Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

ΕΕ: Συνομιλίες Σερβίας – Κοσόβου στις 18 Αυγούστου

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι μεταβαίνουν στις 18 Αυγούστου στις Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι μεταβαίνουν στις 18 Αυγούστου στις Βρυξέλλες, μετά από σχετική πρόσκληση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Την είδηση ανακοίνωσε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Αντικείμενο των συνομιλιών των δύο ανδρών θα είναι η αναζήτηση των κατάλληλων μέσων για τη βελτίωση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών της Βαλκανικής.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Μπορέλ ανακοίνωσε ότι «ο Ζοζέπ Μπορέλ προσκάλεσε τα δύο μέρη στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός Κούρτι αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του και θα συναντήσουν στις 18 Αυγούστου τον Ύπατο Εκπρόσωπο και τον ειδικό αντιπρόσωπο της ΕΕ Μίροσλαβ Λαϊτσάκ για να συζητήσουν για την οδό που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου Πρίστινας». balkan-kosovo

Η εξέλιξη συνιστά μία ενθαρρυντική είδηση για τις σχέσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο, αλλά και, συνολικότερα, για τα πάντα «εύφλεκτα» Βαλκάνια, στα οποία ανήκουμε.

Η παρέμβαση της ΕΕ δείχνει έμπρακτο ενδιαφέρον για την ομαλότητα στην περιοχή και υπενθυμίζει ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν να ενταχθούν στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια, με τις οποίες ήδη συνδέονται θεσμικά. Η Σερβία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και το Κόσοβο είναι εν δυνάμει υποψήφια χώρα. Υπενθυμίζεται ότι, πριν από ελάχιστες ημέρες, την 1η Αυγούστου, οι δύο χώρες έφθασαν στα πρόθυρα της πολεμικής σύγκρουσης.

Στο έκτακτο διάγγελμά του ο Σέρβος Πρόεδρος είχε τονίσει: «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα ζητήσουμε ειρήνη και θα το κάνουμε, αλλά θα σας διαβεβαιώσω: δεν θα υπάρξει παράδοση και η Σερβία θα κερδίσει. Εάν προσπαθήσουν να αρχίσουν να διώκουν Σέρβους, να εκφοβίζουν τους Σέρβους, να σκοτώνουν Σέρβους, θα κερδίσω!».

Πληροφορίες από τη Σερβία ήθελαν τον στρατό τον Κοσοβάρων να ήταν έτοιμος να επιτεθεί στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία είναι Σέρβοι. Ισχυρές δυνάμεις του σερβικού στρατού και των ειδικών δυνάμεων, ετοιμάζονταν να εισβάλουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Από την πλευρά τους, οι Κοσοβάροι είχαν υποστηρίξει πως ο στρατός της Σερβίας έχει εισβάλει στο έδαφος του Κοσόβου. Πιο πριν, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν παρέμβει, τονίζοντας ότι, εάν ξεκινήσει μια σύγκρουση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, δεν θα υπάρξει άμεση επέμβαση από την πλευρά τους.

ΠΗΓΗ https://www.pagenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου