Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

«Πρόσω πάση δυνάμει» οι Γάλλοι «χτίζουν» τις Ελληνικές φρεγάτες - Στην πλωτή δεξαμενή το Νοέμβριο η πρώτη Belharra - Πότε θα «πέσουν» στο νερό

Του Κώστα Σαρικά


Οι Γάλλοι έχουν ανεβάσει «στροφές» με τις ναυπηγικές εργασίες να εκτελούνται «πάση δυνάμει» και το πρόγραμμα να έχει ξεπεράσει ήδη το χρονοδιάγραμμα κατά τουλάχιστον δύο μήνες.

Οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τα ναυπηγεία της Lorient στη Γαλλία και δείχνουν την πρόοδο στις εργασίες κατασκευής της πρώτης Ελληνικής φρεγάτας Belharra αλλά και την κοπή των πρώτων ελασμάτων της δεύτερης Hellenic FDI Frigate προκαλούν απόλυτη ικανοποίηση στο Ναυτικό Επιτελείο. Με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι και στις δύο περιπτώσεις οι Γάλλοι έχουν ανεβάσει «στροφές» με τις ναυπηγικές εργασίες να εκτελούνται «πάση δυνάμει» και το πρόγραμμα να έχει ξεπεράσει ήδη το χρονοδιάγραμμα κατά τουλάχιστον δύο μήνες.



Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό η πρώτη Ελληνική φρεγάτα αναμένεται να βρίσκεται τον προσεχή Νοέμβριο εντός της Dry Dock, της πλωτής δηλαδή δεξαμενής εκεί όπου τώρα βρίσκεται η πρώτη Γαλλική FDI. Όπως αποκαλύπτουν και οι εικόνες που αποδέσμευσε η κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group ήδη έχουν «χτιστεί» αρκετά από τα «blocks» τα οποία θα ενωθούν προκειμένου να σχηματίσουν το σκαρί του πλοίου. Και μάλιστα ένα από αυτά είναι το πλωριό τμήμα της φρεγάτας από το οποίο ξεκινά η χαρακτηριστική ανεστραμμένη πλώρη της Belharra, το «σήμα κατατεθέν» ξεχωριστό χαρακτηριστικό του πλοίου το οποίο παραπέμπει σε αρχαία Ελληνική Τριήρη.



Την ταχύτητα και πρόοδο των Γάλλων κατασκευαστών αλλά και την ποιοτική δουλειά η οποία φαίνεται ότι πραγματοποιείται στο μεγάλο εξοπλιστικό project του Πολεμικού Ναυτικού διαπιστώνει πλέον καθημερινά το κλιμάκιο των Αξιωματικών του Στόλου το οποίο έχει πλέον μόνιμα εγκατασταθεί στα ναυπηγεία της Lorient. Παρακολουθεί συνεχώς τις ναυπηγικές εργασίες, ενημερώνεται για τα χαρακτηριστικά των πλοίων και συνεργάζεται με τους Γάλλους κατασκευαστές. Ώστε ταυτόχρονα με τη ναυπήγηση να αρχίσει ουσιαστικά και η εκπαίδευση του πρώτου «πυρήνα» των Στελεχών που θα αποτελέσουν τα πληρώματα των Ελληνικών FDI.



Και ενώ «χτίζεται» η πρώτη Ελληνική Belharra οι Γάλλοι «έλυσαν κάβους» και αρχίζουν τη ναυπήγηση και του δεύτερου πλοίου με την συμβολική κοπή των πρώτων ελασμάτων. ‘Ωστε από πλοίο «μακέτα» μέσα στις επόμενες εβδομάδες να κατασκευάζονται ήδη και τα πρώτα «blocks» της δεύτερης Hellenic FDI. Με στόχο να κερδίσουν και αυτό το «στοίχημα». Να παραδώσουν δηλαδή στον Ελληνικό Στόλο τόσο την πρώτη όσο και την δεύτερη φρεγάτα πριν από το χρονοδιάγραμμα. Με τους πλέον αισιόδοξους να κάνουν λόγο για παράδοση του πρώτου πλοίου ακόμα και τους τελευταίους μήνες του 2024 αντί για τον Μάρτιο του 2025 όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία.Με αντίστοιχη επιτάχυνση και στην παράδοση της δεύτερης FDI.



Eνδεικτικό της άριστης σχέσης που έχει τόσο το Marine Nationale όσο και η NavalGroup με το Πολεμικό μας Ναυτικό αλλά και της εκτίμησης στη ναυτοσύνη και στις ικανότητες των Ελλήνων Επιτελών είναι και το γεγονός ότι ήδη οι Γάλλοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσαρμόσουν την διαμόρφωση της Hellenic FDI η οποία προβλέπει ισχυρότερο οπλισμό και εξοπλισμό και στα δικά τους πλοία.


Την ίδια ώρα όλο και περισσότερες πιθανότητες φαίνεται να συγκεντρώνει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ασκήσει το δικαίωμα που έχει για την option παραγγελίας και τέταρτης Belharra όπως άλλωστε προβλέπει η συμφωνία με τους Γάλλους.







ΠΗΓΗ newpost


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου