Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Καναδάς: Επιστρέφει στη Γερμανία επισκευασμένες τουρμπίνες για τον Nord Stream Σε εξαίρεση των κυρώσεων

 

Ο Καναδάς συμφώνησε να επιστρέψει μια επισκευασμένη τουρμπίνα φυσικού αερίου πίσω στη Γερμανία για χρήση στον αγωγό Nord Stream, εκδίδοντας άδεια «περιορισμένης χρονικής διάρκειας και ανάκληση» για να τον εξαιρέσει από κυρώσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας.

Η απόφαση για την παράδοση της τουρμπίνας στη ρωσική Gazprom ελήφθη λόγω των αντιρρήσεων της κυβέρνησης της Ουκρανίας και της μεγάλης ουκρανικής διασποράς στον Καναδά, η οποία υποστήριξε ότι η επιστροφή της θα υπονόμευε το καθεστώς κυρώσεων.

Γερμανοί αξιωματούχοι προέτρεψαν τον Καναδά να βρει τρόπο να επιστρέψει τον στρόβιλο, φοβούμενοι ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε το ζήτημα ως δικαιολογία για να κλείσει οριστικά τον Nord Stream και να ακρωτηριάσει την ικανότητα της Γερμανίας να γεμίσει τις δεξαμενές αποθήκευσης αερίου της πριν από τον χειμώνα.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε το Σάββατο, ο Καναδός υπουργός Φυσικών Πόρων Τζόναθαν Γουίλκινσον είπε ότι η άδεια εξαγωγής εκδόθηκε μετά από εκτενείς συζητήσεις με τους «Ευρωπαίους φίλους και συμμάχους μας», καθώς και με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

«Ο Καναδάς θα χορηγήσει μια χρονικά περιορισμένη και ανακλητή άδεια στη Siemens Canada για να επιτρέψει την επιστροφή των επισκευασμένων στροβίλων Nord Stream 1 στη Γερμανία», ανέφερε η Wilkinson σε δήλωση.

«Αν δεν υπάρχει απαραίτητος εφοδιασμός φυσικού αερίου, η γερμανική οικονομία θα υποστεί πολύ σημαντικές δυσκολίες και οι ίδιοι οι Γερμανοί θα κινδυνεύσουν να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους καθώς πλησιάζει ο χειμώνας».

Ο στρόβιλος, που κατασκευάστηκε στον Καναδά από τη Siemens Energy, στάλθηκε στο Μόντρεαλ για επισκευές και καθηλώθηκε λόγω κυρώσεων στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

ΠΗΓΗ https://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου