Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

«Η Ουκρανία διαμορφώνει ενεργά για πρώτη φορά την πορεία του πολέμου»

 

Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Δύση έχει διαθέσει δισεκατομμύρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο Κίεβο. 

Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους έξι μήνες. Τα χρήματα και τα όπλα κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης. Τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS, για παράδειγμα, επέτρεψαν στην Ουκρανία να ξεκινήσει αντεπιθέσεις στα νοτιοανατολικά και να αποκρούσει επιθέσεις σε άλλες περιοχές.

Η Ουκρανία πιθανότατα θα αρπάξει τη στρατηγική πρωτοβουλία και θα αναγκάσει τη Ρωσία να ανακατανείμει τις δυνάμεις της και να ιεραρχήσει εκ νέου τις προσπάθειές της ως απάντηση στις ουκρανικές αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις, σημειώνει ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, η οποία συνοψίζει τις εξελίξεις στο πεδίο:

  • Οι ρωσικές δυνάμεις μεταφέρουν ολοένα και περισσότερο προσωπικό και εξοπλισμό στις περιφέρειες της Χερσώνας και στη δυτική Ζαπορίζια εις βάρος των προσπαθειών τους να καταλάβουν το Σλοβιάνσκ και το Σίβερσκ, τα οποία φαίνεται να έχουν εγκαταλείψει.
  • Οι δυνάμεις της Μόσχας αναδιατάσσουν επίσης στρατιωτικό εξοπλισμό –πυροβολικό και αεροπορία ειδικότερα– στην Κριμαία από άλλες περιοχές στην Ουκρανία.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί στο παρελθόν ή ανέστειλαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στο Χάρκοβο και στον νότιο άξονα για να δώσουν προτεραιότητα στην κατάληψη της περιφέρειας Λουγκάνσκ, αλλά το έκαναν με δική τους πρωτοβουλία με βάση τις μεταβαλλόμενες προτεραιότητες των διοικητών τους. Σε αυτή την περίπτωση φαίνεται όμως να ανταποκρίνονται στην ουκρανική αντιεπιθετική απειλή στην περιφέρεια της Χερσώνας αντί να επιλέγουν σκόπιμα στόχους στους οποίους θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους.
  • Ακόμη και όταν οι ουκρανικές δυνάμεις κέρδισαν στην προσπάθεια των Ρώσων να καταλάβουν το Κίεβο στις αρχές του πολέμου, οι δυνάμεις της Μόσχας μπόρεσαν να επιλέξουν ελεύθερα να επικεντρώσουν τις επιχειρήσεις τους στα ανατολικά.

«Οι προετοιμασίες της Ουκρανίας για την αντεπίθεση στη Χερσώνα και οι αρχικές επιχειρήσεις σε αυτήν την αντεπίθεση σε συνδυασμό με τη δραματική αποδυνάμωση των ρωσικών δυνάμεων γενικά φαίνεται να επιτρέπουν στην Ουκρανία να αρχίσει ενεργά να διαμορφώνει την πορεία του πολέμου για πρώτη φορά», σχολιάζουν οι αναλυτές του αμερικανικού think tank. 

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανάλυση, η ρωσική ανώτατη διοίκηση αντιμετωπίζει πλέον ένα δίλημμα, η η σοβαρότητα του οποίου εξαρτάται πιθανότατα από την ικανότητα της Ουκρανίας να συντηρεί σημαντικές αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις σε πολλούς άξονες ταυτόχρονα.

«Εάν η Ουκρανία είναι σε θέση να πιέσει σημαντικά γύρω από το Ιζιούμ καθώς συνεχίζει την αντεπίθεση στη Χερσώνα, τότε οι ρωσικές δυνάμεις θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολες επιλογές. Πιθανότατα θα χρειαστεί να αποφασίσουν είτε να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους προς τα δυτικά γύρω από το Ιζιούμ για να υπερασπιστούν τις επίγειες γραμμές επικοινωνίας τους (GLOC) βορειότερα και ανατολικότερα ή να δεσμεύσουν περισσότερο προσωπικό και εξοπλισμό για να προσπαθήσουν να κρατήσουν την τρέχουσα πρώτη γραμμή. Τέτοιες δυνάμεις θα έπρεπε να προέρχονται από άλλον άξονα, ωστόσο, θέτοντας σε κίνδυνο άλλα ρωσικά κέρδη», εξηγούν οι αναλυτές. 

naftemporiki.gr

ΠΗΓΗ https://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου