Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Δυσκολότερη και με υψηλότερα τέλη η βίζα για Ρώσους που θέλουν να επισκεφθούν την ΕΕ

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε την Τρίτη η διαδικασία χορήγησης βίζας σε πολίτες της Ρωσίας που θέλουν να επισκεφθούν το έδαφος των 27 κρατών - μελών να γίνει ακριβότερη σε κόστος και δυσκολότερη, σε μια κίνηση  η οποία πιθανότατα θα αυξήσει την ένταση μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών.

"Οι Ρώσοι πολίτες δεν θα πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση στην ΕΕ", ανέφερε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσης Ίλβα Γιόχανσον, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου. "Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει βάση εμπιστοσύνης και άρα καμία βάση για μια προνομιακή σχέση ΕΕ και Ρωσίας", πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 έδωσαν την πολιτική υποστήριξή τους στην Πράγα στις 31 Αυγούστου στην αναστολή ισχύος μιας συμφωνίας του 2007, η οποία παρείχε διευκολύνσεις στην έκδοση βίζας για πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι υπουργοί είχαν συναντηθεί εν μέσω διχασμού σχετικά με την απαγόρευση ή μη της εισόδου στην Ένωση τουριστών από τη Ρωσία, με φόντο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία είχαν απειλήσει με ανάληψη μονομερούς δράσης εάν η ΕΕ αποτύγχανε να συμφωνήσει εσωτερικά στην απαγόρευση εισόδου στους Ρώσους τουρίστες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας θα έχουν συνάντηση την Τρίτη και την Τετάρτη στη Λιθουανία, όπου αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία ώστε οι κοντινότεροι γείτονες της ΕΕ να περιορίσουν την είσοδο Ρώσων πολιτών στο έδαφός τους από τα χερσαία σύνορά τους.

"Την ερχόμενη εβδομάδα ή το πολύ εντός 10 ημερών, θα έχετε νέα μας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς στο πρακτορείο Bloomberg την Παρασκευή.

"Θα επανέλθουμε σύντομα με συμπληρωματικές οδηγίες προκειμένου να διασφαλίσουμε ενισχυμένους ελέγχους στις αιτήσεις για βίζα και στα χερσαία συνοριακά περάσματα για τους Ρώσους πολίτες, χωρίς να αποκοπούμε από τους Ρώσους αντιφρονούντες και την ρωσική κοινωνία των πολιτών", σημείωσε η Γιόχανσον.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι, εάν η ΕΕ προχωρούσε σε κατάργηση της τουριστικής βίζας για τους Ρώσους, "κάτι τέτοιο δεν θα έμενε αναπάντητο από τη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε πιθανά αντίμετρα από πλευράς Μόσχας.

Περίπου 1 εκατ. πολίτες της Ρωσίας έχουν εισέλθει νόμιμα στο έδαφος της ΕΕ από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, με περίπου τα δύο τρίτα να εισέρχονται δια της χερσαιας οδού, μέσω Εσθονίας και Φινλανδίας, σύμφωνα με την συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ, Frontex. Στο βαθμό που εισέρχονται στην ΕΕ με βίζα του χώρου Σένγκεν, είναι ελεύθεροι να ταξιδέψουν οπουδήποτε θέλουν εντός του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου της ζώνης Σένγκεν.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου