Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Τουρκικό γεωτρύπανο: «Πόλεμος» νεύρων από την Άγκυρα με το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

 

Λάδι στη φωτιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων ρίχνει η Άγκυρα, καθώς το δεξί χέρι του Ερντογάν, ο Ιμπραϊμ Καλίν σε δηλώσεις του δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο να κατευθυνθεί εκεί όπου πριν δυο χρόνια είχε κάνει έρευνες το Ορούτς Ρέις οδηγώντας Ελλάδα και Τουρκία στο χείλος θερμής αναμέτρησης.

Με το Αμπντουλ Χαμίντ  Χαν, το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας να συνεχίζει τις δοκιμές εν πλω 15 ναυτικά μίλια νότια του λιμένα της Σελεύκειας μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου, το δεξί χέρι του Ερντογάν μιλώντας στο Haber 7 έριξε νέο λάδι στη φωτιά που απειλεί να κάψει την Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνοντας ότι το πλοίο θα ακολουθήσει την ίδια πορεία που ακολούθησε και το Ορούτς Ρέις.

Μια πορεία που προκάλεσε την μεγαλύτερη χρονικά ελληνοτουρκική κρίση των τελευταίων σχεδόν 50 χρόνων.

« Όπως και το Ορούτς Ρέις και άλλα πλοία έψαξαν πριν έτσι και το Αμπντουλ Χαμίντ Χαν θα ψάξει. Θα πραγματοποιήσουμε ερευνητικές δραστηριότητες σε περιοχές που αδειοδοτήθηκαν από την «ΤΔΒΚ». Έχουμε ήδη το δικαίωμα στα δικά μας χωρικά ύδατα» ήταν η δήλωση του Ιμπραϊμ Καλίν.

Η έξοδος του 4ου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας για δοκιμές εν πλω ενόψει του ταξιδιού του στις 9 Αυγούστου έθεσε σε επιφυλακή Λευκωσία και Αθήνα.

Τα τουρκικά κανάλια έχουν εκτεταμένες αναφορές στον επικείμενο πλου του Αμπντουλ Χαμίντ Χαν τονίζοντας μάλιστα πως η εξέλιξη αυτή έχει ανησυχήσει την Ελληνική πλευρά, κι αναφέρουν: «Το Αμπντουλ Χαμίντ Χαν θα πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τοποθεσία θα ανακοινωθεί από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στις 9 Αυγούστου. Η Ελληνική και Ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρούν πως υπάρχουν πάνω από έξι πιθανά σημεία. Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι αυτό που αποκαλούν μονομερής ενέργεια και θα είναι μέσα σε τεμάχια που έχουν νοικιάσει σε γαλλικές και ιταλικές ενεργειακές εταιρείες που είναι μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Η Αθήνα συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο με τον Νίκο Δένδια να φτάνει μέχρι το Βιετνάμ.

«Το Βιετνάμ είναι χώρα που, όχι μόνο έχει συνυπογράψει την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά είναι και ενεργό μέλος στον Σύνδεσμο των Φίλων της UNCLOS. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήσαμε, εμείς και το Βιετνάμ, να έχουμε στενές διαβουλεύσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας, να κατανοήσουμε τις θέσεις η μία χώρα της άλλης, και να εργαστούμε μαζί για την εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και την εφαρμογή του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι » ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Ελλάδα συνεχίζει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα.

Η Αθήνα απέστειλε αιτήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ για την προμήθεια 40 νέων ελικοπτέρων και συγκεκριμένα 10 Apache, 10 Chinook και 20 Blackhawk.

Χουλουσί Ακάρ: Αποστρατικοποίηση των νησιών και απειλές κατά του Κ. Μητσοτάκη και του Ν. Δένδια

Νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδας εξαπέλυσε τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, όπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu».

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο κ. Ακάρ έκανε εκτεταμένη αναφορά στα ελληνοτουρκικά. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών ότι θυσιάζουν τις πιθανές καλές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών προς όφελος προσωπικών επιδιώξεων.

Στην συνέντευξή του, έφτασε μέχρι στο σημείο του τεμένους της Αθήνας, υποστηρίζοντας ότι είναι ενοχλημένοι γιατί στην διοίκησή του δεν υπάρχουν Τούρκοι και κατέληξε απειλητικά για την αποστρατικοποίηση των νησιών λέγοντας πως η στρατικοποίησή τους «γεννά» δικαιώματα αυτοάμυνας για την Τουρκία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου