Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Η φωτιά στα Βαλκάνια, η ευκαιρία της Ελλάδας και η κρίση του τουρκικού γεωτρύπανου-Κ.Φίλης

 

Έχοντας επικεντρώσει το ενδιαφέρον μας στα ελληνοτουρκικά, έχουμε ξεχάσει τις «φωτιές» που σιγοκαίνε στα βόρεια σύνορα μας. Η χθεσινή «έκρηξη» στις σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου μας τις υπενθύμισε με εκκωφαντικό τρόπο. Και υπάρχει και η Βοσνία…

Ο  Κωνσταντίνος Φίλης εξηγεί τι συμβαίνει στην περιοχή που μπορεί να εξελιχθεί σε ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης Δύσης-Ρωσίας. Φάνηκε αυτό και χθες το βράδι.

Επισημάνει την προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανιστεί ως «διαμεσολαβητής» και τονίζει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Ελλάδα για να αναλάβει ρόλο όχι μόνο στη συγκεκριμένη κρίση, αλλά γενικότερα στα Βαλκάνια. Ο κ.Φίλης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα «μετά από τη συμφωνία των Πρεσπών, μας αρέσει , δεν μας αρέσει, έχει ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιριών που όμως δεν είναι για πάντα εκεί ανοιχτό».

Για τα ελληνοτουρκικά και την έξοδο του γεωτρύπανου, ο κ.Φίλης θέλει να είναι αισιόδοξος, αλλά τονίζει ότι αν ο Ερντογάν επιλέξει να «τρυπήσει» υφαλοκρηπίδα σε περιοχή νότια του Καστελλόριζου ή σε κάποιο τμήμα του «τουρκο-λιβυκού» μνημονίου, τότε η κατάσταση περιπλέκεται…

Ο Κωνσταντίνος Φίλης είναι εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Εκλέχθηκε ανώτερο συνεργαζόμενο μέλος (SAM) στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2007-2009) και στη συνέχεια ανέλαβε ερευνητής στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEESOX) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (2008-2010). Διαλέκτης στη Ναυτική Σχολή Πολέμου, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. Διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα πανεπιστημίων, καθώς και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου. Μέλος του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ, αντεπιστέλλον μέλος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), μέλος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης καθώς και του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών. Είναι, επίσης, σύμβουλος ενέργειας και γεωοικονομικών της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών. Από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν τα βιβλία του Πρόσφυγες, Ευρώπη, Ανασφάλεια και Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν στη σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ.

Διαβάστε περισσότερα στο https://www.militaire.gr

ΠΗΓΗ Militaire News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου