Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Τουρκικές επιδιώξεις στη νεκρή ζώνη και τα Ηνωμένα Έθνη

ΔΕΝ είναι πρώτη φορά κατά την οποία ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες παρεμβαίνουν στη νεκρή ζώνη και εκδιώκουν ή παρεμποδίζουν γεωργούς, κτηνοτρόφους. Αυτό γίνεται συχνά και προφανώς μέσω αυτών των παράνομων ενεργειών, η κατοχική δύναμη επιδιώκει να αναδείξει την αξίωσή της ότι η περιοχή είναι υπό τη δική της «δικαιοδοσία». Ότι, δηλαδή, τα κατεχόμενα επεκτείνονται στη νεκρή ζώνη. Στη Δένεια αυτά τα επεισόδια είναι συχνότερα. Προ ημερών γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη επεισοδίου. Ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες εκδίωξαν τη Δευτέρα Ελληνοκύπριο γεωργοκτηνοτρόφο από τη νεκρή ζώνη στη Δένεια, ενώ αυτός έβοσκε τα πρόβατά του, ρίχνοντάς του πέτρες, σύμφωνα με την καταγγελία του ιδίου. Ο ένας μάλιστα στρατιώτης όπλισε το όπλο του. Ο συγκεκριμένος γεωκτηνοτρόφος, ο οποίος εισήλθε 500 μέτρα στη νεκρή ζώνη έχει άδεια για εργασίες στην περιοχή και συνεπώς δεν ήταν η πρώτη φορά, που μετέβαινε εκεί. 

ΤΗΝ ευθύνη για την ασφάλεια στη νεκρή ζώνη έχουν τα Ηνωμένα Έθνη. Εκείνη τη στιγμή, που διαδραματίσθηκε το συμβάν δεν υπήρχαν στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν αμέσως μετά. Ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δήλωσε πως το θέμα θα διερευνηθεί (υπάρχει και βίντεο που καταγράφει τα γεγονότα).

ΤΟ νέο επεισόδιο στη Δένεια πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσα στη γενική πολιτική επιδίωξη της κατοχικής δύναμης, η οποία επιχειρεί να προελάσει και να ελέγξει τη νεκρή ζώνη. Ενδεικτικές των επιδιώξεων είναι οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε διάφορες περιοχές της γραμμής αντιπαράταξης. Όπως στα Στροβίλια, στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, στο νεκροταφείο Wayne’s Keep, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο και είναι αγγλικό. Σε όλα αυτά εντάσσονται και κινήσεις στην περιοχή Δένειας και Αυλώνας. 

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ δύναμη έχει δύο στόχους. Ο ένας, όπως έχουμε επισημάνει ήδη, είναι η προέλαση στη νεκρή ζώνη και ο έλεγχός της. Ο δεύτερος είναι να καταστεί το κατοχικό καθεστώς «επίσημος» συνομιλητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Το κατοχικό καθεστώς ζητά όπως η Ειρηνευτική Δύναμη συνάψει χωριστή συμφωνία μαζί του για να μπορεί να κινείται στην κατεχόμενη περιοχή. Εδώ και χρόνια μεθοδεύει αυτό τον στόχο γνωρίζοντας πως είναι ανέφικτος. Ωστόσο, επιμένει σε αυτό και επιχειρεί να δυσκολέψει τη δράση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ζητά συνεχώς από τις δυνάμεις του ΟΗΕ να υποβάλουν στο κατοχικό καθεστώς άδεια για να διακινούνται και να εκτελούν εν γένει την αποστολή τους στα κατεχόμενα. Όπως ανέφερε και ανακοίνωση του λεγόμενου υπουργού των Εξωτερικών των κατεχομένων «η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ βρίσκεται στηχώρα μας ως φιλοξενούμενη και ότι πρέπει να τηρεί τους κανόνες και τουςνόμουςτης». Αυτό περιγράφει την τουρκική επιδίωξη.

 Η Θέση του "Φ"    

 ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου