Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Ανάλυση: Οι Ουκρανοί μπορούν να ανακαταλάβουν ακόμα και την Κριμαία - Μέχρι πού μπορεί να φθάσει ο στρατός του Ζελένσκι

 

Ορατή είναι πλέον για τους στρατιωτικούς αναλυτές ακόμα και η ανακατάληψη της Κριμαίας καθώς ο ουκρανικός στρατός σημειώνει επιτυχίες στο νότιο μέτωπο.

Η σταθερή, καθημερινή προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων σε υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, οδηγεί στρατιωτικούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε ακόμα και την απελευθέρωση της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Ρωσία το 2014.

Ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν, ότι εάν η Ουκρανία συνεχίσει να ανακτά εδάφη από την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων με τον τρέχοντα ρυθμό, θα μπορούσε να ανακαταλάβει και την Κριμαία.

Η εκτίμση αυτή διατυπώνεται την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις εξεδίωξαν τον ρωσικό στρατό από την περιοχή του Λουγκάνσκ, ακυρώνοντας μια από τις σημαντικότερες νίκες του Κρεμλίνου εν καιρώ πολέμου, και υποχρεώνοντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει για πρώτη φορά οπισθοδρομήσεις στο πεδίο της μάχης.

Από την αρχή του πολέμου, θεωρούνταν αυτονόητο ότι η Ρωσία θα υπερασπιζόταν την Κριμαία με όλες της τις δυνάμεις, καθιστώντας την ανακατάληψη της χερσονήσου με τη βία πρακτικά αδύνατη.

Ωστόσο, ένας ανώτερος αξιωματικός των ΗΠΑ δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, ότι οι πρόσφατες ρωσικές στρατιωτικές αποτυχίες υποδηλώνουν ότι "η ανακατάληψη της Κριμαίας από την Ουκρανία είναι τώρα μια ξεχωριστή πιθανότητα που δεν μπορεί να απορριφθεί".

Το κρίσιμο μέτωπο της Χερσώνας που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την Κριμαία

Μεταφέροντας το πολεμικό μέτωπο στην Κριμαία, η Ουκρανία θα έχει προχωρήσει πολύ πέρα ​​από τις γραμμές του μετώπου όπως αυτό ήταν διαμορφωμένο μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου, μία μέρα πριν ο Πούτιν δώσει την εντολή για εισβολή στη χώρα. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, προϋπόθεση είναι η θετική έκβαση των επιχειρήσεων για τους Ουκρανούς στο μέτωπο της Χερσώνας.

Ανάλυση: Οι Ουκρανοί μπορούν να ανακαταλάβουν ακόμα και την Κριμαία - Μέχρι πού μπορεί να φθάσει ο στρατός του Ζελένσκι

Ο παραπάνω χάρτης του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, εξηγεί για ποιο λόγο το νότιο μέτωπο (σσ της Χερσώνας) ήταν εξαρχής ιδιαίτερα σημαντικό για τον Πούτιν, καθώς όχι απλώς εξασφάλιζε τον χερσαίο διάδρομο από και προς την Κριμαία, αλλά λειτουργεί πρωτίστως ως ζώνη προστασίας των παράνομα προσαρτημένων εδαφών που η κυβέρνηση του Κιέβου δεν αναγνωρίζει ότι έχουν χαθεί οριστικά από την κυριαρχία της Ουκρανίας.

Μια χερσαία εισβολή στον κρίσιμο στρατηγικό θύλακα θα είναι μια σημαντική κλιμάκωση καθώς από την παράνομη προσάρτησή της χερσονήσου το 2014, δεν έχει γίνει οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα.

Ο αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε: "Είναι σαφές ότι η Ρωσία δεν έχει πλέον την ικανότητα ή τη θέληση να υπερασπιστεί βασικές θέσεις και εάν οι Ουκρανοί επιτύχουν τον στόχο τους να ανακαταλάβουν τη Χερσώνα, τότε υπάρχει πολύ πραγματική πιθανότητα να μπορέσει τελικά να ανακαταλάβει την Κριμαία."

Οι δηλώσεις απηχούν εκείνες της Λόρα Κούπερ, αναπληρώτριας βοηθού υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, η οποία υποστήριξε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ανακαταλάβει την Κριμαία. "Και για να είμαστε ξεκάθαροι, η Κριμαία είναι Ουκρανία", έχει δηλώσει η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Επιπλέον, η Κούπερ ανέφερε ότι η Κριμαία θα μπορούσε να ανακτηθεί χρησιμοποιώντας όπλα των ΗΠΑ, μια κίνηση που το Κρεμλίνο έχει κρίνει "εξαιρετικά επικίνδυνη" και "αποδεικτικά στοιχεία άμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ στη σύγκρουση".

Σε μια σπάνια παραδοχή των προκλήσεων στο μέτωπο στις 5 Οκτωβρίου, ο Πούτιν είπε: "Εργαζόμαστε με βάση την υπόθεση ότι η κατάσταση στα νέα εδάφη θα σταθεροποιηθεί".

Μετά την "προσάρτηση" από τον Ρώσο πρόεδρο των περιοχών Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, ο Πούτιν έδωσε το πράσινο φως στις 5 Οκτωβρίου να ενταχθεί ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στο κρατικό πυρηνικό μονοπώλιο της Ρωσίας.

Από την πλευρά των Ουκρανών όμως, η ανακατάληψη του Λουγκάνσκ βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόκειται για επίσημη απόφαση στρατιωτικής επιχείρησης, όπως ανακοίνωσε ο Ουκρανός κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σερχέι Γκαϊντάι.

Ζελένσκι: "Ειρηνική ζωή όταν ανακτήσουμε όλα τα εδάφη μας"

"Το έθνος θα μπορέσει να επιστρέψει σε μια ειρηνική ζωή όταν ανακτήσει όλα τα εδάφη του, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας", αυτή είναι η θέση του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως την επαναδιατύπωσε πρόσφατα σε συνέντεξή του (17/09) στο πρακτορείο Reuters.

Ζελένσκι

"Η Ουκρανία θα μπορέσει να ζήσει ειρηνικά όταν ανακτήσει όλα τα εδάφη της, που είναι η απόλυτη αλήθεια", είπε ο Ζελένσκι αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή η ανάκτηση μπορεί να περάσει από τη διπλωματική οδό σε ένα μελλοντικό τραπέζι διαπραγματεύσεων, αλλά μπορεί επίσης, να διεκδικηθεί με τα στρατιωτικά.

ΠΗΓΗ https://www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου