Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Η 343 Μοίρα “εναντίον” της γαλλικής φρεγάτας “Provence”

 

Το ΓΕΕΘΑ γνωστοποίησε την διεξαγωγή συνεκπαιδεύσεως ADEX (Αir Defence Exercise) στις 29 Ιουλίου, μεταξύ ζεύγους μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας με την φρεγάτα “PROVENCE” (D652) του Γαλλικού Ναυτικού, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν σενάρια αντιαεροπορικής άμυνας, τα οποία συνέβαλαν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο.

Το ζεύγος μαχητικών αεροπλάνων που συμμετείχε στην συνεκπαίδευση, προερχόταν από την 343 Μοίρα “Αστέρι”, της 115 Πτέρυγας Μάχης. Η Μοίρα έχει μεταξύ άλλων ρόλο SEAD με κύριο όπλο τον πύραυλο αντι-ραντάρ AGM-88Β HARM. Τα βλήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον ναυτικών στόχων, αποβλέποντας στην προσβολή των συστημάτων ραντάρ, δηλαδή του κυρίου αισθητήρα μάχης τους.

Η χρήση του JHMCS, πέραν της βέλτιστης χρησιμοποιήσεως όπλων, βελτιώνει την Επίγνωση Καταστάσεως του ιπταμένου όταν απαιτείται μέγιστη εγρήγορση για την αντιμετώπιση απειλών βλημάτων επιφανείας – αέρος με πτήση πολύ χαμηλά ενώ χρησιμεύει και στην επιπλέον καταγραφή της δράσεως για την διαδικασία της κριτικής μετά την αποστολή.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγό Thierry Burkhard, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο ΓΕΕΘΑ την 21 Ιανουαρίου 2022.

ΠΗΓΗ https://doureios.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου