Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Ερτσιγιές: Ποιος είναι ο νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του ως πρέσβης στην Αθήνα ο Τσαγατάι Ερτσιγιές διαδεχόμενος τον επί σχεδόν τέσσερα χρόνια πρέσβη Μπουράκ Οζουγκερκίν. Ο Ερτσιγιές θεωρείται από τους πλέον ικανούς Τούρκους πρέσβεις, και τα τελευταία χρόνια έχει ιδιαίτερη «εμπλοκή» και συμμετοχή σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με την χώρα μας. Επί του παρόντος είναι ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, και είναι από τους πιο καλούς γνώστες των θεμάτων ναυτιλίας, Δικαίου της Θάλασσας, αεροπορικών θεμάτων κ.ά. Προηγουμένως ήταν πρέσβης της Τουρκίας στο Λίβανο (σε αρκετά ταραχώδη περίοδο).

Ασχολείται με τα Ελληνοτουρκικά επί 38 χρόνια, ενώ ήταν μέλος της τριμερούς τουρκικής αντιπροσωπείας για τον γύρο των πρόσφατων διερευνητικών επαφών, συνοδεύοντας τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών για τις πολιτικές υποθέσεις Σεντάτ Ονάλ.

Διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον Ερντογάν, τον Ακάρ, τον Τσαβούσογλου, τον μεγαλοσύμβουλο Καλίν, ως και με τον μέχρι τώρα αρχηγό των ναυτικών δυνάμεων ναύαρχο Αντνάν Οζμπάλ.

Ο νέος πρέσβης έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο ως ομιλητής σε πολλά διεθνή συμπόσια για θέματα Δικαίου της Θάλασσας (ειδικά σε Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, σκανδιναβικά κράτη), και είχε δώσει σειρά ομιλιών την άνοιξη του 2019 προσκαλώντας 28 ξένους πρέσβεις διαφόρων κρατών στην Αγκυρα για να τους ενημερώσει για τις γεωτρήσεις του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Φατίχ» και του υδρογραφικού «Oρούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι όλες οι κινήσεις των πλωτών γεωτρυπάνων και υδρογραφικών σκαφών της Τουρκίας είναι απόλυτα νόμιμες.

Επίσης, ο Ερτσιγιές γνωρίζει πολύ καλά τα νατοϊκά θέματα και έχει γράψει δύο εργασίες για το προβληματικό Τουρκο-Λιβυκό Μνημόνιο.

Η μελέτη Ερτσιγιές με τον τίτλο «Turkey’s off-shore activities in the Eastern Mediterranean & Maritime Boundary Delimitation in International Law») παρουσιάστηκε το 2019 σε συμπόσια σε Ολλανδία και Βέλγιο, ενώ εστάλη σε όλες τις αντιπροσωπείες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ eleftherostypos

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου