Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Προβοκάρει η Milliyet: Η Τουρκία καλεί τους Ευρωπαίους να «πουλήσουν» την Ελλάδα για το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

 

Κείμενο : Μανόλης Γαλάνης

Συνεχίζοντας να... παραποιεί την πραγματικότητα, η Τουρκία με άκρως προβοκατόρικο δημοσίευμα της γνωστής εφημερίδας «Milliyet» ρίχνει γέφυρες προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ζητώντας τους ουσιαστικά να... πουλήσουν την Ελλάδα αφού θα έχουν ανάγκη το φυσικό αέριο που θα βρει το γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

Με ένα προβοκατόρικο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ότι δήθεν οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να «πουλήσουν» την Ελλάδα για χάρη της Τουρκίας και των ενεργειακών πόρων, που θα αποκαλύψει σύντομα το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» επιχειρεί να θολώσει τα νερά μετά το σοκ, που έχουν προκαλέσει στην Αγκυρα, τα όσα ξεκάθαρα είπε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ενώπιον του Τούρκου ομολόγου της Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Την ώρα, που το τουρκικό γεωτρύπανο 7ης γενιάς έχει εξέλθει από το λιμάνι Τασουτζού και βρίσκεται σε απόσταση 15 μιλίων από τα τουρκικά παράλια και βόρεια της κυπριακής ΑΟΖ, με την Αθήνα και τη Λευκωσία να παρακολουθούν με ψυχραιμία τις κινήσεις του, οι Τούρκοι ανακάλυψαν ένα νέο ευφάνταστο αφήγημα για να προσδώσουν ευρωπαϊκή διάσταση στον επικείμενο παράνομο πλου του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», πιθανότατα σε κυπριακά χωρικά ύδατα.

Η Αγκυρα διαπιστώνοντας ότι τα επεκτατικά σχέδια της «Γαλάζιας Πατρίδας» ξεπέρασαν τα όρια του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου αποκτώντας χαρακτηριστικά ενός εν δυνάμει σοβαρότατου προβλήματος συνολικά για την Ευρώπη βάζει σε λειτουργία τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της. Στο πλαίσιο αυτό, μπαίνει για πρώτη φορά στη δημόσια συζήτηση η υποτιθέμενη συμβολή στην ενεργειακή επάρκεια των ευρωπαϊκών χωρών από την τουρκική πειρατική εξόρυξη υδρογονανθράκων υποδεικνύοντας στις ευρωπαϊκές ηγεσίες ούτε λίγο ούτε πολύ να κάνουν για δικό τους όφελος τα «στραβά» μάτια στη δραστηριότητα του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» το επόμενο διάστημα. Σε αντίθετη περίπτωση βέβαια, επανέρχονται οι απειλές για ανάληψη αποφασιστικής δράσης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έναντι οποιουδήποτε προσπαθήσει να παρεμποδίσει τις εξορυκτικές έρευνες του πιο σύγχρονου σκάφους του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας.

Τους παραπάνω σκοπούς υπηρετεί το δημοσίευμα της «Milliyet» με τον τίτλο «Θα πουλήσουν την Ελλάδα αμέσως -‘’Αμπντούλ Χαμίτ Χάν’’: Η ελπίδα της Ευρώπης», στο οποίο αναφέρεται ότι τα αποτελέσματα των ερευνών του συγκεκριμένου σκάφους για εξεύρεση πιθανών ενεργειακών πόρων «στη δική της υφαλοκρηπίδα» θα σηματοδοτήσουν εάν η Τουρκία θα έχει κάνει ένα ακόμη κρίσιμο βήμα προς την ενεργειακή απεξάρτηση από χώρες όπως η Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου, κάτι που θα οδηγήσει σε μία πολύ ισχυρότερη Τουρκία. Στην προοπτική αυτή αλλά και στην έλλειψη φυσικού αερίου αποδίδει η τουρκική εφημερίδα την κίνηση των ΗΠΑ και της ΕΕ να στρέψουν την Ελλάδα κατά της Τουρκίας, πάντα κατά τους ισχυρισμούς της «Milliyet», η οποία στο ενδεχόμενο αποτροπής των δραστηριοτήτων του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» ή παρενόχλησης του, υπενθυμίζει τα όσα έγιναν, σύμφωνα με τον τουρκικό παραμορφωτικό φακό των πραγματικών περιστατικών, κατά τις έρευνες του Oruc Reis το 2020.

«Το Oruc Reis διεξήγαγε σεισμικές έρευνες συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία το 2020 και παρά όλες τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας, γαλλικά και ελληνικά πλοία έκαναν το λάθος να το παρενοχλήσουν. Η ελληνική φρεγάτα ‘’Λήμνος’’ έκανε ξαφνικούς ελιγμούς, επενέβη η φρεγάτα μας ‘’Kemal Reis’’ και το ελληνικό πλοίο έπαθε ζημιές. Η γαλλική φρεγάτα ‘’τυφλώθηκε’’ επίσης από τα ‘’κοπάδια’’ drone της Τουρκίας. Αυτό αποτυπώθηκε στις ειδήσεις των ΜΜΕ της Γαλλίας και των ΗΑΕ, μαζί με τις συνομιλίες εκείνης της περιόδου: ‘’Εκατοντάδες άγνωστα αντικείμενα πετούν από πάνω μας’’, είπε το γαλλικό πλοίο. ‘’Δεν καταλαβαίνουμε τι είναι. Κλείδωσε ολόκληρο το σύστημα μας. Ολο το ψηφιακό σύστημα του πλοίου είναι εκτός ελέγχου’’, είπε το γαλλικό πλοίο καλώντας για βοήθεια. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε το αίτημα βοήθειας του γαλλικού πλοίου δεν μπορούσε να φτάσει στην Ελληνική Διοίκηση Ακτών. Η γαλλική φρεγάτα περίμενε για λίγο αλλά έφυγε από την περιοχή όταν κατάλαβε ότι δεν θα ερχόταν βοήθεια».

Η τουρκική εφημερίδα επισημαίνει ότι με βάση την παραπάνω εμπειρία Ελλήνων και Γάλλων το 2020, «όλοι πρέπει να συνέλθουν... Ειδικά, καθώς η ενεργειακή κρίση μεγαλώνει σταδιακά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του συνεχιζόμενου πολέμου, η Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα εφαρμόζοντας έκτακτα μέτρα εναντίον της. Το ‘’Αμπντούλ Χαμίτ Χαν’’ είναι στην πραγματικότητα η ελπίδα τους…Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο, που θα βρει το ‘’Αμπντούλ Χαμίτ Χαν’’, να φτάσει στην Ευρώπη. Ειλικρινά, δεν είναι σαν το ισραηλινό αέριο ή άλλες εναλλακτικές λύσεις, που εξετάζονται. Η Ευρώπη δεν μπορεί να το εκφράσει ανοιχτά, αλλά σίγουρα το θέλει. Μπορεί η Γαλλία, της οποίας τα συμφέροντα στην Αφρική επηρεάστηκαν αρνητικά από τις κινήσεις της Τουρκίας, να σκέφτεται διαφορετικά, αλλά η κατάσταση για τους υπόλοιπους, ειδικά τη Γερμανία, είναι ξεκάθαρη».

Αφου λοιπόν, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με το φυσικό αέριο με αποτέλεσμα να υφίσταται κίνδυνος κοινωνικής εξέγερσης, έχει ανάγκη την Τουρκία καθώς πέρα από τα πιθανά ευρήματα του γεωτρύπανου, «οι ελπίδες της βρίσκονται στην Τουρκία» διότι είναι ο ενεργειακός κόμβος των πόρων είτε αυτοί προέρχονται από την Κασπία, είτε από τον Καύκασο, είτε από το Κατάρ, είτε από το Βόρειο Ιράκ είτε από το Αζερμπαϊτζάν. Με αυτή τη συλλογιστική, η «Milliyet» έχει απάντηση και στο ερώτημα ΄΄τι θα κάνει η Ευρώπη περιμένοντας για χρόνια την εξόρυξη φυσικού αερίου, που θα εντοπίσει το τουρκικό πλοίο’’, αποκρύπτοντας βέβαια να αναφέρει ότι τα πιθανά κοιτάσματα βρίσκονται σε θαλάσσιες περιοχές άλλων χωρών.

Ξεκινώντας με το δεδομένο ότι τα κράτη κάνουν μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς, οι Τούρκοι υπογραμμίζουν με νόημα ότι εάν το γεωτρύπανο βρει φυσικό αέριο ή πετρέλαιο θα συνεργαστεί με ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες και κράτη για την εξόρυξη του, καταλήγοντας ως εξής: «Αν και οι ΗΠΑ και η ΕΕ φαίνεται να προστατεύουν την Ελλάδα, η Ευρώπη έχει υψηλές προσδοκίες από την Τουρκία σε ενεργειακό επίπεδο», με το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» να είναι πιθανό να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων και τα ευρωπαϊκά κράτη να μην υπολογίσουν τις ΗΠΑ «πουλώντας αμέσως την Ελλάδα…».

ΠΗΓΗ https://www.reader.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου