Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Πονηρές κινήσεις της Τουρκίας: «Παιχνίδια» με το γεωτρύπανο, πρόκληση με τους μουφτήδες

 

Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Σε περίεργες και παραπλανητικές κινήσεις προβαίνει η Τουρκία σχετικά με τα προσεχή βήματα που αφορούν στον απόπλου του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στις 9 Αυγούστου (βάσει των δικών τους αναφορών), με τις ελληνικές και κυπριακές υπηρεσίες
πληροφοριών να αδυνατούν μέχρι σήμερα να εντοπίσουν την περιοχή δραστηριοτήτων στην οποία θα κατευθυνθεί το μεγαλύτερο σκάφος του στόλου των υδρογραφικών και γεωτρητικών πλοίων της Αγκυρας.

Επιπρόσθετα, η Τουρκία εξακολουθεί να διαφημίζει τις έρευνες που θα αρχίσει το «Αμπντούλχαμίντ Χαν» στις 9 Αυγούστου. Πληροφορίες του υπογράφοντα φέρουν την Αγκυρα να αιφνιδιάζει σχετικά με την περιοχή και ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει καταλήξει στο να προκρίνει την κοινή πρόταση που έκαναν ο αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ, με τον αρχηγό της μυστικής υπηρεσίας MIT, Xακάν Φιντάν, (στηριζόμενοι στην πιο εμπεριστατωμένη έρευνα των υδρογραφικών σκαφών).

Ο Λίβυος πρόεδρος

Επιπλέον ανησυχία προκαλεί η εδώ και κάποιες ώρες παρουσία και κινητικότητα του προέδρου του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Ακίλε Σάλεχ, στην Τουρκία (είχε επαφές με Ερντογάν, Τσαβούσογλου, Ακάρ, Ντονμέζ, Φιντάν κ.ά.), για τον οποίο Λίβυοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι έχει αλλάξει γραμμή και παζαρεύει πολλά «πράγματα» με την Τουρκία, που θα πρέπει να μας προβληματίσουν… Πάντως, οι Λίβυοι φέρονται να έχουν ήδη έρθει σε επαφές με στελέχη του τουρκικού Ναυτικού, αλλά και με τους θεωρητικούς της «Γαλάζιας Πατρίδας». Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή της παρουσίας του Σάλεχ στην Τουρκία, σε συνδυασμό με τα όσα γίνονται σε Τρίπολη, Τομπρούκ και Σύρτη, σχετίζεται με πιθανά νέα δεδομένα στα Τουρκο-λιβυκά.

Με «άδεια» Τατάρ

Γεωτρήσεις με «άδεια» υποστηρίζει ότι θα κάνει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. Οταν αναφέρεται όμως σε «άδεια» εννοεί το πλήρως ελεγχόμενο από την Αγκυρα κατοχικό καθεστώς του Ερσίν Τατάρ. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ρητορική της περί «υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων» (κάτι που αναφέρθηκε έντονα από τον αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι, στις εκδηλώσεις της 48ης επετείου του «Αττίλα», αλλά και στη στρατιωτική δεξίωση στα Κατεχόμενα από τον υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ) και όχι εκμετάλλευσης, η Αγκυρα υποστηρίζει ότι αν κινηθεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ (που είναι και το επικυρίαρχο σενάριο σενάριο), αυτό θα είναι με την απαιτούμενη «άδεια».

Ο μεγαλοσύμβουλος του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, υπενθύμισε χθες και προχθές ότι η Τουρκία πήρε άδεια από τη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» για τις γεωτρήσεις που προγραμματίζει να διεξαγάγει στην Ανατολική Μεσόγειο. «Υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”. Υπάρχουν και οι συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα», υποστήριξε πριν 4 ημέρες ο Ιμπραήμ Καλίν, με στόχο να δώσει μια επίφαση νομιμότητας στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα.

Ο λαλίστατος απόστρατος ναύαρχος και θεωρητικός του ναυτικού δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζιχάτ Γιαϊτζί, πρότεινε να αναρτηθεί η σημαία του ψευδοκράτους στο πλωτό γεωτρύπανο!!!

Περί «συμπατριωτών»

Με μια απαράδεκτη, προκλητική, παραπλανητική, ως και θρασύτατη ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες «των συμπατριωτών» τους με τη νομοθετική ρύθμιση για τους μουφτήδες. Καλεί επίσης την Ελλάδα «να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο»!

Η εμπρηστική και ανεδαφική δήλωση του τουρκικού υπουργείου σε γενικές γραμμές αναφέρει: Με μια νομική ρύθμιση για τις Μουφτείες στη Δυτική Θράκη, η Ελλάδα παραβίασε για άλλη μια φορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης που έχουν την εγγύηση των διεθνών Συνθηκών, ιδιαίτερα της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης!

Αυτή η νομοθεσία, που εκπονήθηκε χωρίς συνεννόηση με τους εκπροσώπους της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, αγνοεί για άλλη μια φορά τους μουφτήδες που εκλέγονται από την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και συνεπώς τη βούληση της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και την ελευθερία της θρησκείας. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση που έκανε χθες η Συμβουλευτική Επιτροπή της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, η οποία αντικατοπτρίζει τη δίκαιη αντίδραση των συμπατριωτών μας.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου