Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Τα αποτελέσματα και οι επιπτώσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη σε συνδυασμό με τη νέα Στρατηγική Αντίληψη της Συμμαχίας, ο συνεχιζόμενος πόλεμος τηςΣτα Ελληνοτουρκικά έχουμε μπροστά μας στο προσεχές χρονικό διάστημα τις πιθανές προκλητικές κινήσεις Ερντογάν με αφορμή τις «εορτές ντροπής» στα Κατεχόμενα, αλλά και την κυοφορούμενη έξοδο του τέταρτου τεράστιου πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν», κατά πάσα πιθανότητα στην ανατολική Μεσόγειο.
Επίσκεψη
Σε δύο εβδομάδες ο Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί (εκτός απρόοπτου) τα Κατεχόμενα της Κύπρου για να συμμετάσχει στους πανηγυρισμούς για την αποφράδα 48η επέτειο της πρώτης εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο το 1974. Πληροφορίες τον φέρουν να έρχεται στην κατεχόμενη πλευρά της Λευκωσίας μαζί με το… μισό του υπουργικό συμβούλιο. Πολλοί παράγοντες προσπαθούν να εντοπίσουν ποιο θα είναι το θέμα που θα αναγγείλει αυτή τη φορά ο Ερντογάν.
Και τούτο γιατί ουδείς πιστεύει πως θα βρεθεί στην Κύπρο για να εγκαινιάσει ένα «προεδρικό μέγαρο», όπως πέρυσι υποσχέθηκε στον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Πέρυσι από τα Κατεχόμενα ανακοίνωσε το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων/Αμμόχωστου, κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών (550-789) που έχουν περάσει από το Σ.Α./ΟΗΕ και τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού.
Οι κατά καιρούς επισκέψεις Ερντογάν στα Κατεχόμενα συνοδεύονται πάντοτε με ανακοινώσεις που έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την Κύπρο. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στην Κύπρο, λαμβάνουν χώρα συζητήσεις για το αν ο Ερντογάν θα προβεί τελικά σε ορισμένες προπαρασκευαστικές κινήσεις που θα σχετίζονται με την προσάρτηση των Κατεχομένων. Εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να κάνει τέτοια κίνηση τώρα, αλλά ότι προετοιμάζει το έδαφος, κάτι που είναι φανερό από τις διμερείς συμφωνίες που έχει υπογράψει με το καθεστώς Τατάρ.
Πάντως ορισμένες εφημερίδες στα Κατεχόμενα δεν αποκλείουν την περίπτωση της προσάρτησης, ενώ κάποιες άλλες εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος πιθανότατα θα κάνει ανακοινώσεις που θα σχετίζονται και πάλι με την τουρκοποίηση της Αμμόχωστου ή με ενέργεια που σχετίζεται με το νέο υπερσύγχρονο γεωτρύπανο και κυοφορούμενες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αναφορικά με το γεωτρύπανο, μια νέα πρόκληση φέρεται να ετοιμάζει η Αγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που πιθανότατα θα ανεβάσει εκ νέου την ένταση εκεί. Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε διά στόματος του υπουργού Φατίχ Ντονμέζ ότι «το υπερσύγχρονο πλωτό γεωτρύπανο Αμπντούλχαμίτ Χαν θα κατευθυνθεί στο σημείο εργασίας του στις αρχές Αυγούστου στην πρώτη του αποστολή». Πληροφορίες φέρουν να συζητούνται 5-6 εναλλακτικές επιλογές για την πρώτη τοποθεσία, κάπου στην ανατολική Μεσόγειο.
Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει θέμα ενσωμάτωσης του 36,3% της Κύπρου στην Τουρκία. Μετά τη Μαδρίτη και το συμμαχικό «πνεύμα», Ερντογάν και Τατάρ επανήλθαν στα αναθεωρητικά τους σχέδια και στην περαιτέρω εξάρτηση της Κύπρου από την Αγκυρα. Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ περίτεχνα πέρασε τα σχετικά με τον εφοδιασμό της Κύπρου σε νερό, πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια κ.λπ. στη γραμμή της ετσιθελικής σταδιακής μετατροπής της μεγαλονήσου σε τμήμα της τουρκικής επικρατείας.
Για το 2022 κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται, αλλά για το 2023 φαντάζει πιθανό, αν και υπάρχουν τεράστιες εμφανείς, υβριδικές και αόρατες δυσχέρειες.
Ανησυχία
Το θέμα της αποστολής του τουρκικού γεωτρύπανου 6ης προς 7ης γενιάς είναι το πιο ανησυχητικό. Ο Ερντογάν έχει ορισμένες δυνατές και άμεσες επιλογές και ορισμένες που όμως πρώτα θα απαιτηθεί έρευνα. Λογικά εφόσον βιάζεται θα στραφεί προς περιοχές από τις οποίες έχουν περάσει και καταγράψει τον βυθό τα ερευνητικά «Μπαρμπαρός» και «Ορουτς Ρέις».
Μια πρώτη επιλογή είναι νότια του συμπλέγματος της Μεγίστης και ανατολικά της Ρόδου ενώ μία δεύτερη νοτιοανατολικά του Λασιθίου, δηλαδή στον χώρο του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Οι άλλες δυο επιλογές σχετίζονται γεωγραφικά με την Κύπρο. Η μία είναι δυτικά της επαρχίας Πάφου, κοιτώντας προς το σύμπλεγμα Μεγίστης, ενώ η άλλη σε περιοχές του κόλπου Αμμόχωστου/Καρπασίας κ/λπ., «αγγίζοντας» ειδικά η τελευταία τα τάχα δικαιώματα του ταταρικού ψευδοκράτους. Επίσης, ας μη λησμονούμε και έρευνες που έκαναν πριν από μερικούς μήνες στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας.
«Μάχη» στις ΗΠΑ για τα τουρκικά F-16
Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα μας απασχολήσουν πολύ μέσα στο προσεχές τρίμηνο/τετράμηνο. Η Αγκυρα θέλει τα αμερικανικά αεροσκάφη και υλικά. Τα νομοθετικά σώματα έχουν τις αντιρρήσεις τους. Ειδικά τα προβεβλημένα στελέχη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, όπως ο πρόεδρος Μπομπ Μενέντεζ, αλλά κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι τα 22 μέλη της επιτροπής θα αντέξουν μέχρι τέλος να ανθίστανται στις κυβερνητικές, διπλωματικές και γραφειοκρατικές πιέσεις της Ουάσιγκτον. Επίσης, υπάρχουν τεράστια στρατιωτικά συμφέροντα, πολύ μεγάλα ποσά για την προμήθεια των αεροσκαφών από την Αγκυρα (περί τα 6 δισ.) και ο αμερικανικός κολοσσός Λόκχιντ Μάρτιν που έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τους Τούρκους λόγω του εξοστρακισμού της Αγκυρας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35. Επίσης, οι προβληματικές αγορές στρατιωτικού υλικού (S-400) από τη Μόσχα.
Επίσης έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την τεράστια επιρροή του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ από το Γκρίνβιλ της Νότιας Καρολίνα, που ανέλαβε εργολαβικά την υποστήριξη των Τούρκων για τα F-16. Ορθότατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι σωστό και πρέπον να παρεμβαίνει στις προμήθειες οπλικών συστημάτων άλλων χωρών, ενώ θα πρέπει αποκλειστικά να ενισχύει τα δικά της ολοκληρώματα άμυνας και αποτροπής.
Σημειώνω ότι οι Τούρκοι μπορούν πολυποίκιλα να εκβιάσουν τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, αφού στη Σμύρνη εδρεύει το ανώτατο στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων της Συμμαχίας (με Αμερικανό στρατηγό-διοικητή), στη Μαύρη Θάλασσα υπάρχουν ειδικοί σταθμοί παρακολούθησης επί δεκαετίες των ρωσικών κινήσεων και στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ είναι αποθηκευμένες 52 πυρηνικές βόμβες, εκσυγχρονισμένες προ διετίας για χρήση από την αμερικανική αεροπορία. Επίσης οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν πρόσβαση στα Στενά και στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ στη βορειοανατολική Τουρκία και σε μεγάλο ύψος είναι εγκατεστημένο το ραντάρ της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής άμυνας Κιουρετσίκ που «βλέπει βαθιά μέσα στη Ρωσία». Και προφανώς λόγω της εχθρότητας με τους Ρώσους είναι λίαν απαραίτητο. Συνεπώς για πολλούς και διαφόρους λόγους οι Αμερικανοί θα τους προμηθεύσουν τα αεροσκάφη αφού διέλθουν από «κάποια στάδια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου