Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Η αλήθεια ξαναμίλησε! Μετά από επιμονή τριών ημερών, λάβαμε την αναμενόμενη άρνηση του ΟΗΕ να τοποθετηθεί μετά την αποκάλυψη των απόρρητων εγγράφων

 

FILE PHOTO: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με τον εκπρόσωπό του, Στεφάν Ντουτζάρικ (αριστερά). Credit UN Photo, Mark Garten

Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Μετά την δημοσιοποίηση του απόρρητου εγγράφου από τον Μιχάλη Ιγνατίου και τις εφημερίδες Φιλελεύθερος και Hellas Journal, ο συνεργάτης του ikypros στη Νέα Υόρκη και τον ΟΗΕ, και συνεργάτης στη Hellas Journal, Νίκος Αντωνιάδης, απέστειλε σχετική επιστολή, ζητώντας από τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, να τοποθετηθεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι το σχετικό έγγραφο δημοσιοποιήθηκε στις 30 Ιουλίου, (ΕΔΩ) και αφορούσε σημαντικά πρακτικά που “χάθηκαν” ή καλύτερα που ο κ. Έσπερ Μπάρθ Άιντε απέκρυψε σε μια προσπάθεια να ξεγελάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Μεταξύ άλλων, το έγγραφο κατέγραφε ξεκάθαρα την άρνηση της Τουρκίας να αποσύρει τα στρατεύματα και τις εγγυήσεις της από την Κύπρο, εμποδίζοντας τη λύση.

Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Αντωνιάδης απέστειλε την πρώτη επιστολή στα ΗΕ στις 2 Αυγούστου, αναμένοντας απάντηση την ίδια μέρά (ως είθισται). Τα ΗΕ δεν απάντησαν. Το ίδιο και στις 3 Αυγούστου, καμιά αντίδραση από τον εκπρόσωπο των ΗΕ. Τελικά, μετά την επιμονή και την αποστολή και τρίτης επιστολής από το Νίκο Αντωνιάδη, τα ΗΕ αναγκάστηκαν να “απαντήσουν”.

Πιο κάτω, παρουσιάζουμε σε ακριβή μετάφραση την επιστολή που στάλθηκε στον Στεφάν Ντουζάρικ, εκπρόσωπο του Γ.Γ. κ. Γκουτέρες:

“Σε συνέχεια των απόρρητων εγγράφων του Κραν Μοντανά, τα οποία αποκάλυψε ο κ. Μιχάλης Ιγνατίου, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο κ. Άιντε απέκρυψε σημαντικά στοιχεία, σε μια προσπάθεια να ξεγελάσει την Ε/Κ πλευρά. Αυτά τα στοιχεία αφορούν την άρνηση της Τουρκίας να αποσύρει τα στρατεύματα και τις εγγυήσεις της από το νησί, εμποδίζοντας έτσι τη λύση.

Ερώτηση 1: Πώς απαντάτε σε αυτό;

Ερώτηση 2: Που βρίσκονται τα πρακτικά εκείνου του πρωινού στο Κραν Μοντανά;”

Η απάντηση του εκπροσώπου του Γ.Γ. αναμενόμενη: “Δεν θα σχολιάσουμε έγγραφα που διέρρευσαν.”

Να το επαναλάβουμε: “Έγγραφα που διέρρευσαν”! Καμία προσπάθεια αμφισβήτησης ύπαρξης και απόκρυψης αυτών των εγγράφων! Άλλωστε, η αλήθεια μιλά από μόνη της, τι απέμεινε να πουν!

Ακολουθούν αυτούσιες οι ερωτήσεις (ημερ. 2, 3 και 4 Αυγούστου 2022) και η απάντηση των ΗΕ στα αγγλικά (ημερ. 4 Αυγούστου 2022):

Nicos Antoniades (ikypros): Following the confidential documents on Gran Montana revealed by Mr. Michael Ignatiou, it is clear that Mr Eide hid important information from the SG, in an attempt to trick the Greek Cypriots. This information relates to Turkey’s denial to withdraw their troops and quarantees from the island preventing the solution.

Question 1: How would you respond to that?

Question 2: Where are the records of that morning in Gran Montana?

Stephane (UN Secretary General Spokesperson): “We will not comment on reportedly leaked documents”.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου