Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Επισκόπηση τύπου Τουρκικές εθνικιστικές προκλήσεις

 

Η επιρροή Μπαχτσελί στην πολιτική Ερντογάν, οι προσπάθειες Κικίλια προσέλκυσης γερμανών συνταξιούχων καθώς και ο ρόλος της Ρωσίας στα Βαλκάνια στις σελίδες του Τύπου.

«Δεξιά και ακροδεξιά κόμματα δεν συμμετέχουν στην τουρκική κυβέρνηση. Έχουν ωστόσο μεγάλη επιρροή στην πολιτική της χώρας. Αφενός εκπροσωπούνται δυσανάλογα στις αρχές ασφαλείας και αφετέρου καταφέρνουν με προκλήσεις σε σημαντικά ζητήματα να ορίζουν εκείνα την ατζέντα  της κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Εθνικιστικές προκλήσεις».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παρατηρεί: «Δύο από τα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα διαθέτουν σήμερα καθοριστικό ρόλο το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), που ιδρύθηκε το 1969 και το Κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi), το οποίο ιδρύθηκε μόλις τον Αύγουστο του 2021.

Με τις 48 του έδρες το MHP διασφαλίζει στο κυβερνών AKP του Ερντογάν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο να συμμετέχει στην κυβέρνηση. Ενίοτε ο πρόεδρός του Ντεβλέτ Μπαχτσελί εντείνει την πίεση στην κυβέρνηση σαν να ήταν πολιτικός της αντιπολίτευσης.

Στις 11 Ιουλίου, για παράδειγμα, παρουσίασε έναν χάρτη του Αιγαίου Πελάγους, στον οποίο περιλαμβάνονται στην τουρκική επικράτεια όλα τα νησιά που απέχουν έως και 100 χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές, ακόμα και η Κρήτη. Η πρόκληση του Μπαχτσελί πέτυχε τον σκοπό της. Ο Ερντογάν ανέβασε τους τόνους κατά της Ελλάδας και ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι εντάσεις στο Αιγαίο».

Rheinische Post«Ελληνικό δέλεαρ»

Ελλάδα, Κρήτη, χιόνια,

Στη Κρήτη ο χειμώνας είναι ήπιος. Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις, όπως τον περασμένο Ιανουάριο

«Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας επιδιώκει να προσελκύσει γερμανούς συνταξιούχους, επιχειρηματολογώντας ότι μπορούν να εξοικονομήσουν δαπάνες για θέρμανση περνώντας φθινόπωρο και χειμώνα στην Ελλάδα. Σε συνταξιούχους, οι οποίοι αποφασίζουν να εγκατασταθούν  μόνιμα στην Ελλάδα η κυβέρνηση υπόσχεται φοροελαφρύνσεις», γράφει η Rheinische Post με τίτλο «Ελληνικό δέλεαρ». Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ σημειώνει: «Πράγματι η Κρήτη, το μεγαλύτερο και νοτιότερο ελληνικό νησί, δελεάζει πιθανούς επισκέπτες με 300 μέρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Χωρίς θέρμανση όμως δεν βγαίνει ούτε εκεί ο χειμώνας. Τον Δεκέμβριο, στατιστικά ο ψυχρότερος μήνας, οι μέσες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι στους 6 βαθμούς με τις χαμηλότερες να πέφτουν στους 2. Το Νοέμβριο η θερμοκρασία σπάνια πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς και από τον Ιανουάριο η μέση θερμοκρασία βρίσκεται κιόλας στους 15.

Οι ξένοι συνταξιούχοι που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα πληρώνουν φόρο εισοδήματος μόλις 7%. Παρά το χαμηλό φορολογικό συντελεστή το μοντέλο πρέπει να συμφέρει και τις ελληνικές φορολογικές αρχές. Σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης διαΝΕΟσις, η εγκατάσταση ξένων συνταξιούχων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης silver economy, θα μπορούσε να αποφέρει στα δημόσια ταμεία μέχρι και 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως».

NZZ: «Θα ανοίξει η Ρωσία δεύτερο μέτωπο στα Βαλκάνια;»

Σερβία, Πούτιν, γκράφιτι,

Γκράφιτι του Πούτιν στο Βελιγράδι

«Ανοίγει ο Βλαντιμίρ Πούτιν ένα δεύτερο μέτωπο στα Βαλκάνια σε μια προσπάθεια να πλήξει την αμφιταλαντευόμενη αντίσταση των Ευρωπαίων στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία;», διερωτάται η ελβετική Neue Zürcher Zeitung με τίτλο «Θα ανοίξει η Ρωσία δεύτερο μέτωπο στα Βαλκάνια;»

και παρατηρεί: «Εκ πρώτης όψεως δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς αρνείται να στηρίξει τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας. Από την πλευρά της η Μόσχα διοχετεύει φθηνότερο φυσικό αέριο στη Σερβία, την ώρα που κλείνει για άλλους την στρόφιγγα. Η σερβική κοινή γνώμη αντιμετωπίζει με συμπάθεια τον πρόεδρο Πούτιν. Δεν αξιολογεί ως επιθετικό τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά ως τραγικό εμφύλιο μεταξύ αδελφών λαών. Σύμφωνα με την σερβική ανάγνωση η ρίζα του κακού δεν είναι ο νεοϊμπεριαλισμός του Πούτιν αλλά οι ΗΠΑ, οι οποίες διεύρυναν το ΝΑΤΟ μέχρι την Ουκρανία.

Μια νίκη της Ρωσίας επί της Ουκρανίας καθώς και η διάσπαση των ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου κατά της Μόσχας θα έβαζε τα Βαλκάνια σε επικίνδυνες περιπέτειες. Σε περίπτωση που οι γειτονικές στη Σερβία χώρες, Ουγγαρία και Βουλγαρία, απομακρυνθούν από την κοινή πλεύση και η ΕΕ χάσει τη σημασία της ως περιφερειακή ρυθμιστική δύναμη, ανοίγει ο δρόμος για μια απρόβλεπτη νέα τάξη πραγμάτων στα Βαλκάνια.Οι επιδιώξεις για μια μεγάλη Σερβία ή μια μεγάλη Αλβανία δεν μπορούν να μετουσιωθούν ειρηνικά, ακόμα και χωρίς άμεση εμπλοκή της Ρωσίας.

Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη; Θα πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε η Ουκρανία να μην χάσει τον πόλεμο, αποτρέποντας ταυτόχρονα μια αισθητή μετατόπιση της ρωσικής σφαίρας επιρροής προς τα δυτικά. Εκτός αυτού θα πρέπει να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, στο οποίο είναι ενσωματωμένα τα Βαλκάνια. Σε αυτά τα συμφραζόμενα ΕΕ και ΗΠΑ οφείλουν επιτέλους να ξαναπάρουν την κατάσταση στα χέρια τους».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΠΗΓΗ https://www.dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου