Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Η Ζαχάροβα κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από την ενεργειακή κρίση στην ΕΕ

 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες πως υποδαύλισαν την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης ωθώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες στο “αυτοκτονικό” βήμα της διακοπής της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας με τη Μόσχα.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση εφοδιασμού φυσικού αερίου που έχει αντιμετωπίσει ποτέ, με τις τιμές της ενέργειας να εκτοξεύονται και τους Γερμανούς εισαγωγείς να συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο χορήγησης δελτίων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η Ρωσία μείωσε τις ροές φυσικού αερίου προς τα δυτικά.

Όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να συμβεί για να αρχίσει και πάλι η άντληση του Nord Stream 1, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε στο Reuters: “Ακούστε, μου κάνετε ερωτήσεις στις οποίες ακόμη και τα παιδιά γνωρίζουν την απάντηση: αυτοί που το ξεκίνησαν αυτό πρέπει να το τελειώσουν”.

Η ίδια δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν εδώ και καιρό να διακόψουν τους ενεργειακούς δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως η Γερμανία, παρόλο που η Μόσχα ήταν αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας από τη σοβιετική εποχή.

“Η κυριαρχία της Ουάσινγκτον επικράτησε”, δήλωσε η Ζαχάροβα στο Reuters στο περιθώριο του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ. “Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήρθαν στην εξουσία πολιτικές δυνάμεις που παίζουν το ρόλο των “προβοκατόρων””.

“Πρόκειται για απόλυτη αυτοκτονία, αλλά φαίνεται ότι θα πρέπει να το περάσουν”, δήλωσε η ίδια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησαν τη Ρωσία για ενεργειακό εκβιασμό μετά τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Μόσχα προς τους Ευρωπαίους πελάτες. Η Ρωσία δήλωσε ότι υπήρχαν τεχνικά προβλήματα με έναν σταθμό συμπιεστών που οι κυρώσεις εμπόδισαν να διορθωθούν.

Το Κρεμλίνο λέει ότι η Δύση προκάλεσε την ενεργειακή κρίση με την επιβολή των πιο αυστηρών κυρώσεων στη σύγχρονη ιστορία, ένα βήμα που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λέει ότι μοιάζει με κήρυξη οικονομικού πολέμου.

Πηγή: capital.gr

ΠΗΓΗ https://www.thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου