Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Η παγίδα που περιμένει τον Ερντογάν

 Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια νέα καταστροφή, που θα έχει τα χαρακτηριστικά της προαναφερθείσης.

Η Τουρκία, ετοιμάζεται να γιορτάσει πανηγυρικά τα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης, η οποία θεωρείται η «συμβολαιογραφική πράξη γέννησης» του νέου τουρκικού κράτους.

Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ο Ερντογάν προετοίμασε το τουρκικό κράτος, το κόμμα του και την κοινωνία, για πανηγυρικούς εορτασμούς, που θα ήταν η απαρχή της νέας «ένδοξης και επεκτατικής» πορείας της Τουρκίας, στον δεύτερο αιώνα της ζωής της.

Για το λόγο αυτό, στις 8 Σεπτεμβρίου 2002, καταρτίστηκε το σχέδιο «Vizyon 2023 Projesi», ένα τεράστιας έκτασης επιχειρησιακό σχέδιο, με βάση το οποίο η Τουρκία μέχρι το 2023 θα κατακτούσε ορισμένους στόχους, για να εορταστούν πανηγυρικά τα 100 χρόνια από την ίδρυση και να εισέλθει η χώρα με όρους παγκόσμιας δύναμης στον δεύτερο αιώνα της ζωής της. Για το λόγο αυτόν δημιουργήθηκαν ειδικές γραμματείες στα υπουργεία και στις νομαρχίες, που ασχολούνται όλα αυτά τα χρόνια με τη «μεγάλη αποστολή» του 2023 Projesi.

Οι στόχοι για κάθε υπουργείο, για κάθε πόλη και νομό, που ήταν φιλόδοξοι και υψηλοί, ανακοινώθηκαν, παρουσιάστηκαν στον κόσμο και σε λίγους μήνες έρχεται ο απολογισμός. Σε ορισμένους τομείς, όπως αυτός της αμυντικής βιομηχανίας, οι στόχοι επιτεύχθηκαν και σε άλλους επιτεύχθηκαν μερικώς.

Όμως, ειδικά στον τομέα της οικονομίας, τα αποτελέσματα δεν είναι καλά για τον Ερντογάν και το κόμμα του, το ΑΚΡ, που έχουν να αντιμετωπίσουν την κρίση του λαού, ένα μήνα πριν την 100ή επέτειο υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο καθηγητή Aziz Konukman, ο οποίος μίλησε για το θέμα πριν ένα χρόνο στο τουρκικό Euronews, όταν δημοσιεύτηκε το τελευταίο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπου συγκρίνονται οι στόχοι που τέθηκαν το 2012, για το 2023 στο 10ο και 11ο αναπτυξιακό σχέδιο, η κυβέρνηση «υστερεί πολύ πίσω από όλα τα όνειρα που έχει θέσει». Ο καθηγητής συνεχίζοντας, είπε:

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο στόχος του ΑΕΠ 2023 στο 10ο Σχέδιο Ανάπτυξης ήταν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ο στόχος του 2023 στο 11ο Σχέδιο Ανάπτυξης είναι 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Με άλλα λόγια, υπάρχει μείωση στο μισό του στόχου του 2023. Ομοίως, το ο στόχος κατά κεφαλήν εθνικού εισοδήματος ήταν 25 χιλιάδες δολάρια, αλλά μειώθηκε στα 12 χιλιάδες 484 δολάρια στο 11ο Αναπτυξιακό Σχέδιο.»

Ο δε στόχος οι εξαγωγές να φθάσουν στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση το 10ο Σχέδιο Ανάπτυξης, δεν επιτεύχθηκε, αφού έπεσαν στο μισό, στα 226,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο 11ο Σχέδιο Ανάπτυξης, πρόσθεσε.

Εκεί που υπάρχει εκτροχιασμός, είναι ο στόχος που είχε βάλει η κυβέρνηση για την ανεργία και τον πληθωρισμό, που επηρεάζουν τις επιλογές των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή «η ίδια κατάσταση ισχύει και για τον στόχο για την ανεργία για το 2023 στο 10ο Αναπτυξιακό Σχέδιο. Αυτός ο στόχος, που είναι 5%, αυξήθηκε στο 9,9% στο 11ο Σχέδιο Ανάπτυξης». Η επίσημη Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας (TÜİK) αναφέρει πως η ανεργία τον Σεπτέμβριο του 2022, είναι 22,5%, με τον αριθμό των ανέργων να ξεπερνά κατά πολύ τον ενεργό πληθυσμό της Ελλάδας, δηλαδή, 8.415.000 άνθρωποι χωρίς δουλειά.

Το μεγάλο «στραπάτσο», που επηρεάζει και το καλάθι τις νοικοκυράς, είναι ο πληθωρισμός. Στο 10ο Σχέδιο Ανάπτυξης υπήρχε στόχος για «μονοψήφιο», για το τέλος του 2021 ο στόχος ήταν 16,2 τοις εκατό και τον Σεπτέμβριο του 2022 ανακοινώθηκε από την τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TÜİK) ότι ο επίσημος πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 83,45 τοις εκατό, ενώ σύμφωνα με την Ομάδα Ερευνών Πληθωρισμού (ENAG), που ίδρυσαν ακαδημαϊκοί στην Τουρκία, ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 186,27 τοις εκατό.

Υπάρχουν και οι στόχοι για την ισοτιμία της τουρκικής λίρας, όπου εκεί η κατάσταση είναι απελπιστική για τον Ερντογάν, που υπερηφανεύονταν ότι δημιούργησε την νέα τουρκική λίρα, πετώντας την 31 Δεκεμβρίου 2004 έξι μηδενικά από την παλαιά, ως ένα από τα πιο ισχυρά νομίσματα του κόσμου. Τότε, την 1η Ιανουαρίου 2005, η ισοτιμία δολαρίου – νέας λίρας Τουρκίας ήταν 1: 1.3383, που σημαίνει ότι με ένα δολάριο ΗΠΑ, αγόραζες μία λίρα και κάτι… ψιλά. Σήμερα, 5 Οκτωβρίου 2022, με ένα δολάριο αγοράζεις 18,7 λίρες…

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οδεύει ο Ερντογάν και το ΑΚΡ στις εκλογές του Ιουνίου 2023, κουβαλώντας στην πλάτη του άλλο ένα βαρύ φορτίο, βαρύτερο από την κατάσταση της οικονομίας. Αυτό της διαφθοράς, που πλέον και ο πιο φανατικός οπαδός του έχει αντιληφθεί ότι τα δισεκατομμύρια δολάρια που συσσώρευσε ο Ερντογάν στο οικογενειακό του θησαυροφυλάκιο δεν έχει προηγούμενο όχι σε εθνικό, ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κατάσταση σε γενικές γραμμές είναι αυτή, που δείχνει ότι ο Ερντογάν είναι παγιδευμένος και αναζητεί τρόπους να ξεφύγει από την παγίδα.

Αναζητεί ένα «τρόπαιο», το οποίο προφανώς σχεδιάζει να παρουσιάσει στην δηλητηριασμένη από ισλαμοφασιστική προπαγάνδα τουρκική κοινωνία, για να «θολώσει» την εικόνα που περιγράψαμε και στις κάλπες να υπερισχύσει η «εθνική υπερηφάνεια».

Υπάρχει πιθανότητα το «τρόπαιο» αυτό να είναι σοβαρά βήματα για την υλοποίησης του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» και το κερασάκι στην τούρτα να είναι η Αμμόχωστος.

Αυτά θα τα δούμε στο επόμενο άρθρο μας, αυτό της Κυριακής.

ΠΗΓΗ pontosnews

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου