Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

“Το Καστελόριζο είναι σε απόσταση που μπορούν να κολυμπήσουν οι φοιτητές των πολεμικών μας σχολών- Με τα 3000 νησιά σας στο Αιγαίο φτάσατε ως τη μύτη μας”…

 

Κείμενο του ιστολογίου 1/8/2022

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμύνης Χουλουσί Ακαρ, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα μεταξύ άλλων είπε και το εξής (1ο μέρος) :

“Αλλά στο μεταξύ αυτός ο οποίος τον φιλοξένησε ο κύριος πρόεδρός μας, αυτός με τον οποίον συναντήθηκε κατά μόνας και κατά κάποιο τρόπο υποσχέθηκε πως όλα τα προβλήματα θα τα συζητάμε και θα τα λύνουμε μόνοι μας, πως δεν θα μετατρέψουμε τα ελληνοτουρκικά προβλήματα σε προβλήματα Τουρκίας-ΕΕ, Τουρκίας-Ευρώπης, Τουρκίας- Αμερικής και Τουρκίας-ΝΑΤΟ και το υποσχέθηκε αυτό. Αλλά σαν να το έκανε από γινάτι, πολύ σύντομα εμφανίστηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο και έκανε μία ομιλία η οποία δεν ταίριαζε καθόλου με τη διπλωματική ευγένεια, τις σχέσεις καλής γειτονίας και συμμαχίας και τις σχέσεις των δύο χωρών. 

Λέγοντας “Μην τους δίνετε”

Ένας άνθρωπος μία χώρα ένας υπουργός ένας πρωθυπουργός, μεταβαίνει κάπου και κάνει λόμπι, επαφές και συνομιλίες για τους εξοπλισμούς που επιθυμεί να αγοράσει, αλλά εν προκειμένω με έναν ακατανόητο τρόπο κάνουν μία προσπάθεια λέγοντας “Μην τους δίνετε ”

Με τον πιο ελαφρύ χαρακτηρισμό πρόκειται και μία άτυχη προσπάθεια. Και ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ψηφίστηκε μία τροπολογία με όρους στο Κογκρέσο. Σε αυτό φυσικά υπάρχει και ένα στάδιο στη γερουσία και ένα στάδιο στο Λευκό Οίκο. Υπάρχουν τα στάδια της έγκρισης. Εμείς σε αυτό το θέμα συνεχίζουμε τις συνομιλίες μας.

……

Ελπίδα μας και ευχή μας είναι τόσο στη γερουσία όσο και στο Λευκό Οίκο στον κύριο Μπάιντεν, να εξαλειφθούν αυτές οι σημειώσεις ώστε να δοθούν αυτά τα αεροσκάφη χωρίς κανέναν απολύτως όρο η συνθήκη.

(Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν υπάρχουν εναλλακτικές για τα F-16)

Ο κόσμος έχει διευρυνθεί πολύ και οι εναλλακτικές είναι αρκετές. Για αυτό το λόγο μπορούν να υπάρξουν πολλές λύσεις.

(Αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας που επιχειρεί να μπλοκάρει τις πωλήσεις όπλων)

Αυτή η στάση της Ελλάδος είναι καθοριστική, είναι πολύ περίεργη, είναι πολύ αφυσικη. Με όλη την έννοια της λέξεως αφύσικη.  Διότι δεν πήγαν μόνο στην Αμερική να πούνε μη δίνετε τα F-16, αλλά ταυτόχρονα πήγαν και στη Γερμανία λέγοντας “Μη δίνετε τα υποβρύχια”

Όταν το συζητάμε αυτό με τους φίλους μας ένας εξ αυτών είπε πως “Αυτοί σύντομα θα πάνε και στο φούρναρη” για να μη μας δώσει ψωμί. Αυυτό δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας, ούτε με τη φιλία, ούτε με τη γειτονία

Παρά τις τόσες καλές προσπάθειες που κατέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας σε αυτό το θέμα, στην Ελλάδα συγκεκριμένη πολιτική και γνωστά άτομα για χάρη των προσωπικών τους φιλοδοξιών και σχεδίων, πραγματικά θυσιάζουν και σπαταλούν τις σχέσεις των δύο χωρών

Και συνεχίζουν ασταμάτητα τις κάθε είδους προβοκατόρικες ενέργειες και δηλώσεις. Καθημερινά είναι σαν να σηκώνονται κάθε πρωί και να σκέφτονται “τι μπορώ να κάνω και τι μπορώ να πω ενάντια στην Τουρκία” Αυτή είναι η ατζέντα τους. Σε αυτό το θέμα δυστυχώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Εμείς κάθε φορά τους καλούμε στο τραπέζι . Εμείς λέμε να κάτσουμε να συναντηθούμε, να συζητήσουμε, αλλά δεν έρχονται. Μα διότι δεν έχουν τίποτα να πούνε. Εμείς θέλουμε να συζητήσουμε διότι είμαστε ισχυροί και είμαστε ισχυροί γιατί έχουμε δίκιο. Και σε όλες τις τρίτες πλευρές το λέμε. Να είστε αμερόληπτοι και αντικειμενικοι. Δείτε τα γεγονότα με τη σκοπιά του διανοούμενου. Γιατί πραγματικά υπάρχουν κάποιες ανήθικες προσεγγίσεις. Ιδιαίτερα από κάποιες χώρες και κάποια άτομα.

Ιδιαίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε αυτό το θέμα, δυστυχώς με άκρως επιθετικές ενέργειες και δηλώσεις, αλλάζουν και καταστρέφουν την δυνητικά θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα και την ατμόσφαιρα διαλόγου που θα μπορούσε και θα έπρεπε να σχηματιστεί.

Συνεχώς μιλάνε για νέο-οθωμανισμό. Κι όμως στις μέχρι τώρα συζητήσεις και συνομιλίες που έχουμε κάνει πραγματικά δεν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο.

Εμείς μιλάμε για διεθνές δίκιο για συνθήκη της Λωζάνης, για συνθήκη των Παρισίων, εμείς για αυτά μιλάμε και ζητάμε τα δικαιώματά μας σε σχέση με αυτά.

Εσείς με τα περίπου 3.000 νησιά στο Αιγαίο έρχεστε ως τη μύτη μας και μετά βλέπετε την Τουρκία ως επεκτατικήΕίναι κάτι πραγματικά κατανοητό. Αυτό είναι κάτι που ζητάμε από τις τρεις πλευρές να το δούνε και να το κατανοήσουν.

(Με φόντο χάρτη της Ελλάδας από το 1821 και μετά σε διάφορες περιόδους)

Τώρα εδώ προφανώς διακρίνεται στο χάρτη. Υπάρχει μία διαδικασία η οποία όπως βλέπετε άρχισε από το 1821. Όπως βλέπετε έχουν επεκταθεί σε όλο σχεδόν το Αιγαίο. Ποιος είναι λοιπόν ο επεκτατικός ; Αυτό είναι κάτι που πραγματικά και λογικά διακρίνεται με το μάτι. Μία ματιά να ρίξεις και καταλαβαίνεις ποιος είναι ο επεκτατικός

Μιλάμε για μία χώρα η οποία από τη μέρα που ιδρύθηκε επεκτάθηκε 3,5 και 7 φορές σε βάρος της Τουρκίας. Από την άλλη μεριά υπάρχει το νησί Καστελόριζο με 10 τ.χ. έκταση. Βρίσκεται σε απόσταση 1950 μέτρων από την Τουρκία . Η στάνταρ απόσταση που πρέπει να κολυμπούν οι φοιτητές των πολεμικών σχολών είναι 2 χιλιόμετρα.

Δηλαδή είναι σε μία απόσταση την οποία μπορούν να κολυμπήσουν οι φοιτητές των πολεμικών μας σχολών.”


ΠΗΓΗ https://tourkikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου