Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου , Ιστορικού- Διεθνολόγου *
Το ζήτημα των αμυντικών εξοπλισμών, το μέσο για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας μας οφείλουμε να το έχουμε πολύ ψηλά, ταυτόχρονα δε, και το λέμε διαρκώς εκτός από την αγορά είναι αναγκαίο να γίνει επανεκκίνηση της εγχώριας, αμυντικής βιομηχανίας.
Δεν θα επανερχόμουν μέσα σε δύο μέρες στο συγκεκριμένο θέμα, αν δεν διάβαζα δημοσιεύματα ιδιαίτερα παραπλανητικά, καθώς αφενός δεν χρειάζεται όλοι να έχουμε γνώσεις Δημοσίου Δικαίου και Εμπορικού Δικαίου για να αξιολογήσουμε κάποια πράγματα, αφετέρου είναι τελείως απαράδεκτο (και το λέω και θα το ξαναλέω) να γίνεται αντιπολίτευση με ζητήματα κατ’ουσίαν Εθνικής Ασφάλειας, προσβάλλοντας Θεσμούς και παίζοντας με έναν λαό που έχει περάσει (και είναι σίγουρο, λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και της υγειονομικής πανδημίας) και θα ξαναπεράσει έναν δύσκολο χειμώνα.
Όχι, οι ΜΕΘ δεν έχουν καμία σχέση με το πόσα καράβια, τανκς ή αεροπλάνα θα αγοράσουμε… όχι, οι συντάξεις δεν θα απομειωθούν, επειδή αγοράσαμε ή πρόκειται να αγοράσουμε αμυντικό εξοπλισμό για τη θωράκιση της χώρας μας! Αντίθετα, από το ενιαύσιο καταπίστευμα του συγκεκριμένου υπουργείου, όταν παραστεί ανάγκη κόβονται όχι μόνο η αγορά εξοπλιστικών, αλλά και τα επιδόματα ή υπερωρίες των στελεχών των ΕΔ, για να πληρωθεί η υγεία, η περίθαλψη και οι οικονομικές ενισχύσεις όλων εμάς των απλών πολιτών.
Οι ΕΔ και τα στελέχη τους κάθε φορά, ακόμα και σε κοινωνικά ζητήματα, μπαίνουν μπροστά για να απολαμβάνουμε όλοι οι υπόλοιποι τα συνταγματικά, κατοχυρωμένα δικαιώματά μας!
Αυτό οφείλει να το αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, και επίσης να αντιληφθεί ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά τις συγκεκριμένες αγορές πρέπει να είναι σύννομο με τις αρχές και τους κανονισμούς της ΕΕ, καθώς υπόκειται σε διαρκή έλεγχο η εκάστοτε αγορά, μια και δεν είναι μόνο τα άρθρα που αφορούν την ΚΕΠΠΑ (η οποία εκτός των άλλων χρηματοδοτεί μέρος του εξοπλιστικού προγράμματος των χωρών -μελών, ακόμα και των πιο ισχυρών, όπως έχουμε πει σε σχετική αρθρογραφία), αλλά υφίσταται το κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να είναι απόλυτα συμβατό με τα άρθρα της ΣΛΕΕ (Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης) δηλαδή με ρυθμίσεις που αφορούν τόσο την Οικονομία, όσο την Κοινωνία, το Εμπόριο κτλ, ώστε ο ίδιος ο Πολίτης των κρατών -μελών να μην βγει ζημιωμένος.
Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο, για μια άκυρη αντιπολίτευση, κάποιοι δημοσιογράφοι και sites να θεωρούν τον λαό ως πρόβατα. Και θα το ξαναπώ, η Νομοθεσία τόσο η Ευρωπαϊκή όσο και η Εθνική υπάρχει στο διαδίκτυο και ο οποιοσδήποτε πολίτης οφείλει και πρέπει, προασπιζόμενος τα συμφέροντά του, από καιρού εις καιρόν, να μπαίνει στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες που έχουν τη σχετική Νομοθεσία, αλλά και Νομολογία και να πληροφορείται για όσα τον αφορούν, για όσα αφορούν τη χώρα του και το ενωσιακό περιβάλλον. Είναι επιβεβλημένο και καθίσταται υποχρέωσή του, προκειμένου να μην άγεται και φέρεται από κανέναν.
Υπάρχουν δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που για άλλη μία φορά χτυπάνε τον Θεσμό των ΕΔ, ότι υφίστανται απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες για αγορά αμυντικού εξοπλισμού, χωρίς να τηρείται η διαδικασία της δημόσιας προκήρυξης και των επιμέρους βημάτων μέχρι την απόκτησή του.
Θα το ξαναπούμε, ότι αντιπολίτευση αφενός δεν κάνουμε με τον Θεσμό των ΕΔ, γιατί είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζονται τα στελέχη και οι επικεφαλής του Θεσμού θα μου επιτραπεί η φράση ως κατσαπλιάδες αφετέρου η τουρκική προπαγάνδα μπροστά στην άμεση στοχοποίηση του Θεσμού μέσω αυτών των απαράδεκτων δημοσιευμάτων, είναι φύλλο στον ωκεανό.
Έχουμε αναφερθεί κατά καιρούς, ότι στην πραγματικότητα ακόμα υφίσταται ο απαράδεκτος νόμος του 2011 για τους αμυντικούς εξοπλισμούς, που για να είμαστε ειλικρινείς και να βλέπουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και όχι όπως μας τα σερβίρουν ή θέλουν να μας τα σερβίρουν κάποιοι, οι πολιτικοί μας όλων των κομμάτων και όλων των αποχρώσεων, προκειμένου να μην ξαναζήσουν ένα μελλοντικό Άκηςgate αποφάσισαν να διασφαλίσουν τα νώτα τους αφήνοντας εκτεθειμένη την ίδια την Ελλάδα, γιατί όταν δεν υπάρχει αμυντικός εξοπλισμός, μια χώρα και ως εκ τούτου ο λαός της είναι εκτεθειμένα.
Ούτε βίδα δεν μπορούν να αγοράσουν οι ΕΔ για τα πόμολα στις πόρτες των γραφείων, αν δεν περάσουν από τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας. Και παρά την υποτιθέμενη αλλαγή που έχει γίνει με το νέο νόμο του 2021, πάλι υφίσταται η ίδια η γραφειοκρατία, με συνέπεια κατ’ουσίαν ο νόμος περί αμυντικών εξοπλισμών να συνεχίζει να είναι νόμος περί μη εξοπλισμών.
Και φυσικά ο νέος Νόμος 4782/2021 (γιατί αυτός ο νόμος αφορά και τα εξοπλιστικά) που τροποποιεί μέρος του προηγούμενου νομικού πλαισίου για τις απευθείας αναθέσεις (και μιλάμε για τον Ν.4412/2016, ένας νόμος που ψηφίστηκε από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αυτή και οι μηχανισμοί της κάνουν ουσιαστικά τον ντόρο για τους εξοπλισμούς) και πάλι δυσχεραίνει την όλη κατάσταση, αφού ουσιαστικά αυτές οι απευθείας αναθέσεις, με τόσες επιτροπές από τις οποίες οφείλουν να εγκριθούν, είναι ουσιαστικά όχι μόνο σαν να τηρείται αυτός ο ογκώδης γραφειοκρατικός μηχανισμός, αλλά να ενισχύεται κιόλας!
Αναφέρω τους νόμους, όχι για να κουράσω, αλλά για να μπείτε και να ψάξετε τι λένε. Ενδεχομένως με τον Ν.4412/2016 να υφίστατο και ένα παραθυράκι διαβλητότητας, όμως με το νέο νόμο 4782/2021 κάθε άλλο παρά οι απευθείας αναθέσεις, είναι ουσιαστικά απευθείας αναθέσεις!
Αυτό είναι το ένα στοιχείο, το άλλο είναι, ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του Θεσμού των ΕΔ, όπως και οι επικεφαλής των τριών Επιτελείων, ως γνωστόν και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε εμείς οι πολίτες, ούτε πινέζα δεν μπορούν να αγοράσουν, αν δεν περάσουν τα αιτήματά τους από το ΚΥΣΕΑ, στο οποίο μόνο ο Α/ΓΕΕΘΑ ως εκπρόσωπος των ΕΔ συμμετέχει, και τα υπόλοιπα πρόσωπα που το απαρτίζουν είναι τα στελέχη των βασικών Υπουργείων που είναι άμεσα και έμμεσα υπεύθυνα για την Εθνική Ασφάλεια και τη Διπλωματία της χώρας, και φυσικά το Συμβούλιο αυτό έχει επικεφαλής τον εκάστοτε πρωθυπουργό.
Οπότε, πώς μπορούμε απαράδεκτα να στοχοποιούμε τον Θεσμό των ΕΔ, όταν οι αποφάσεις για τον ίδιο τον Θεσμό λαμβάνονται και πάλι κατ’ ουσίαν από την πολιτική ηγεσία του Κράτους αφενός, αφετέρου το νέο νομικό πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο και πάρα πολύ γραφειοκρατικό, προκειμένου να αποφεύγονται λάθη που ουσιαστικά θα ζημιώσουν οικονομικά τον ίδιο τον λαό;
Ο Θεσμός των ΕΔ είναι ένας Συνταγματικός Θεσμός και η επίθεση στο πρόσωπο τόσο του επικεφαλής του, όσο και των επικεφαλής των Επιτελείων και των απλών στελεχών του, είναι μία συνθήκη που στην πραγματικότητα παραβιάζει τα συνταγματικά ήθη και τις συνταγματικές αρχές της Πολιτείας.
*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός – Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα ΑΠΘ (Νομικής Σχολής και Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ), Εξωτερική Συνεργάτιδα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)
ΠΗΓΗ https://armynow.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου