Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε την Κυριακή την Κίνα και τα μέλη της ASEAN να ασκήσουν πίεση στους κυβερνήτες της Μιανμάρ να επιστρέψουν στη δημοκρατία και να εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία που συμφωνήθηκε με την ομάδα, όπως ανέφερε το Reuters.
“Εναπόκειται στην Κίνα και είναι προς το συμφέρον της Κίνας να δει τη Βιρμανία να επιστρέφει στον δρόμο που ακολουθούσε”, δήλωσε σύμφωνα με το capital.gr, ο Μπλίνκεν, χρησιμοποιώντας την προηγούμενη ονομασία της χώρας.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Μπανγκόκ κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Ασία, ο Μπλίνκεν κάλεσε τα μέλη της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) να καταστήσουν την κυβέρνηση της Μιανμάρ υπόλογη στην ειρηνευτική συμφωνία “συναίνεσης πέντε σημείων”.
“Η περιφερειακή υποστήριξη για την τήρηση από το καθεστώς της συναίνεσης των πέντε σημείων που ανέπτυξε η ASEAN είναι κρίσιμης σημασίας – αυτό δεν έχει συμβεί”, δήλωσε ο Μπλίνκεν.
Οι χώρες της ASEAN πρέπει να καταστήσουν το καθεστώς υπόλογο γι’ αυτό … να συνεχίσουν να απαιτούν την παύση της βίας και την απελευθέρωση των κρατουμένων”, πρόσθεσε.
Τα εννέα μέλη της ASEAN και ο επικεφαλής της χούντας της Μιανμάρ Μιν Αούνγκ Χλάινγκ υπέγραψαν τον περασμένο Απρίλιο συμφωνία που περιελάμβανε την άμεση παύση της βίας και τον διάλογο μεταξύ όλων των μερών. “Δεν έχει υπάρξει καμία θετική κίνηση σε αυτό το θέμα”.
Ο στρατός της Μιανμάρ έχει αυξήσει την πίεση κατά των δυνάμεων των εθνικών μειονοτήτων μετά το πραξικόπημα του περασμένου έτους και αντιμετωπίζει αντίσταση σε πολλαπλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων ομάδων πολιτοφυλακής που συμμαχούν με την ανατραπείσα κυβέρνηση.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ταϊλάνδη έστειλε μαχητικά αεροσκάφη αφού αεροσκάφος της Μιανμάρ παραβίασε τον εναέριο χώρο της στα βορειοδυτικά της χώρας.
Η Μιανμάρ μοιράζεται σύνορα 2.400 χιλιομέτρων με την Ταϊλάνδη, τα μεγαλύτερα σε μήκος με οποιονδήποτε γείτονά της.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ταϊλάνδη υπέγραψαν την Κυριακή συμφωνίες για την εμβάθυνση των ήδη ισχυρών δεσμών των χωρών, καθώς η Ουάσινγκτον εντείνει τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην Ασία.
Η επίσκεψη του Μπλίνκεν έρχεται μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στην Ινδονησία στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G20.
Ο Γουάνγκ της Κίνας έχει εμπλακεί σε έντονες διπλωματικές συνομιλίες σε όλη την Ασία τις τελευταίες εβδομάδες και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης Prayuth Chan-ocha την Τρίτη.
Ο Μπλίνκεν πέρυσι ανέβαλε ένα ταξίδι στην Ταϊλάνδη, τον παλαιότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στην Ασία, αφού σταμάτησε μια περιφερειακή περιοδεία όταν βρέθηκε ένα κρούσμα COVID-19 στο δημοσιογραφικό σώμα που τον συνόδευε.
Μετά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν, ο Πραγιούθ δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ των δύο χωρών “συνεχίζει να αυξάνεται με δυναμική”.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να ενισχύσει τους δεσμούς με μια περιοχή που είχε γίνει αβέβαιη για τη δέσμευση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παραμέλησης υπό τον προκάτοχο του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ. Εκείνη την περίοδο, η Κίνα επέκτεινε την επιρροή της, ενώ πίεζε τις επενδύσεις και την εμπορική ολοκλήρωση.
Μετά την Ταϊλάνδη, θα κάνει μια προηγουμένως μη προγραμματισμένη στάση στο Τόκιο για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στον ιαπωνικό λαό μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου