Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Σύνοδος G20: Παραλήρημα Ερντογάν και από το… Μπαλί

 

Δρ. Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Ακόμα και από το εξωτικό Μπαλί στην Ινδονησία, ο Ερντογάν δεν σταματά να προκαλεί και να απειλεί την Ελλάδα. Στη χθεσινή συνέντευξή του με το πέρας της Συνόδου της G20 στην Ινδονησία επανήλθε στο γνωστό μοτίβο των απειλών για τα νησιά μας, καθώς και των γνωστών αλαζονικών θέσεων σε ό,τι αφορά τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας.

Ειδικότερα, μέσα από την εκτενή και για αρκετά θέματα συνέντευξή του, είπε ότι «η χώρα μας δεν γνωρίζει και δεν αντιλαμβάνεται τα όριά της, για αυτό και επειδή είμαστε γείτονες, δεν θα πρέπει να τα βάζει μας!!”». Χωρίς να αναφέρει ονομαστικά τα πρόσωπα, ισχυρίστηκε ότι 2-3 άτομα είναι αυτά που προκαλούν την Τουρκία. Για πολλοστή φορά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γνωστό «θα έρθουμε ένα βράδυ» και ότι τα όσα τώρα λέει είναι «ευγενικά λόγια».

Για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, επεσήμανε: «Μην τα εξοπλίζετε, γιατί δεν θα σας ωφελήσει καθόλου»! Για την πρόσφατη «είσοδο» με καθεστώς παρατηρητή του ψευδοκράτους της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου που έλαβε χώρα πρόσφατα στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν στη σύνοδο των τουρκογενών κρατών (Αζερμπαϊτζάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν και Καζακστάν), χαρακτήρισε την απόφαση «νόμιμη»(!) -παρά την απόλυτα αρνητική στάση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών- λέγοντας γενικά και αόριστα ότι «όσοι διαφωνούν θα πάρουν την απάντησή τους».

Αναφορικά με το προχθεσινό συμβάν στην πολωνική-ουκρανική μεθοριακή ζώνη με τον αντιαεροπορικό πύραυλο, είπε ότι η Ρωσία δεν έχει εμπλοκή και ότι θα πρέπει να γίνει διερεύνηση. Σχετικά με το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου της G20 στο Μπαλί, τάχθηκε με τους Δυτικούς (όπως έκαναν το Μεξικό, η Νότια Κορέα και η Αργεντινή) επικρίνοντας τη Μόσχα, ενώ κράτησε αποστάσεις από Ινδία, Κίνα, Βραζιλία, Νότια Αφρική και Σαουδική Αραβία (που δεν επιθυμούσαν τη σκληρή κριτική στη Ρωσία και ειδικά την άμεση αποχώρησή της από το ουκρανικό έδαφος).

Παρακολούθηση γκιουλενιστών

Αξιωματικός, μέλος της αστυνομικής δύναμης που ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα (προ δύο χρόνων) φέρεται πως διεξήγαγε μυστική επιχείρηση συλλογής πληροφοριών σε Αθήνα αλλά και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο της τουρκικής κυβέρνησης που φέρνει στη δημοσιότητα το Nordic Monitor (που εδρεύει στη Σουηδία).

Ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, που έκανε την εν λόγω αποκάλυψη, ισχυρίζεται ότι το έγγραφο που στάλθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet) στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 σε σχεδόν δώδεκα επαρχιακά αστυνομικά τμήματα ανέφερε πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διαβιβάσει πληροφορίες που συγκέντρωσε «ένας αστυνομικός που εργάζεται στην τουρκική πρεσβεία».

Το ανακοινωθέν, που χαρακτηρίστηκε απόρρητο, ανέφερε έξι επιχειρηματικές εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ως και 13 κατοίκους των δύο πόλεων που φέρεται να συνδέονται με το κίνημα FETO του ιμάμη Γκιουλέν, δηλαδή την εξτρεμιστική οργάνωση που επικρίνει την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Τα άτομα που τέθηκαν υπό τουρκική παρακολούθηση ήταν ιδιοκτήτες και διαχειριστές διαφόρων επιχειρήσεων, όπως ένα εστιατόριο, μια εμπορική επιχείρηση, ένα μεσιτικό γραφείο ακινήτων και ένα πρακτορείο ενοικίασης αυτοκινήτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις στοχοποιήθηκαν και οι σύζυγοι των ιδιοκτητών. Το έγγραφο σημείωσε ότι οι πληροφορίες ήταν μέρος μιας ευρύτερης μυστικής επιχείρησης που διεξήγαγε η τουρκική κυβέρνηση στην Ελλάδα για τον εντοπισμό στόχων από την ομάδα Γκιουλέν, επιβεβαιώνοντας ότι πολλές υπηρεσίες συμμετείχαν σε κατασκοπεία σε ξένο έδαφος, καθώς και σε πολλά ευρωπαϊκά, ασιατικά και αφρικανικά κράτη.

ΠΗΓΗ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου