:

«Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών-μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ υπήρξε και είναι ξεκάθαρη στο ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, από ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όχι το αντίθετο».

Ο κ. Στάνο υπογράμμισε επίσης ότι «η Τουρκία θα πρέπει επίσης να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Κυρ. Μητσοτάκης για τουρκική προκλητικότητα: Θα ενημερώσω τους ηγέτες στη Σύνοδο Θεσσαλονίκης

Νωρίτερα, για την πρόθεσή του να ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα τους ηγέτες που θα συμμετέχουν σήμερα στη Σύνοδο Θεσσαλονίκης μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διεθνοποιώντας για ακόμη μια φορά τα ζητήματα των παραβιάσεων από τη γείτονα χώρα το τελευταίο διάστημα.

Σε συνέντευξή του στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό FM 100 ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο τόνισε ότι η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία. «Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον ηγετικό ρόλο, τον οποίο μπορεί να παίξει η Ελλάδα» σημείωσε.

«Θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας και να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία» είπε.

Οικονόμου: Έτοιμοι να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στην προκλητική ρητορική και τον αναθεωρητισμό του Τούρκου προέδρου διεμήνυσε ότι «τίποτα και κανένας δεν μπορεί να πλήξει την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα πουθενά».

Σε συνέντευξή του, τόνισε ότι χρειάζεται ευθύνη και εθνική συσπείρωση για τη διαφύλαξη της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, προσθέτοντας πως κάνεις δεν πρόκειται να ανεχθεί δεύτερη εστία ή πληγή επεκτατισμού, μετά από αυτά που έχουμε δει και με την επίθεση της Ρωσίας του Πούτιν, στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου